Mielipide    |   Vieraskynä

Italian myllerrys korostaa tarvetta uudistuksiin

Löysä keskuspankkipolitiikka on pitänyt lainaehdot niin edullisina, ettei euromailla ole ollut painetta parantaa luottokelpoisuuttaan.

Italian poliittisen myllerryksen keskellä on syytä kiinnittää huomiota pääomapakoon, joka on ollut maassa käynnissä jo kuukausia. Italian Target2-velka on suurempi kuin koskaan.

Target2 on euroalueen maksujärjestelmä. Sen kautta pankit voivat välittää euromääräisiä maksuja toisilleen reaaliajassa.

Italian Target2-velka on kasvanut tasaisesti neljän viime vuoden ajan. Kyseessä ei ole vuosikymmenen alun talletuspaon kaltainen paniikki. Sen sijaan sijoittajat ovat halunneet tallettaa pääasiassa elvyttävästä keskuspankkipolitiikasta muodostuneen rahoitusvarallisuuden korkean luottoluokituksen maihin.

Tulonsiirtounioni kohtaa pohjoisessa Euroopassa vastustusta. Target2-saldot eivät ole suoria tulonsiirtoja vaan vakuudetonta, nyt nollakorkoista velkaa ilman eräpäivää. Target2:n kautta kansalliset keskuspankit voivat velkaantua teoriassa loputtomasti Euroopan keskuspankille (EKP).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen saatava maksujärjestelmästä vastaa valtion ja kuntien yhteenlaskettua budjettia, 60–70 miljardia euroa. Tämän summan Suomi voisi teoriassa menettää maksujärjestelmän kautta, jos euroalue hajoaisi. Todennäköinen tappio olisi kuitenkin pienempi.

Suomen Pankin vastapuoli on Euroopan keskuspankki. EKP:lle muodostuisi tappioita, jos jokin kansallinen keskuspankki irtoaisi eurosta eikä hoitaisi Target2-velkaansa.

Tappioita muodostuisi myös silloin, jos keskuspankkien taseessa olevia valtion velkoja nollattaisiin, kuten Italian uuden hallituksen edustajat ovat esittäneet. Vaikka ­Euroopan keskuspankki voi teoriassa toimia negatiivisella pääomalla, kansalliset keskuspankit toden­näköisemmin pääomittaisivat sitä.

Kansallisia keskuspankkeja, kuten Suomen Pankkia, olisi tuolloin puolestaan pääomitettava valtion budjetista. Tämä on suomalaisen veronmaksajan kannalta todennäköisempi riski kuin kymmenien miljardien menetys euroalueen hajotessa.

Rahoitusriskeistä ei kannata syyttää maksujärjestelmää, jonka olemassaolo on välttämätön yhteis­valuutassa. Sen sijaan Target2-velat tuovat näkyväksi epäluottamuksen Etelä-Euroopan pankkisektoria kohtaan. Ripeästi kohonneiden velkasaldojen taustalla on viime vuosina toteutettu EKP:n määrällisen elvytyksen ohjelma.

Löysä keskuspankki­politiikka on pitänyt lainaehdot niin edullisina, ettei euromailla ole ollut painetta tehdä rakenteellisia uudistuksia todellisen luottokelpoisuutensa parantamiseksi. Samalla on ostettu ­lisäaikaa heikon vakavaraisuuden pankeille, joiden taseet ovat olleet täynnä järjestämättömiä luottoja ­sekä kriisimaiden velkaa.

Euroalue ei ole optimaalinen valuutta-alue, jolla voisi pitkäjänteisesti harjoittaa yhdenmukaista rahapolitiikkaa. Tämä ei johdu niinkään taloudellisista eroista maiden välillä vaan puutteellisista sopeutumismekanismeista. Euroopan työ- ja pääomamarkkinat ovat Yhdys­valtoihin nähden jäykät ja alikehittyneet.

Terveet pääomamarkkinat edellyttäisivät paluuta aikaan, jossa riskillä on hinta. Se tarkoittaa, että poikkeuksellisista keskuspankkitoimista tulee hiljalleen luopua. EKP:n on määrä keskustella määrällisen elvytyksen ohjelman jatkosta tämän viikon kokouksessaan. Target2-epätasapainot voivat purkautua ainoastaan, jos ­euroalueen pankkijärjestelmä saatetaan terveelle pohjalle.

Keskuspankkien kautta syntyvistä vastuista ei ole koskaan äänestetty eduskunnassa. Päätös taloudellisesta yhteisvastuusta on palautettava demokraattiseen prosessiin.

Pankkien ja valtioiden välisen kohtalonyhteyden purkaminen vie aikaa. Se tuskin onnistuu ilman velkajärjestelyjä. Samalla on otettava askelia kohti Euroopan liittovaltiota, jossa markkinaosapuolet kantavat rahoitusriskit veronmaksajien sijaan.

Eurooppalaisen solidaarisuuden on tulevaisuudessa kohdistuttava ihmisiin pankkien ja valtioiden asemesta. Valtion velalle on asetettava riskipainot, ja pankkiunionissa on siirryttävä kohti yhteistä talletussuojaa. Jälkimmäisen on toimittava markkinaehtoisesti niin, että vakuutusmaksujen suuruus määräytyy sen mukaan, kuinka terve tase pankilla on.

Elina Lepomäki

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Euroopan unioni
 • Euroopan keskuspankki
 • Euro
 • Euroalue
 • Euromaat
 • Pankit
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää