Mielipide    |   Kolumni

Ensin leikataan, sitten perutaan – hallituksen edestakaisin sahaaminen aiheuttaa vain turhaa vahinkoa

Jos ensin leikataan ja sitten perutaan, toimien vaikutus kestävyysvajeeseen on lähes olematon.

Tämä kevät on ollut mukavaa aikaa poliitikoille.

Kur­juuden jälkeen on kyetty taas jakamaan hyvää. Kehysriihessä ja lisätalous­arviossa hallitus kertoi satojen miljoonien eurojen panostuksista.

Mitä tapahtuikaan hallitukselle, joka iski vuonna 2015 päälle matokuurin?

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni avasi asiaa Twitterissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Talouden tasapainottamista selittää talouden reunaehdot. Kun säästetään silloin valitettavasti suurimmat kohteet on suurimmat menot: sosiaali- ja terveys sekä koulutus. Se ei ole mitenkään kivaa. Onneksi talous kuitenkin nyt tasapainottuu ja panostuksiakin on pystytty tekemään.”

Varsin yleiseltä vaikuttava ajatus menee näin: huonoina aikoina on pakko leikata, hyvinä aikoina voidaan jakaa rahaa.

Ensin hallitus leikkasi 800 miljoonaa euroa koulutuksesta ja tutkimuksesta. Sitten viime kehysriihen jälkeen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) iloitsi, että hallitus panostaa koulutukseen ja tutkimukseen yli 400 miljoonaa euroa. Osa panostuksista on kertaluonteisia, osa pysyviä.

Kehitysyhteistyöstä leikattiin hallitusohjelmassa rajusti. Vuoden päästä kokoomuksen puolue­hallitus vaati jo kehy-rahojen nostamista heti taloustilanteen salliessa. Myös keskustapäättäjät ovat vaatineet tason nostoa YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin bkt:sta.

Jos puolueet ovat oikeasti sitoutuneet tähän, miksi rahoitusta edes leikattiin? Leikkausten takia tärkeitä projekteja jouduttiin keskeyttämään.

Sitten on tietysti perusturva. Hallitus päätti ensin leikata sitä sadoilla miljoonilla euroilla. Sen jälkeen se päättikin parantaa sitä huhtikuun kehysriihessä, koska taloustilanne on parantunut.

Hallituspuolueet vaikuttavat välillä unohtaneen, miksi ne ylipäänsä sopivat neljän miljardin euron leikkauksista hallitusohjelmassa.

Tavoite oli supistaa kestävyysvajetta, eli karkeistaen sitä julkistalouden sopeutustarvetta, joka estää velkaantumisen karkaamisen ­käsistä.

Leikkaus kestävyysvajeen supistamiseksi tarkoittaa siis leikkausta tästä hetkestä ikuisuuteen.

Kun ensin leikataan ja sitten perutaan, vaikutus kestävyysvajeeseen on lähes olematon. Suomen velkakestävyyden kannalta hetkellisellä menojen alentamisella ei ole juuri mitään merkitystä.

On paljon hyviä syitä panostaa koulutukseen ja perusturvaan, mutta jos näihin syihin uskoo, miksi leikkaukset piti tehdä niin suurina alunperinkään?

Tekemällä ensin isoja leikkauksia ja sitten perumalla niitä poliitikot aiheuttavat vain turhaa vahinkoa, sekä vaikeuksia kaikkein pienituloisimmille ilman mitään kestävää perustetta.

Jää nähtäväksi, löytääkö tuleva hallitus menoleikkauksia tai veronkiristyksiä, joiden kanssa se kykenee elämään pysyvästi, suhdanteesta riippumatta.

Heikkojen syntyvyyslukujen, väestön ikääntymisen, sote-uudistuksen epävarmojen säästöjen ja kalliiden hävittäjähankintojen takia kysymys tullee entistä akuutimmaksi.

Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Talous
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää