Mielipide    |   Vieraskynä

Digiyhteiskunta voi luoda syrjäyttäviä rakenteita

Digitaalinen todellisuus on mahdollista suunnitella avoimeksi ja saavutettavaksi, mutta vain, jos digitalisaation sosiaalisia vaikutuksia arvioidaan jatkuvasti.

Yhteiskunnat ovat vuosituhansien ajan rakentuneet fyysiseen todellisuuteen, jossa hallintoa, päätöksentekoa ja valtarakenteita on kehitetty määrätietoisesti. Fyysisen ulottuvuuden rinnalle ja osin sitä korvaamaan koodataan nyt digitaalista toimintaympäristöä, jossa selviytymistä on julkisessa keskustelussa sälytetty yksilöiden oman motivaation varaan. Digitaalinen osallisuus on kuitenkin ensisijaisesti rakenteellista ja vasta sen jälkeen yksilön motivaatioon ja taitoihin liittyvää.

Maailmalla on jo useita erilaisia yhteiskunnalliseen osallisuuteen vaikuttavia digitaalisia järjestelmiä. ­Kiinassa kasvojentunnistusteknologiaa ja digitaalista identiteettiä käytetään yksilöiden käyttäytymisen pisteyttämiseen. Tämä on johtanut 11 miljoonan huonopisteisen matkustajan lento- ja junaliikenteen käyttöoikeuden rajoittamiseen.

Yhdysvalloissa algoritmit määrittävät kansalaisten luottokelpoisuutta tarkkailemalla yksilöiden lainojen lyhentämistä sekä muita maksutapahtumia. Jo se, ettei asuntoa ­ostavalla ole aikaisemmin ollut lainaa, saattaa johtaa asuntolainan epäämiseen. Nämä koodatut valta- ja hallintorakenteet vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin päästä eteenpäin elämässään – heidän motivaatiostaan ja digitaidoistaan huolimatta.

Fyysisessä todellisuudessa päätöksiä tehdään Suomessa demokratian keinoin, ja yhdenvertaisuutta turvataan sitovalla sääntelyllä. Digitaalisessa todellisuudessa ei ole olemassa vastaavia toimintamalleja. Sähköisten ympäristöjen saavutettavuutta koskevaa lainsäädäntöä luodaan jälkijunassa, eikä digitaalisten palveluiden tai toimintojen valta- tai hallintorakenteista keskustella julkisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Digitaaliset yhteiskunnan muutokset tapahtuvat usein pilottihankkeiden kautta, huomaamattomasti. Taannoin HS uutisoi uudesta digitaalisen asunto-osakejärjestelmän pilottihankkeesta, jossa Nordea ja OP pitävät asuntojen myynneistä ­rekisteriä. Pilotit ja kokeilut ovat ­hyviä tapoja selvittää digitaalisten muutosten vaikutuksia. Siitä ei ­kuitenkaan puhuttu, millaista kilpailuetua nämä pankit saavat pilotista tai millaisessa alakynnessä muiden pankkien asuntolainapalveluita käyttävät asiakkaat tulevat olemaan.

Jos digitaalisen toimintaympäristön yhdenvertaisuus ja saavutettavuus typistetään yksilön taitamattomuudesta johtuvaksi syrjäytymiseksi, tullaan sokeiksi uusien teknolo­gioiden luomille valtarakenteille. ­Ilman johdonmukaista sosiaalisten vaikutusten analyysia esimerkiksi tekoälyyn ja lohkoketjuteknolo­giaan perustuvat uudet palvelut ja toiminnot vahvistavat jo olemassa olevia valtarakenteita. Ne myös saattavat johtaa ennakoimattomiin vaikutuksiin, kuten kokonaisten ihmisryhmien syrjäytymiseen.

Digitaalinen oikeudenmukaisuus liittyy myös digitaalisen ja fyysisen todellisuuden rajapintaan. Suomessa monien digipalveluiden käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista, joka oli pitkään kaupallisten verkkopankkien varassa. Ne ryhmät, joille verkkopankkitunnusten saaminen oli vaikeaa, jäivät rakenteellisista syistä syrjään digitaalisesta toimintaympäristöstä. Näihin ryhmiin on kuulunut esimerkiksi maahanmuuttajia ja osa näkövammaisista.

Yhdenvertaisuuslaki ja EU:n tuleva saavutettavuusdirektiivi tasaavat osittain suomalaisten mahdollisuuksia päästä käsiksi digitaalisiin ympäristöihin. Maailmanlaajuisesti fyysisen ja digitaalisen todellisuuden rajapinnassa eriarvoisuutta synnyttävät myös perinteiset eriarvoisuuden syyt: köyhyys, koulutuksen puute ja sukupuolten välinen epätasa-arvo.

Fyysisen todellisuuden valta­rakenteita vahvistaessaan uudet teknologiat luovat karuimmillaan dystooppisen kuvan tulevaisuudesta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Digiyhteiskunta voidaan suunnitella avoimeksi ja saavutettavaksi. Se voidaan myös rakentaa siten, että se lisää tasa-arvoa, vähentää syrjäytymistä ja mahdollistaa uudenlaiset tieto- ja tulolähteet.

Uusiin teknologioihin perustuvan digitodellisuuden suunnittelussa on tietoisesti kysyttävä, miten uutta ­todellisuutta hallinnoidaan, ketkä siellä käyttävät valtaa ja miten päätöksentekoon voi osallistua.

Tytti Matsinen ja Sari Stenfors

Matsinen toimii ihmisoikeusasiantuntijana Suomen Lähetysseurassa. Stenfors on futuristi Augmented Leadership -instituutissa Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Digitalisaatio
 • Valta
 • Syrjäytyminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta noin kello 16.45

  8. 8

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  9. 9

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  10. 10

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää