Mielipide    |   Kolumni

Euroopan ystävä katsoo kuiluun ja pelkää

Britannian lähdön EU kestää, Italian ei. Siksi unionin tulevaisuus ratkaistaan Roomassa.

Suomeen syntyneenä totuin ajattelemaan Eurooppaa paikkana, jonne pääsee lentokoneella tai laivalla, eikä pari vuosikymmentä Euroopan unionissa onnistunut täysin harjaamaan minusta sitä asennetta.

Neljä vuotta Yhdysvalloissa on kuitenkin tehnyt ihmeitä. Nykyään loukkaannun saksalaisten autojen puolesta, ylpeilen espanjalaisesta jalkapallosta, tunnen koti-ikävää Kreikkaan – ja näen painajaisia brexitistä ja Italian hallituksesta.

En pysty vieläkään oikein uskomaan siihen, että brexit todella toteutuu. Se johtuu rationalistisesta pinttymästäni, jonka mukaan sitä, mikä on järjetöntä, ei tapahdu.

Olen yrittänyt tarjota ajatustani brexitin peruuttamisesta monille viisaille ihmisille, mutta ainoa, joka tarjosi sille tukea, oli Yhdysvaltain ex-apulaisulkoministeri Strobe Talbott Brookings-instituutin lounaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talbottin mielestä Britannian ero voisi edetä kuin Akilleen ja kilpi­konnan kilpajuoksu Zenonin paradoksissa: Akilleus onnistuu aina puolittamaan eron kilpikonnaan muttei voi koskaan ohittaa sitä.

Britannian lähdön EU kestää, Italian ei. Siksi unionin tulevaisuus ratkaistaan Roomassa.

Italian nykyiset hallituskumppanit ovat aiemmin halunneet vetää maan eurosta, mutta näyttävät nyt päättäneen tuhota yhteisvaluutan sabotaasilla. Jos Italia alkaa lapioida velka­rahaa hallituspuolueiden äänestäjille, Italia kaatuu eurooppalaisten syliin kuin Kreikka mutta kymmenen kertaa pahemmin.

Euroon liittyminen oli Suomelta virhe. Sen on myöntänyt myös taloustietäjä Sixten Korkman: ”Tämän päivän näkökulmasta Suomen eurojäsenyys näyttää vakavalta talouspoliittiselta erehdykseltä”, Korkman kirjoitti kirjassaan Väärää talouspolitiikkaa vuonna 2015.

Korkman kutsui rahaliittoa ”uljaaksi hypyksi tuntemattomaan”. Itse olen kuvitellut euron sarjakuvasankari Kelju K. Kojootiksi, joka jahtaa maantiekiitäjälintuja kuilun yli. Kelju juoksee aikansa tyhjän päällä, mutta heti, kun kojootti vilkaisee alas, se putoaa syvyyksiin.

Italia on nyt kuilu, joka tuijottaa meitä.

Euron arkkitehdit tiesivät yhteis­valuutan ongelmat. He kuitenkin toivoivat yhteisen rahan ajavan eurooppalaiset väkisin liittovaltioon.

Euroopan unioni on ranskalaisten luomus. Ranskalaisilla on ­taipumusta liialliseen järkiuskoon. Rationalismin isä René Descartes vertasi ihmistä kelloon. Tunteet johtuivat filosofin mielestä koneiston rattaiden ja vastapainojen asettelusta.

Euroopan unioni on ranskalainen kaappikello, jonka rattaita Brysselin kelloseppien armeija rasvailee.

EU:n rationalismia vastaan hyökätään nyt kahdelta puolelta: idealistit pitävät unionia hengettömänä vuokaaviona, pragmaatikot epäilevät isoja koneistoja ja projekteja.

Samaan aikaan, kun monet kaivavat unionille hautaa, sitä kuitenkin tarvitaan enemmän kuin aikoihin.

Euroopassa hidasälyisimmätkin alkavat Kanadan G7-fiaskon jälkeen toivottavasti tajuta, mitä ”Amerikka ensin” tarkoittaa: ”Euroopalle ei jätetä.”

Liittolaiset ovat yrittäneet vedota amerikkalaisten järkeen, mutta maan nykyjohto välittää vain voimasta. Tässä ajattelussa Pohjois-Korean Kim on ”hyvin lahjakas johtaja”, kun taas Kanadan Justin Trudeaulle on ”varattuna erityinen paikka helvetissä”.

Kun Yhdysvallat käyttäytyy ­aggressiivisesti, muiden maiden johtajien on vastattava samalla ­mitalla, tai he tuntuvat heikoilta. Syntyy kilpailun ja koston kierre.

Britit eivät ole koskaan hurahtaneet isoihin intohimoihin. Kun maata uhkasi perikato vuonna 1940, ihmisiä kannusti iskulause ”Pysy tyynenä ja jatkaa elämääsi”.

Brittien EU-vastaisuus onkin pohjimmiltaan pragmaattista. He eivät usko suureen järkeen, suuriin tunteisiin eivätkä suuriin koneistoihin vaan teehen, kurkkuvoileipiin ja Englannin kanaaliin.

Idealistit ja pragmaatikot ovat molemmat oikeassa: unioni on hengetön ja byrokraattinen. Silti se on tuonut paljon hyvää.

Eurooppa on balkanilaisia lukuun ottamatta elänyt 73 vuotta rauhassa. Maanosan historiassa se on harvinaisen pitkä aika. Ansio siitä kuuluu amerikkalaisille ja EU:lle.

Kummastakaan ei ole enää varmuutta, eikä siksi oikein mistään.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Euroopan unioni
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  7. 7

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  8. 8

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää