Mielipide    |   Mielipide

Jokaisella odottavalla äidillä pitää olla mahdollisuus osallistua vapaaehtoiseen päihdekuntoutukseen

Niin kauan kuin tätä mahdollisuutta ei ole, on turha puhua pakkohoidon puolesta. Syyllistämisen sijaan päihdeongelmaiset äidit tarvitsevat tukea odotukseen ja päihteistä irtautumiseen sekä toivoa selviytymisestä.

Aika ajoin julkisessa keskustelussa esiintyy toive päihde­ongelmaisten vanhempien, erityisesti äitien, pakottamisesta tahdosta riippumattomaan päihdehoitoon syntymättömän sikiön turvaamiseksi.

Noona Bäckgren kirjoitti (HS Viikon lopuksi 22.7.), että Suomessa huumeriippuvaisten äitien pakkohoitoa ei ole, koska meillä korostetaan yksilön oikeuksia. Esimerkiksi Norjassa huumeriippuvaiset äidit voidaan pakottaa hoitoon, koska he vaarantavat sikiön terveen kasvun ja kehityksen.

Ymmärrän kirjoittajan ja yleisen ilmapiirin, joka kohdistuu päihderiippuvaisiin odottaviin äiteihin. Odotus, äitiys ja päihteet herättävät paljon tunteita, ja asenne päihdeongelmaisia kohtaan saattaa olla julma.

Päihteitä käyttävät äidit tuomitaan helposti huonoiksi äideiksi, vastuuttomiksi ja moraalisesti arveluttaviksi. Syyllistämisen sijaan päihdeongelmaiset äidit tarvitsevat mahdollisuuden päästä hoitoon, tukea odotukseen ja päihteistä irtautumiseen sekä toivoa selviytymi­sestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni saattaa miettiä, miten joku voi vaarantaa oman syntymättömän lapsensa terveyden. Harvoin päihde­ongelmainen on kuitenkaan päättänyt ryhtyä päihteiden väärinkäyttäjäksi.

Päihdeongelmaisten odottavien äitien haasteet ja kasautuneet ongelmat ovat usein syntyneet vuosien kuluessa. Taustalla saattaa olla äidin lapsena kokema kaltoinkohtelu ja omien vanhempien päihdeongelmat. Sikiön terveen kehityksen turvaamiseksi, äidin oman elämän suunnan muuttamiseksi ja ylisukupolvisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää tavoittaa päihdeongelmaiset odottavat äidit ja tukea heidän siirtymistään hoidon piiriin.

Suomessa korostetaan yksilön oikeutta päättää omasta elämästään. Samalla julkisessa keskustelussa puhutaan yksilön vastuusta hyvään ja terveelliseen elämään.

Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaisia edellytyksiä huolehtia näistä velvollisuuksista. Silloin on yhteiskunnan vastuu ja velvollisuus huolehtia, että edellytykset hyvään elämään ovat olemassa.

Vapaaehtoinen päihde­kuntoutus on yksi tällainen mahdollistaja. Se vähentää inhimillistä kärsimystä ja on myös taloudellisesti kannat­tavaa.

Raskaus ja vauvan syntyminen on monelle äidille uusi mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa ja irtautua päihteistä. Jokaisella äidillä tulee olla mahdollisuus päästä vapaaehtoiseen kuntoutukseen asuinpaikasta ja kunnasta riippumatta. Niin kauan kuin tätä mahdollisuutta ei ole, on mielestäni turha puhua pakkohoidon puo­lesta.

Niina Kokko

asiantuntija

Ensi- ja turvakotien liitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukijan mielipide
 • Raskaus
 • Päihteet
 • Äidit
 • Päihdepolitiikka
 • Kuntoutus
 • Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää