Mielipide    |   Kolumni

Alvar Aallon merkkiteosta hätiköidään myyntiin, vaikka kyseessä on yksi suomalaisen arkkitehtuurin aarteista

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ollut parantolalle hyvä omistaja, mutta nyt se on hätiköimässä ratkaisuhetkellä.

Harvoin tarjolla! Kerrankin kiinteistö­kaupan kliseinen iskulause pitää paikkansa. Ilmoituksen ilmakuvassa näkyy arkkitehtuurikirjoista tuttu sairaala. Pinta-ala 15 288 neliö­metriä, oma 16 hehtaarin tontti.

”Myytävä kohde muodostuu useam­masta rakennuksesta ja ne yhdessä muodostavat historiallisen ja uniikin kokonaisuuden, joka on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi”, kertoo myyntisivu. Hintaa ei ole määritelty, sillä kohde myydään tarjousten perusteella.

Kaupan on Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola, yksi suomalaisen arkkitehtuurin aarteista. Vuonna 1933 valmistuneessa parantolassa hoidettiin tuberkuloosipotilaita 1960-luvulle asti. Sen jälkeen parantola toimi keuhko- ja sisätautisairaalana, kunnes sairaalakäyttö päättyi vuonna 2015.

Viime vuosina osan parantolasta on vuokrannut Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten kuntoutussäätiö. Se kuntouttaa parantolassa lapsia, joilla on neurologinen tai neuropsykiatrinen häiriö. Lapset asuvat parantolassa perheineen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Säätiön käytössä on suunnilleen puolet parantolasta. Säätiön ja muutaman muun vuokrat ovat kattaneet miljoonan euron käyttömenot.

Parantolan omistaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jonka johtaja perusteli HS:lle kiireistä myyntiä strategialla ja sote-ratkaisulla. Sairaanhoitopiiri haluaa eroon kiinteistöistä, joissa ei ole enää sairaalatoimintaa.

Sairaanhoitopiiri on ollut parantolalle hyvä omistaja, mutta nyt se on hätiköimässä ratkaisuhetkellä. Kulttuurihistorian vaaliminen ei toki ole sairaanhoitopiirin ensisijainen tehtävä, mutta se ei vapauta vastuusta.

Omistaja yritti ensin hiljaisuudessa kaupitella parantolaa palasina, mutta perui suunnitelmansa. Seuraavaksi se myi lähes 35 hehtaaria parantolan lähimetsiä paikalliselle maanomistajalle 320 000 eurolla. Nyt maanomistaja suunnittelee hakkuita, jotka voivat vaarantaa parantolaan olennaisesti kuuluvat männiköt.

Kiusallisinta sairaanhoitopiirin kannalta on, ettei se konsultoinut suojellun kohteen myyntihankkeesta etukäteen olennaisia tahoja: Varsinais-Suomen ely-keskusta, Museo­virastoa ja Alvar Aalto -säätiötä. Nyt kolmikko järjestää omaehtoisen tapaamisen ensi tiistaina – runsas viikko sen jälkeen, kun myynti-ilmoitus ilmestyi OP-Kiinteistö­keskuksen verkkosivuille. Parantolan kohtaloa seurataan myös Unescon päämajassa Pariisissa. Parantola on ollut Unescon maailmanperintökohteiden aieluettelossa vuodesta 2004 lähtien. Parantolaa ja joukkoa muita Aallon avaintöitä on tarkoitus esittää maailmanperintöluetteloon lähivuosina.

Aalto-faneja on runsaasti maailman eturivin arkkitehtien joukossa. Harvardin professori Toshiko Mori järjesti opiskelijoilleen äskettäin työpajan Aallon toisessa merkkikohteessa, Säynätsalon kunnantalossa.

Valtioneuvosto suojeli parantolan vuonna 1993. Päätöksessä kannattaa kiinnittää huomiota kohtaan kolme: ”Rakennuksia tulee käyttää siten, ettei niiden kulttuurihistoriallinen arvo vaarannu, ja käytön tulee palvella sairaalatoimintaa tai toimintaa, joka on sopusoinnussa alkuperäisen toiminnan kanssa.”

Tämä tarkoittanee sitä, ettei ­parantolaa voi noin vain muuntaa esimerkiksi designhotelliksi, kuten jotkut ovat ehtineet jo haaveilla.

Vuosikymmenten saatossa parantolaa on muokattu rajustikin. Parantolasta on tiettävästi kadonnut runsaasti Alvar ja Aino Aallon alku­peräisiä huonekaluja ja valaisimia. Potilaskaappeja ja Paimio-tuoleja on myyty huutokaupoissa maailmalla.

Kaikesta huolimatta olennainen on jäljellä: oman aikansa rakennustaiteen merkkiteos. Siksi Paimio ansaitsee omistajan, joka ymmärtää kulttuurihistoriallisen arvon. Parantola on ollut käyttörakennus ja sellaisena se on syytä pitää. Käyttö on paras tae rakennuksen säilymiselle.

Ensiesittely järjestettiin viime torstaina. Välittäjän ­mukaan sekä kiinteistösijoittajat että instituutiot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa. Myös Aallon perintöä vaalivat tahot ja parantolan ystävät ovat jo lähestyneet mesenaatteja ja säätiöitä. Kotimaisten tahojen lisäksi he ovat vedonneet muun muassa yhdysvaltalaiseen Getty-säätiöön, joka rahoitti kaksi vuotta sitten Paimiosta tehdyn säilyttämisen hallintasuunnitelman.

Kello käy. Myynti-ilmoituksen mukaan tarjoukset pitää jättää 23. elokuuta mennessä.

Kirjoittaja on HS:n featuretoimituksen toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Arkkitehtuuri
 • Alvar Aalto
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää