Mielipide    |   Kolumni

Ilmastonmuutoksen torjunnassa maanviljelijä voi nousta sankariksi – Salaisuus on maaperässä

Maaperän köyhtyminen on yksi vakavista ympäristöongelmista, mutta siitä puhutaan yllättävän vähän. Terve maaperä voisi olla suomalaisen maatalouden kilpailuvaltti.

Maan­viljelijä Juuso Joona antaa käsiini kahta erilaista maata pellosta. Toiseen käteen saan kovaa, kokkareiksi tiivistynyttä maata, joka ei tuoksu millekään.

Toisessa kädessäni on murumaista ruokamultaa, jossa on runsaasti orgaanista, eloperäistä ainesta, mikrobeja, sienijuurisieniä ja paikoin myös matoja. Maa tuoksuu kuin perunakellari.

Tiivistynyt maa on esimerkki siitä, mitä äärimmilleen viety yksipuolinen, kemiallisiin lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin perustuva viljely voi tehdä maaperälle. Vesi ja ravinteet karkaavat maaperästä helposti, ja yksipuolisen viljelyn seurauksena kasveja pitää myrkyttää rikkakasveja, tauteja ja tuholaisia vastaan.

Perunakellarille haiseva maa pidättää paremmin sekä vettä että ravinteita. Jatkuva kasvupeite pitää peltomaan eliöstön monipuolisena, eikä tuholaisten torjuntaan tarvita niin paljon kemiallisia aineita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maaperän koostumus kiinnostaa yleensä vain viljelijöitä, mutta muidenkin kannattaisi kiinnostua siitä. Maaperä on perusta noin 95 prosentille kaikesta ruuantuotannosta. Viime aikoina huoli maaperän köyhtymisestä ja viljelymaan vähenemisestä on kuitenkin kasvanut. Samaan aikaan maapallon kasvava väestö tarvitsisi enemmän ruokaa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on arvioinut, että eroosion jatkuessa nykyisellään viljelykelpoinen maaperä voi loppua 60 vuodessa. Maaperän köyhtyminen kiihdyttää myös ilmastonmuutosta, koska elävä maaperä on merien jälkeen suurin hiilen varasto.

Toisen maailmansodan aikana nitraatteja ja fosfaattia käytettiin räjähteiden valmistukseen. Sodan päätyttyä lääke- ja kemikaaliyrityksille jäi valtavat varastot näitä aineita. Jo aiemmin oli tiedetty, että typen kiertoon kuuluva nitraatti on yhdessä fosfaatin kanssa tehokas lannoite. Niinpä sodan jälkeen typpi-, fosfori- ja kaliumlannoitteita alettiin myydä viljelijöille halvalla.

Menetelmä kasvatti satomääriä ja vihannesten kokoa. Sadon maksimoimiseksi moni viljelijä alkoi viljellä samalla pellolla vain yhtä lajia. Jos pellolta korjataan jatkuvasti satoa, mutta sinne ei palaudu riittävästi monipuolista orgaanista ainesta, maaperä alkaa köyhtyä.

FAO:n mukaan maaperän köyhtyminen voi vähentää myös ruuan ravintopitoisuuksia. Esimerkiksi sinkin, seleenin ja jodin puute maaperässä on vähentänyt näiden hivenaineiden määrää ruuassa.

Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 Ranska ehdotti, että kaikissa maissa pyrittäisiin kasvattamaan viljelymaan hiilivarastoa vuosittain neljä promillea. Ranskan esittämien laskelmien mukaan tämä riittäisi sitomaan ilmakehästä niin paljon hiiltä, että kasvihuonekaasupäästöjen kasvu saataisiin kuriin.

Toistaiseksi ei tiedetä tarkalleen, miten tämän voisi tehdä. Asiaa tutkitaan monessa maassa ja myös Suomessa muun muassa Luonnonvarakeskuksessa. Ilmatieteen laitoksen, Sitran ja Baltic Sea Action ­Groupin yhteishanke pyrkii mittaamaan ja mallintamaan maaperän hiilivaraston muutoksia ja kehittämään menetelmiä, joilla voisi tehokkaasti sitoa hiiltä maaperään.

Tavoitteena on hiiltä sitova maatila, Carbon Action -hankkeen ohjausryhmän jäsen Juuso Joona kertoo. Samalla tutkitaan kestäviä viljely­menetelmiä, jotka lisäävät luontaisesti eloperäistä ainesta maaperässä. Silloin maan muokkausta pitäisi vähentää ja pellolla pitäisi olla elävä kasvipeite ympäri vuoden.

Tärkeintä on monipuolinen viljelykierto. Samassa pellossa viljellään välivuosin viljaa, palko- ja öljykasveja, nurmea tai esimerkiksi apilaa. Tutkijoita kiinnostaa myös, miten eri kasvilajeja voisi viljellä seoksina.

Ilman tutkittua tietoa kestävämpää viljelyä ei saada osaksi EU:n maa­talouspolitiikkaa. Suomalaisten viljelijöiden motivaatiosta etsiä muutosta kertoo se, että Carbon Action -tutkimukseen tuli lyhyessä ajassa mukaan sata viljelijää.

Suomessa maaperän eroosio ei ole niin vakava ongelma kuin monessa muussa maassa, mutta maaperä on köyhtynyt meilläkin. Itä­meren sinileväkukinnoilla on myös yhteys peltojen liialliseen lannoitukseen ja maaperän eloperäisen aineksen vähyyteen.

Terve maaperä voisi olla suomalaisen maatalouden kilpailuvaltti. Tässä tarinassa viljelijöille on tarjolla sankarin rooli: He voivat torjua ilmastonmuutosta, turvata luonnon monimuotoisuutta sekä estää Itä­meren rehevöitymistä.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Jaana Savolainen
 • Maanviljely
 • Ilmastonmuutos
 • FAO
 • Sitra

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  10. 10

   Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  3. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  4. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  5. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  6. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  7. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  8. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  9. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  10. Tunti sitten
  11. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  12. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  13. Näytä lisää