Mielipide    |   Kolumni

Maailman kolme vaikutusvaltaisinta johtajaa elävät kukin omassa kulttitodellisuudessaan

Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain johtajilla on kullakin nyt poikkeuksellisen paljon valtaa. Ja kukin heistä pyrkii omalla tavallaan muuttamaan maailmanjärjestystä.

Ei ole varmaa, että Donald Trump valitaan uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi, mutta todennäköistä se on. Niinpä Trump hallitsisi vielä kuusi ja puoli vuotta eli vuoden 2024 loppuun.

Vuoteen 2024, ainakin, hallitsee Vladimir Putin, joka toukokuussa aloitti neljännen kautensa Venäjän presidenttinä.

Kiinassa Xi Jinping vahvistettiin maaliskuussa presidentiksi seuraaviksi viideksi vuodeksi. Todennäköisesti Xi kuitenkin johtaa Kiinaa pitempäänkin kuin vuoteen 2023.

Näillä kolmella johtajalla on kullakin poikkeuksellisen paljon valtaa. Ja heidän kaikkien tavoitteena on omalla tavallaan muuttaa vallitsevaa maailmanjärjestystä. Vuoteen 2024 mennessä uusi maailmanjärjestys on tuskin vielä valmis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta uusi epäjärjestys voi olla.

Elämme hyvin, hyvin vakavaa ajanjaksoa maailmassa. Näin arvioi Henry Kissinger runsas viikko sitten Financial Timesin haastattelussa.

Kissinger – pakolainen Saksasta – oli Yhdysvaltain ulkopolitiikan voimahahmo 1970-luvulla. Nyt 95-vuotiaana hän on yhä terävä ajattelija. Kissingeriä on hyvä kuunnella myös siksi, että maailmanpolitiikassa on taas samoja piirteitä kuin hänen aktiiviaikanaan.

Kissinger oli turvallisuusneuvonantaja, kun presidentti Richard Nixon teki historiallisen vierailun kommunistiseen Kiinaan vuonna 1972. Silloin Kiinaa hallitsi vielä puhemies Mao Tsetung, ja kansa uskoi hänen ympärilleen rakennettuun henkilökulttiin.

Maon kuolemasta kului vielä 34 vuotta ennen kuin Pekingiin tuli uudestaan johtaja, joka alkoi rakentaa henkilökulttia ympärilleen. Hän on nykyinen puoluepomo Xi Jinping. Kiinassa hänestä käytetään nimitystä Xi Dada, eli Isä-Xi.

Kissinger ajoi Yhdysvaltain liennytyspolitiikkaa myös suhteessa Neuvostoliittoon. Liennytys johti tärkeisiin aseriisuntasopimuksiin Leonid Brežnevin kanssa.

Brežnev jäi viimeiseksi Neuvostoliiton johtajaksi, jolle luotiin henkilökulttia. Seuraava, joka tätä Moskovassa alkoi harrastaa, oli Vladimir Putin.

Sekä Kiinassa että Venäjällä ylimmällä johtajalla on nyt enemmän valtaa kuin kertaakaan sitten 1970-luvun. Ja samaan aikaan poliittinen valta Washingtonissa on keskittynyt poikkeuksellisen pieneen piiriin. Donald Trump luottaa vain perheeseensä. Virkamiehiä hän karsastaa. Räikeimmin tämä näkyy tavassa, jolla ulkoministeriö on jätetty puolityhjilleen ja lähes syrjäytetty päätöksenteosta.

Alkuun Trump keräsi ympärilleen joukon neuvonantajia, joita ilkeämieliset nimittivät hallinnon ”aikuisiksi”. Nämä aikuiset ovat kuitenkin yksi toisensa jälkeen saaneet potkut. Trump on tehnyt selväksi, ettei hän halua kuulla asiantuntijoita, jotka ovat eri mieltä kuin hän itse. Mieluummin hän uskoo kaapeli-tv:n aamushow’ta.

Nyt siis maailman kolme vaikutusvaltaisinta johtajaa elävät kukin omassa kulttitodellisuudessaan, jossa kukin näkee juuri itsensä maailman keskipisteenä.

Kiinan Xin tavoite on muuttaa ­Yhdysvaltain johtama yksinapainen maailmanjärjestys.

Kiina toteuttaa strategiaansa luomalla vaihtoehtoisia valtarakenteita. Globaaleihin investointeihin Kiinalla on nyt Maailmanpankin veroinen rahoituslaitos AIIB. Taloudellisesti Kiina on ottanut haltuunsa lännen ylenkatsomia alueita, kuten suuren osan Afrikkaa. Sotilaallisesti Kiina pärjää Aasiassa jo Yhdysvalloille.

Vladimir Putin vaati muutosta maailmanjärjestykseen vuonna 2007 ­Münchenin turvallisuus­kokouksessa. Nyt yksitoista vuotta myöhemmin Venäjä käy kahta sotaa – Ukrainassa ja Syyriassa – ja pyrkii hybridisodan keinoin sabotoimaan länsimaisia demokratioita.

Trumpin iskulause voisi olla sama kuin katuanarkisteilla vuosituhannen vaihteen globalisaationvastaisissa mielenosoituksissa: kaikki alas. Mikään sopimus tai aiemmin noudatettu periaate ei päde, ellei Trump sitä erikseen hyväksy. Tuloksena on kaaosta – olipa kyse kaupasta tai turvallisuuspolitiikasta.

Eurooppa on pitkään hyötynyt liittolaisuudesta Yhdysvaltain kanssa. Nyt liittolaiset voivat vain arvailla, onko epäjärjestys Trumpin tavoite vai seurausta osaamattomuu­desta. Jos sama meno jatkuu, vuoteen 2024 mennessä Trump ehtii saada aikaan enemmän vahinkoa läntisten demokratioiden johtamalle maailmanjärjestykselle kuin Xi ja Putin koskaan uskalsivat toivoa.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää