Mielipide    |   Mielipide

Varusmiespalvelus kotouttaa ja luo yhteisöllisyyttä

Kaikki aloittavat samalta viivalta, ja yhteinen kokemus synnyttää parhaimmillaan läpi elämän kestäviä ystävyyssuhteita sekä yhteenkuuluvuuden tunteita.

Julkisuudessa on puhuttu ­vähän varusmiespalveluksen suorittamisen merkityksestä kotoutumisessa ja sopeutumisessa yhteiskuntaan. Aiheesta ei ole paljon tutkimustakaan.

Rauhanneuvottelija Hussein al-Taeen kokemukset (HS 31.5.) varusmiespalvelusajoistaan tukevat omia havaintojani. Hän totesi jutussa näin: ”Tuvassa minua ei katsottu taustani tai meriittien kautta, vaan sain seisoa rivissä muiden joukossa. Silloin tunsin olevani hyvä ja kokonainen.”

Olen huomannut saman il­miön useiden maahanmuuttajien tai toisen polven maahanmuuttajien sekä myös ”rikki­näisestä” taustasta tulevien kantasuomalaisten nuorten suo­rit­taessa kansalaisvelvollisuuttaan.

Mistä tämä johtuu? Varusmiespalvelusta aloitettaessa kaikki ovat samassa asemassa, eikä kenenkään taustalla tai syntyperällä ole merkitystä. Suurimmalle osalle opittavat asiat ovat uusia, ja lähtötaso opetettaviin asioihin on aika lailla sama. Kaikki aloittavat ­palveluksensa niin sanotusti puhtaalta pöydältä: majoitutaan samoissa tiloissa, jaetaan yhteiset sosiaalitilat, rasittavat fyysiset ja henkiset kokemukset, ilot ja ­surutkin, sekä pidetään samanlaisia asusteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulutuksessa opitaan ase­lajista tai puolustushaarasta riippuen erilaisia taitoja. Siellä ymmärretään myös armeijan merkitys puolustuksellisena elementtinä – ääritapauksissa aseiden tuhovoima ja pahimmillaan sodan mielettömyys.

Kaikki tämä opettaa toimimaan yhdessä, lisää yhteisöllisyyden tuntoa, opettaa ymmärtämään fyysisen väkivallan mielettömyyttä sekä yhdistää ihmisiä ja heidän ajatusmaailmaansa näiden kokemusten kautta. Nämä kokemukset ja kaikki yhdessä koettu synnyttävät parhaim­millaan läpi elämän kestäviä ystävyyssuhteita ja yhteenkuuluvuuden tunteita.

Suomen armeijassa palveli ­sotiemme 1939–1945 aikana ­ääriolosuhteissa ihmisiä lukuisista eri kansallisuuksista ja ­yhteiskuntaluokista sekä etnisistä ryhmistä – saman lipun alla, toinen toistaan tukien, heidän taustansa vaikuttamatta toimintaan yhteisen asian puolesta.

Varusmiespalveluksen merkityksestä kotoutumiseen ja yhteisöllisyyden tuntemiseen tulisi tehdä perusteellinen tieteellinen tutkimus.

Väitän, että tunne yhteisöllisyydestä, yhteisestä hyvästä ja siitä, että on edes pieni osa yhteistä Suomea, karsii pois radikaaleja ajatuksia ja radikalismia.

Edellä mainittuja tapoja sopivasti siviilielämään soveltamalla voidaan löytää toimivia kotouttamistapoja sekä edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteistä hyvää.

Eero Ahonen

Lappeenranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää