Mielipide    |   Vieraskynä

Suomen on vahvistettava pohjoismaisuuttaan

Pohjoismainen identiteetti ja yhteistyö eivät ole itsestään­selvyyksiä. Niiden säilyminen vaatii aktiivista työtä.

Suomi on historian ja poliittisten valintojensa ansiosta onnistunut ankkuroimaan itsensä osaksi pohjoismaista yhteisöä. Tämä on merkittävä saavutus, sillä Suomi on maantieteellisesti lähempänä Venäjää kuin Skandinaviaa.

Suomen luotsaaminen takaisin pohjoismaiseen yhteisöön yli sata vuotta kestäneen Venäjän valta­kauden jälkeen on itsenäisyytemme ajan merkittävimpiä saavutuksia. Suomalaiset päättäjät onnistuivat varsinkin toisen maailmansodan jälkeisenä aikana edistämään pohjoismaista yhteistyötä ja vakiinnuttamaan Suomen aseman Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin tasa­vertaisena kumppanina.

Pohjoismaista yhteistyötä ja Suomen asemaa Pohjolan osana pidetään usein itsestäänselvyyksinä. ­Aihe ei ole pitkään aikaan herättänyt suuria intohimoja edes johtavien suomalaisten poliittisten päättäjien keskuudessa, mikä on huolestuttavaa. Suomella on kaikista Pohjoismaista eniten hävittävää, jos maiden välinen yhteistyö ja yhteen­kuuluvuuden tunne heikkenevät.

Pohjoismaat ovat Suomen tärkeimpiä kumppaneita erityisesti taloudessa, kulttuurissa ja puolustuksessa. Suomen yhteiskuntamalli ja kulttuuri ovat selvästi lähempänä Pohjoismaita kuin muita naapurimaita. Puolustuspolitiikassa intressit ovat yhteiset, vaikka lähtökohdat ovat erilaiset. Suomi ja Ruotsi ovat tiivistäneet puolustusyhteistyötään merkittävästi viime vuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjoismaat ovat tärkeimpiä vientimarkkinoita suomalaisille yrityksille. Varsinkin Ruotsi on monelle suomalaiselle yritykselle ensimmäinen ulkomainen markkina. Siksi maa on suomalaisten yritysten tärkein kansain­välistymisen väylä.

Käyttämättömiä mahdollisuuksia on paljon. Pohjois-Ruotsissa ja Norjassa on meneillään isoja investointihankkeita, joihin suomalaisilla yrityksillä on erinomaiset edellytykset osallistua.

Pohjoismaisen yhteistyön heikkenemiseen on useita syitä. Ruotsin ja Suomen EU-jäsenyys siirsi huomion Brysseliä kohti. Turvallisuustilanne Itämeren alueella oli pitkään vakaa, mikä vähensi yhteisten puolustusratkaisujen hakemisen tarvetta. Myös pakolaiskriisin aiheuttama paine kiristi maiden välejä.

Vain muutama eturivin poliitikko on viime vuosina yrittänyt nostaa pohjoismaisen yhteistyön merkityksen keskusteluun ja ehdottanut konkreettisia uudistuksia. Yhteinen henkilönumero on yksi näistä harvoista ehdotuksista.

Suomessa on syytä herätä siihen, että pohjoismainen identiteetti ja kulttuuri säilyisivät suurin piirtein muuttumattomina, vaikka Suomi putoaisi kerhosta pois.

Norjalaisilla, tanskalaisilla ja jopa ruotsalaisilla on heikot tiedot Suomesta. Suomen ja muiden Pohjoismaiden välinen kielimuuri vahvistaa tätä ilmiötä. Suomi sijaitsee melko kaukana varsinkin Tanskasta, jonka mielenkiinto kohdistuu enemmän Saksaan ja Keski-Eurooppaan kuin Suomeen. Lisäksi Suomen markkinat ja talous ovat huomattavasti pienemmät verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Emme siis voi olettaa, että Suomi olisi ikuisesti tasavertainen osa Pohjoismaita. Jos haluamme pitää kiinni pohjoismaisesta identiteetistä ja yhteenkuuluvuuden tunteesta, sen eteen on tehtävä aktiivisesti töitä.

Suomen kannattaa siirtyä passiivisesta vaikuttajasta aktiiviseksi toimijaksi, joka tuo konkreettisia ehdotuksia ja ratkaisuja pohjoismaiseen yhteistyöhön. Suunnannäyttäjän rooli on mahdollista lunastaa, sillä pohjoismainen yhteistyö ei nykyään ole muiden Pohjoismaiden päällimmäisiä tavoitteita. Suomella on eniten voitettavaa, joten motivaatiota yhteistyön vahvistamiseksi pitäisi siksi olla eniten.

Ruotsin media uutisoi Suomesta todella harvoin verrattuna siihen, miten usein Ruotsi mainitaan Suomen mediassa. Tanskan ja Norjan lehdistö noteeraavat Suomen vielä harvemmin. Pohjoismaisen yhteistyön veturina saisimme enemmän näkyvyyttä naapurimaissa. Samalla pohjoismainen identiteettimme vahvistuisi muissa Pohjoismaissa.

Suomen kannattaa puhtaasti ­itsekkäistä syistä keskittyä asioihin, jotka hyödyttävät puolustusta ja ­taloutta. Suomi on muita Pohjoismaita selvästi jäljessä talouden kehitystä mittaavilla mittareilla. Vahva pohjoismainen markkina, joka toimisi mahdollisimman pienillä hallinnollisilla esteillä, hyödyttäisi erityisesti suomalaisten yritysten vientiä ja siten myös Suomen taloutta.

Kjell Skoglund

Kirjoittaja on Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Pohjoismaat
 • Pohjoismainen yhteistyö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää