Mielipide    |   Vieraskynä

Ahvenanmaa ansaitsisi oman euroedustajan

Suomen pitäisi huolehtia siitä, että Ahvenanmaa saa Euroopan unionissa äänensä kuuluviin nykyistä paremmin.

Ahvenanmaan kysymys ratkaistiin Kansainliiton päätöksellä Genevessä vuonna 1921. Tämä ratkaisu loi pohjan sille, että Ahvenanmaan mukaantulo Euroopan unioniin hoidettiin erityisjärjestelyin: Suomi sitoutui kunnioittamaan sitoumuksiaan myös EU-jäsenyyden toteuduttua, vaikka tällainen vähemmistön suoja oli monessa suhteessa ristiriidassa Rooman sopimuksen kanssa.

EU:n jäsenmaat suostuivat tällaiseen erityisjärjestelyyn, koska monet niistä olivat olleet Kansainliiton jäseniä vuonna 1921 ja katsoivat tuolloisen ratkaisun yhä velvoittavan niitä. Kyseessä oli erillisratkaisu, jota ei voitaisi käyttää ennakkotapauksena minkään muun autonomisen alueen asemaa käsiteltäessä.

Ahvenanmaa oli silloin poikkeus ja on sitä yhä. Ahvenanmaa olisi voinut pysyä EU:n ulkopuolella, kun Suomi liittyi unionin jäseneksi. Muut vastaavat alueet, joilla on vahva perustuslaillinen asema, ovat valinneet EU:n ulkopuolelle jäämisen. Färsaaret, Kanaalisaaret ja Mansaari eivät ole halunneet liittyä unioniin. Grönlanti erosi EU:sta saatuaan itsehallinnon. EU:ssa on monia muita suuria ja vaikutusvaltaisia alueita, mutta ne sijaitsevat maissa, joissa alueiden ääni voi tulla kuulluksi kaksikamarisessa parlamentissa.

Kun Ahvenanmaa liittyi EU:hun, maakunta luovutti toimivaltaa Brysseliin, kuten muutkin lainkäyttö­alueet. Suomi, Ruotsi ja Itävalta tekivät samoin, mutta ne saivat kompensaationa muun muassa paikkoja ­europarlamentista ja EU-komissiosta. Ahvenanmaa jäi ilman tällaista korvausta. Suomi on useimmiten ajanut Ahvenanmaan asiaa malli­kelpoisesti, mutta on myös esimerkkejä päinvastaisista tapauksista, joissa Ahvenanmaa on jäänyt yksin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Unionin jäseneksi liittymisen yhteydessä Ahvenanmaa sai paikan Euroopan alueiden komiteasta, ja tämä kirjattiin myös Ahvenanmaan itsehallintolakiin. Alueiden komi­teassa millään muulla alueella ei ole samanlaista asemaa. Sitä onkin kuvattu myrkytetyksi lahjaksi: se ei ole vahvistanut Ahvenanmaan asemaa vaan paikkaa on käytetty perusteena sille, ettei maakunta tarvitse enempää vaikutusvaltaa.

EU:ssa Ahvenanmaa on suostunut tekemään yhteistyötä toisten lainsäädäntöelinten kanssa. Yhteistyö on saanut suomalaisilta europarlamentaarikoilta paljon tukea, mutta se ei auta Ahvenanmaata saamaan omaa edustajaa EU-parlamenttiin.

EU ei tule antamaan parlamenttipaikkaa kaikille itsehallinto­alueille. Niinpä Suomen pitää lunastaa lupauksensa ja huolehtia, että Ahvenanmaan vaikutusvalta turvataan. Näin on välillä tapahtunut, mutta joskus päämäärätietoisuudessa on valitettavasti ollut toivomisen varaa.

Perustuslakivaliokunta on toistuvasti tuonut esiin Ahvenanmaan vaikutusvallan lisäämisen tarpeen viitaten Ahvenanmaan kansainvälis­oikeudelliseen asemaan.

Matti Vanhanen (kesk) yritti pääministerikaudellaan hakea kysymykseen eurooppalaisen tason ratkaisua, mutta liian myöhään. Nyt pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ymmärtänyt asian tärkeyden.

Ahvenanmaan itsehallinto on juridinen rakennelma, joka pohjana on kansainvälinen kriisinhallinta eikä ensisijaisesti Suomen perustuslaki. Itsehallinnon valvontajärjestelmään kuuluvat Ahvenanmaan valtuus­kunta, korkein oikeus ja tasavallan presidentti. Perustuslakivaliokunta toimii ”Ahvenanmaa-valiokuntana” ja vaalii maakunnan itsehallintoa.

Nyt voi olla Ahvenanmaan viimeinen mahdollisuus saada paikka EU-parlamentista. Painavin argumentti paikan puolesta on Ahvenanmaan kansainvälis­oikeudellinen asema.

Pohjimmiltaan ratkaisu on entiseen tapaan juridinen eikä poliittinen. Ahvenanmaan edustajan äänikynnys olisi matalampi kuin muilla Suomesta valituilla europarlamentaarikoilla, mutta vähemmistön suojan turvaaminen ei voi rakentua tasapuoliselle edustuksellisuudelle.

Myös saamelaisille on vaadittu paikkaa EU-parlamentista, eikä tällä EU-alueella Suomessa ja Ruotsissa elävällä alkuperäiskansalla ole ­unionissa sellaista vaikutusvaltaa kuin sillä pitäisi olla. Hyvä alku olisi, jos Suomi ja Ruotsi ratifioisivat Norjan tapaan alkuperäiskansojen asemaa koskevan ILO-sopimuksen.

Suomella on vastuu Ahvenanmaan itsehallinnosta, jota usein käytetään muille maille sopivana esikuvana.

Nyt on aika osoittaa, että Ahvenanmaan vähemmistöasemaa yhä kunnioitetaan eikä heikennetä.

Elisabeth Nauclér

Kirjoittaja on Ahvenanmaan entinen kansanedustaja. Hän oli perustuslakivaliokunnan jäsen vuosina 2007–2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Ahvenanmaa
 • EU-parlamentti
 • Itsehallinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää