Mielipide    |   Kolumni

Meidän on opittava olemaan eri mieltä

On vaarallista, että erilaisilla ihmisillä, yhteisöillä ja valtioilla on eri faktat siitä, miten perusasiat ovat.

Pari viikkoa sitten Yhdys­valtain presidentti Donald Trump tuli meille tuttuihin maisemiin. Mielenosoitukset Euroopassa eivät jättäneet epäselväksi, mitä hänestä ajatellaan. Hankalampi kysymys on, miksi runsaat 60 miljoonaa yhdysvaltalaista äänestäjää valitsi hänet maailman mahtavimpaan tehtävään.

Miksi populistiset liikkeet valtaavat alaa? Ja miksi elämme tiedon jälkeistä aikaa?

Roskakoriteoria kuvaa ratkaistavien ongelmien, päätöksentekijöiden ja ratkaisujen sattumanvaraista yhteyttä toisiinsa. Ratkaisuja esitetään, vaikka ei tiedetä, mihin ongelmaan. Ja jos pirullinen ongelma tiedetään mutta ratkaisua ei löydy, päätöksentekotilanteessa halutaan jokin ratkaisu – vaikka eri ongelmaan. Ilmiöön ei voi olla törmäämättä, kun kokouksiin osallistuu.

Johtopäätöksiin hyppääminen on ihmiselle luontainen urheilulaji. Haluamme löytää selityksiä, syitä, syyllisiäkin. Kepeästi lähdemme lii­telemään pituuksia, joista mäkihyppääjä Janne Ahonen ei parhaina päi­vinään edes unelmoinut. Johto ja päätös ovat joskus hädin tuskin sukua keskenään. Myös syy–seu­raus-suhde voi kulkea väärään suuntaan. Hyppäämme montusta kohti hyppyritornia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Globalisaatio ja internet ovat vahvistaneet maailman verkottumista täyteen keskinäisriippuvuuksia. Syy–seuraus-suhteita on entistä vaikeampi hahmottaa. Kielen lauserakenteet kaipaavat kuvia tuekseen moninaisten vaikutus- ja merkitysverkostojen tekemisessä ymmärrettäviksi.

Trump, populistiset liikkeet ja tiedon jälkeinen aika ovat kaikki seurausta jostakin. Ihmiselle on helpompaa ajatella syystä seuraukseen kuin toisinpäin. Keskitymme seuraukseen, kun emme halua kohdata syytä.

Yhdysvalloissa ja muualla iso joukko ihmisiä kokee ulkopuolisuutta. Heidän kohdallaan edistysusko ei lunastanut lupaustaan eikä ottanut heitä siipiensä suojaan. He jäivät näkymättömiksi. Heitä ei kukaan kuullut eikä kuunnellut. Heille tai heistä ei puhuttu.

Syy–seuraus-suhteiden kompleksisuus tekee yksinkertaisista ratkaisuista houkuttelevia. Poliittiset ideologiat, jotka mahtuvat pähkinänkuoreen ja joiden pitäisi siellä pysyäkin, antavat joillekin turvaa.

Tiedonvastaisuus taas pakottaa kysymään, onko valistuksen suuressa kaaressa kaikki mennyt putkeen. Ovatko tiede ja teknologia tuoneet sitä totuuden varmuutta elämään, mitä odotettiin? Onko tietoa käy­tetty myös vallan välineenä, alistamaan kertomalla, miten pitää ajatella ja kuka osaa ajatella oikein?

On vaarallista, että erilaisilla ­ihmisillä, yhteisöillä ja valtioilla on eri faktat siitä, miten perusasiat ovat. Siitä, miten asiat ovat, ei voida johtaa sitä, miten niiden pitäisi olla.

Tätä arvovalintaa varten ovat demo­kraattiset prosessimme. Jos ­näkemykset siitä, miten asiat ovat, ovat täysin erilaisia, on mahdoton päästä dialogiin siitä, miten asioiden pitäisi olla.

Demokratiassa asioita on yksinkertaistettava, jotta ne tulevat ­ymmärrettäviksi, mutta ei yhtään enempää. Monimutkaisten ongelmien edessä äänestäjiä ei tule ali­arvioida. Totuus ei voi olla yksin­kertaistamisen sijaiskärsijä. Demo­kratia on vaativaa.

Voi olla, että elämme suurempaa maailmankuvan muutosta. Hyväksyttävät ideat eivät enää näytä toimivan, eivätkä toimivat ideat ole vielä hyväksyttäviä. Tuntuu, että aikaisempiin järkähtämättömiin perustotuuksiin on tullut hiushalkeamia, joista tihkuu epäuskon vettä.

On isoja asioita, jotka tuntuvat epäoikeudenmukaisilta ja vääriltä. Monella on kutina, ettei näin voi jatkua, jonkin on muututtava. Se intuitio päätöksentekijöiden on syytä ottaa tosissaan. Muuten muutos saattaa tulla kivun kautta, mistä filosofi Georg Henrik von Wright viimeisinä aikoinaan varoitti.

On liian helppoa vain sanoa, että olette väärässä: ajatelkaa ja äänestäkää toisin, niin sitten kaikki on taas kunnossa. Se viesti on jo kerrottu. Ei muutos niin synny – näkemykset vain kärjistyvät.

Demonisointi taas estää näkemästä, että Trumpin äänestäjät, populistit ja tiedon halveksijat ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin. Heidän käytökselleen on syy. Sitä ei tarvitse hyväksyä, mutta sen voi yrittää ymmärtää. Ja syyhyn voi pyrkiä vaikuttamaan. Niin opimme olemaan paremmin eri mieltä.

Kirjoittaja on Opetushallituksen pääjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Dialogi
 • Globalisaatio
 • Donald Trump
 • Tieto
 • Populismi
 • Olli-Pekka Heinonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  8. 8

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää