Mielipide    |   Kolumni

Työn ja tekijöiden välinen kuilu repeää – vain teot ratkaisevat

Työelämän kohtaanto-ongelma ei ole paikallinen pulma. Siitä puhutaan kaikissa länsimaissa.

Juuri nyt Uudenmaan te-toimistossa makaa yli 2 000 oleskelu­lupahakemusta. Se on Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien, Suomesta jo työn löytäneiden pino. Lupien käsittely on 13 työntekijän vastuulla. Urakka on melkoinen, ja käsittelyaika on noin kahdeksan kuukautta.

Te-toimiston työlupapalvelujen esimies Riku Hautamäki kertoi Ylen haastattelussa, ettei valtion nykyinen henkilöstöpolitiikka kykene reagoimaan yritysten nopeisiin rekrytointitarpeisiin. Hän mainitsi, että ruuhkaa purkamaan saadaan siirrettyä kolme uutta työntekijää talon sisältä.

Kolme työntekijää.

Mitä tapahtuu samaan aikaan työelämässä? Yhden arvion mukaan 7 000 ohjelmistoalan ammattilaista saisi paikan suomalaisyrityksissä saman tien. Digiosaajien tarve tuplaantuu muutamassa vuodessa. Työntekijöistä on pulaa jopa kymmenissä eri ammattiryhmissä. Työnantajista 45 prosentilla on vaikeuksia täyttää tehtäviä, ja tyhjät paikat jarruttavat kasvua jo neljänneksessä yrityksistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehkä muutama muukin käsipari tarvitaan te-toimiston apuun. Lakimuutoskin olisi tarpeen.

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan väliseen kuiluun havahduttiin, kun talouskasvu nosti yritysten rekrytointitarpeet esiin.

Ilmiö on kuitenkin kausivaihtelua suurempi. Kuilu syvenee – tai pikemminkin repeää eri suuntiin: toisaalla ammatteja katoaa, osaaminen vanhenee, ja osa työikäisistä ei pääse lainkaan töihin. Toisaalla syntyy uusia tarpeita, it-alojen rekrytointikisa kiihtyy ja paikkoja jää täyttämättä.

Työelämän kohtaanto-ongelma ei ole paikallinen pulma, siitä puhutaan kaikissa länsimaissa. Vaikeuskerrointa lisää veronmaksajien hupeneminen väestön ikääntymisen seurauksena.

Emme ole olleet järin hyviä ennakoimaan tulevaisuutta, edes suuriakaan muutoksia. Brexit, Trump ja vuoden 2008 talouskriisi putosivat asiantuntijoiden syliin jos eivät yllätyksinä niin ainakin epätodennäköisinä tapahtumina.

Teknologian kehitykseen taas saatamme suhtautua niin sanotun hype-kaavan mukaan. Ensin odotukset uusia innovaatioita – kuten vaikkapa tekoälyn sovelluksia – kohtaan nousevat taivaisiin, sitten petytään tuloksiin, ja lopulta, paljon myöhemmin, hämmästellään kyseisen teknologian vaikutusten laajuutta. Ensin yliarvioimme kehityksen nopeuden, sitten aliarvioimme sen vaikutuksen.

Kykymme ratkaista pitkään tiedossa olleita, viheliäiseksi kuvattuja globaaleja ongelmia näyttää edistyvän hitaasti tai ottavan takapakkia, kun taantumukselliset voimat tiukentavat politiikassa otettaan.

Toisaalta hullaannumme epäolennaisesta. Keskustelu työn tulevaisuudesta jumitti vuosia robottiuhan ympärillä. Eri maissa tutkijat tekivät kilvan laskelmia siitä, kuinka monta ammattia katoaisi tai kuinka monessa ammatissa työtehtävät muuttuisivat. Tutkimuksista sai vetäviä otsikoita, mutta niiden hyödyllisyydestä voi olla monta mieltä.

Osaaja- ja hakijapulaan herättiin eri maissa vasta hiljattain, kun heikot signaalit olivat kasvaneet työmarkkinaongelmaksi. Viime vuoden aikana tehtiin kymmenittäin selvityksiä ja suunnitelmia julkishallinnossa, etujärjestöissä, yliopistoissa ja yrityksissä. Raportteja ei puutu. Hankkeita on vireillä.

Nyt tiedämme. Seuraavaksi on tekemisen paikka.

Ilmiö on toki laaja. Se koskettaa yksittäisiä työntekijöitä, joiden pitää päivittää osaamistaan tai vaihtaa ammattia, yrityksiä, jotka uudistavat hr- ja rekrytointistrategiaansa, täydennyskoulutusta tarjoavia koulutuslaitoksia ja tietysti myös lainsäädäntöä.

Kyse ei silti ole vielä viheliäiseksi äityneestä ongelmasta vaan tilanteesta, johon on melko helppo vaikuttaa itse, paikallisesti ja ripeästi. Mikä parasta, aloitteen tekeminen kuuluu kaikille.

Esimerkiksi käy vaikkapa tuore yritys Integrify, joka on jo käärinyt hihansa. Se kouluttaa vuodessa sata maahanmuuttajaa koodaajiksi ja yhdistää sen jälkeen heidät yrityksiin. Toiminta on vasta alussa, mutta tavoitteet ovat kunnianhimoiset.

Suhtautuminen muutokseen voi muuttua. Yllättymisen, kauhistelun, taantumisen tai jumittamisen sijaan voi siirtyä sutjakasti ymmärryksen kautta tekoihin.

Kirjoittaja on yrittäjä ja johdon konsultti, joka on erikoistunut työn tulevaisuuden teemoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Työelämä
 • Työvoimapula

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Kyyti paljastui epämääräiseksi Taksi Helsinki -kopioksi

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää