Mielipide    |   Kolumni

Työn ja tekijöiden välinen kuilu repeää – vain teot ratkaisevat

Työelämän kohtaanto-ongelma ei ole paikallinen pulma. Siitä puhutaan kaikissa länsimaissa.

Juuri nyt Uudenmaan te-toimistossa makaa yli 2 000 oleskelu­lupahakemusta. Se on Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien, Suomesta jo työn löytäneiden pino. Lupien käsittely on 13 työntekijän vastuulla. Urakka on melkoinen, ja käsittelyaika on noin kahdeksan kuukautta.

Te-toimiston työlupapalvelujen esimies Riku Hautamäki kertoi Ylen haastattelussa, ettei valtion nykyinen henkilöstöpolitiikka kykene reagoimaan yritysten nopeisiin rekrytointitarpeisiin. Hän mainitsi, että ruuhkaa purkamaan saadaan siirrettyä kolme uutta työntekijää talon sisältä.

Kolme työntekijää.

Mitä tapahtuu samaan aikaan työelämässä? Yhden arvion mukaan 7 000 ohjelmistoalan ammattilaista saisi paikan suomalaisyrityksissä saman tien. Digiosaajien tarve tuplaantuu muutamassa vuodessa. Työntekijöistä on pulaa jopa kymmenissä eri ammattiryhmissä. Työnantajista 45 prosentilla on vaikeuksia täyttää tehtäviä, ja tyhjät paikat jarruttavat kasvua jo neljänneksessä yrityksistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehkä muutama muukin käsipari tarvitaan te-toimiston apuun. Lakimuutoskin olisi tarpeen.

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan väliseen kuiluun havahduttiin, kun talouskasvu nosti yritysten rekrytointitarpeet esiin.

Ilmiö on kuitenkin kausivaihtelua suurempi. Kuilu syvenee – tai pikemminkin repeää eri suuntiin: toisaalla ammatteja katoaa, osaaminen vanhenee, ja osa työikäisistä ei pääse lainkaan töihin. Toisaalla syntyy uusia tarpeita, it-alojen rekrytointikisa kiihtyy ja paikkoja jää täyttämättä.

Työelämän kohtaanto-ongelma ei ole paikallinen pulma, siitä puhutaan kaikissa länsimaissa. Vaikeuskerrointa lisää veronmaksajien hupeneminen väestön ikääntymisen seurauksena.

Emme ole olleet järin hyviä ennakoimaan tulevaisuutta, edes suuriakaan muutoksia. Brexit, Trump ja vuoden 2008 talouskriisi putosivat asiantuntijoiden syliin jos eivät yllätyksinä niin ainakin epätodennäköisinä tapahtumina.

Teknologian kehitykseen taas saatamme suhtautua niin sanotun hype-kaavan mukaan. Ensin odotukset uusia innovaatioita – kuten vaikkapa tekoälyn sovelluksia – kohtaan nousevat taivaisiin, sitten petytään tuloksiin, ja lopulta, paljon myöhemmin, hämmästellään kyseisen teknologian vaikutusten laajuutta. Ensin yliarvioimme kehityksen nopeuden, sitten aliarvioimme sen vaikutuksen.

Kykymme ratkaista pitkään tiedossa olleita, viheliäiseksi kuvattuja globaaleja ongelmia näyttää edistyvän hitaasti tai ottavan takapakkia, kun taantumukselliset voimat tiukentavat politiikassa otettaan.

Toisaalta hullaannumme epäolennaisesta. Keskustelu työn tulevaisuudesta jumitti vuosia robottiuhan ympärillä. Eri maissa tutkijat tekivät kilvan laskelmia siitä, kuinka monta ammattia katoaisi tai kuinka monessa ammatissa työtehtävät muuttuisivat. Tutkimuksista sai vetäviä otsikoita, mutta niiden hyödyllisyydestä voi olla monta mieltä.

Osaaja- ja hakijapulaan herättiin eri maissa vasta hiljattain, kun heikot signaalit olivat kasvaneet työmarkkinaongelmaksi. Viime vuoden aikana tehtiin kymmenittäin selvityksiä ja suunnitelmia julkishallinnossa, etujärjestöissä, yliopistoissa ja yrityksissä. Raportteja ei puutu. Hankkeita on vireillä.

Nyt tiedämme. Seuraavaksi on tekemisen paikka.

Ilmiö on toki laaja. Se koskettaa yksittäisiä työntekijöitä, joiden pitää päivittää osaamistaan tai vaihtaa ammattia, yrityksiä, jotka uudistavat hr- ja rekrytointistrategiaansa, täydennyskoulutusta tarjoavia koulutuslaitoksia ja tietysti myös lainsäädäntöä.

Kyse ei silti ole vielä viheliäiseksi äityneestä ongelmasta vaan tilanteesta, johon on melko helppo vaikuttaa itse, paikallisesti ja ripeästi. Mikä parasta, aloitteen tekeminen kuuluu kaikille.

Esimerkiksi käy vaikkapa tuore yritys Integrify, joka on jo käärinyt hihansa. Se kouluttaa vuodessa sata maahanmuuttajaa koodaajiksi ja yhdistää sen jälkeen heidät yrityksiin. Toiminta on vasta alussa, mutta tavoitteet ovat kunnianhimoiset.

Suhtautuminen muutokseen voi muuttua. Yllättymisen, kauhistelun, taantumisen tai jumittamisen sijaan voi siirtyä sutjakasti ymmärryksen kautta tekoihin.

Kirjoittaja on yrittäjä ja johdon konsultti, joka on erikoistunut työn tulevaisuuden teemoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Työelämä
 • Työvoimapula

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  6. 6

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää