Mielipide    |   Kolumni

Ruotsissa roihuaa metsäpaloja ja Tanskassa maatalouden yli pyyhkäisee konkurssiaalto – Voiko pohjoismainen kesä olla liian kuuma?

Maataloudelle kuivuus on katastrofi. Tanskassa ja Ruotsissa viedään karjaa teurastettavaksi tavallista enemmän, koska rehua ei kasva kuivuudessa tarpeeksi.

Kesän luontoääni Tanskan ja Etelä-Ruotsin maaseudulla on askelten alla ratiseva rutikuiva nurmikko. Kellanruskeiksi paahtuneet ruohonkorret katkeilevat, kun niiden päälle astuu.

Lomakokemuksena kuiva ja kuuma keli voi olla ihana, mutta se tuo vakaan ja vauraan maailmankolkan asukkaille tavallista lähemmäksi myös ilmaston lämpenemisen ­aiheuttamat vitsaukset.

Jo toukokuu oli Tanskassa niin lämmin, että asiantuntijoiden mukaan se viittaa vahvasti ilmastonmuutokseen. Tanskan meteorologisen instituutin mukaan tämän vuoden toukokuun kaltainen sää on tilastollisesti mahdollinen kerran 400 vuodessa, jos ottaa huomioon ilmaston yleisen lämpenemisen. Jos lämpenemistä ei ota huomioon, kyseessä oli vain kerran tuhannessa vuodessa sattuva ilmiö. Tanskassa on nyt 1–1,5 astetta lämpimämpää kuin 1800-luvun lopussa.

Ilmaston lämpeneminen tarkoittaisi juuri tämän kesän kaltaisia kesiä Pohjoismaissa: kuivia ja kuumia. Talvella sataisi senkin edestä. Äärisäät yleistyisivät. Isoja osia Tanskasta jää veden alle, jos merenpinta nousee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsissa roihuaa kymmeniä metsäpaloja, ja Etelä-Ruotsin lisäksi Tanska on nyt Euroopan paloherkintä aluetta. Kuivuusindeksin lukema koko Tanskassa ollut kymmenen eli korkein mahdollinen jo pitkään.

Maataloudelle kesken kasvun kuivahtaneet korret tarkoittavat katastrofia. Tanskassa ja Ruotsissa viedään karjaa teurastettavaksi tavallista enemmän, koska rehua ei kasva kuivuudessa tarpeeksi. Ruokakaupoissa onkin tarjolla runsaasti kotimaista pihvilihaa.

Rehukriisin takia Ruotsissa jotkin ruokakaupat eivät ota myyntiin tuontilihaa. Näin ne tukevat kuivuuden ahdistamia ruotsalais­viljelijöitä. Karjankasvattajat saavat tuloja karjasta, joka on rehupulan takia pakko teurastaa. Kuivuus vaikuttaa myös maidontuotantoon. Toisaalta tomaattisadosta Tanskassa tulee ennätysmäinen. Ketsuppikoneet käyvät täysillä, sillä ruokakaupat eivät voi ottaa vastaan koko tomaattisatoa.

Viljasato jää tavallista pienemmäksi. Jyvät eivät ole pulskistuneet touko- ja kesäkuun kuivuuden takia. Tanskan maatalouden menetysten arvoksi arvioitiin heinäkuun alkupuolella vajaat 900 miljoonaa ­euroa. Tulossa on konkurssiaalto.

Tästä kaikesta selvitään, koska Tanska ja Ruotsi ovat rikkaita maita. Maailman kattavimmissa hyvinvointivaltioissa vaikeuksiin joutuneita autetaan. Esimerkiksi Tanskassa on jo löytynyt poliittinen yksimielisyys siitä, että luomukarjankasvattajien rehusääntöjä höllennetään kuivuuden ajaksi. Näin estetään luomukarjan joukkoteurastuksia.

Maatalous- ja elintarviketeollisuus on yksi maailman tehokkaimmin globaalistuneista kaupan aloista. Siksi Pohjoismaihin ei tule ruoka­­­pulaa sään oikuttelun takia.

Lisäksi Pohjoismaat on yksi maailman halvimmista paikoista ostaa ruokaa, kun ruoan hinta suhteutetaan käytettävissä oleviin tuloihin. Rikkaassa Pohjolassa ruoka vie käytettävissä olevista tuloista keskimäärin 10–12 prosenttia. Keskiverron pohjoismaalaisen elämänhallinta ei hajoa siihen, että maidon, juuston, avokadojen tai sianlihan hinta vaihtelee. Hieman köyhemmissä maissa ruoan osuus perheen budjetista voi olla 30 tai 50 prosenttia. Tai raha ei edes riitä ruokaan.

Näistä syistä pohjoismaisilta kuluttajilta jää usein huomaamatta, mitä alkutuotannossa tapahtuu.

Vakaa vauraus suojelee pohjoismaalaisia. Ilmaston lämpeneminen ja poliittinen epävakaus tuntuvat meillä toki pakolaiskriisinä ja näkyvät politiikassa, mutta pohjoismaista elämäntapaa ne eivät ole vielä suistaneet raiteiltaan.

Toistaiseksi ei tiedetä, onko tämä kesä hikinen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia. Se tiedetään, että ilmasto lämpenee. Tähän mennessä kuivassa kesässä on säpsäyttänyt eniten se, että kaikki­­voipainen Ruotsi on joutunut pyytämään kansainvälistä apua tulipalon sammuttamiseen. Ruotsi pyytämässä apua! Sehän tarkoittaa, ettei kukaan tai mikään ole turvassa.

Suomessa ei niin pidetä omassa onnekkuudessa piehtaroinnista. Tanskalaiset sen sijaan eivät peittele tyytyväisyyttään, vaan iloitsevat asuvansa puuron voisilmässä, maailman parhaassa paikassa. Näinä rutikuivina hellepäivinä on tullut mieleen, että voisilmässäkin voi tulla tukalat olot.

Kirjoittaja on Tanskassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kuivuus
 • Maatalous
 • Tanska
 • Ruotsi
 • Ilmastonmuutos
 • Annukka Oksanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  4. 4

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  9. 9

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää