Mielipide    |   Vieraskynä

Viheliäiset ongelmat vaativat uusia ratkaisuja

Sekä julkishallinnon että politiikan on toimittava aiempaa pitkäjänteisemmin ja yhtenäisemmin.

Poliittisesta päätöksenteosta on tullut viime vuosina äkkinäistä ja sirpaleista. Populistiset liikkeet ovat saaneet useissa maissa lisää valtaa, ja autoritaariset johtajat ovat haastaneet edustuksellisen demokratian monin tavoin. Myös vakiintuneissa demokratioissa osa ihmisistä kokee vahvasti, ettei heidän äänensä kuulu ja vaikuta toivotusti.

Suomessakin on virinnyt keskustelu kansanvaltaisen järjestelmämme tilasta ja julkishallinnon roolista. Esimerkiksi alkuvuodesta julkaistu Jouni Backmanin ja Liisa Hyssälän selvitys Kansanvallan peruskorjaus nosti esille järjestelmän korjaustarpeita. Selvitys kertoi, etteivät yli satavuotisen edustuksellisen demokratiamme rakenteet ja toimintatavat vastaa nykyajan tai tulevaisuuden tarpeita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministeriöiden ja valtioneuvoston uudistamisen keskeinen haaste on yhteiskuntamme monimutkaisuus ja nopeatempoisuus. Erilaiset il­miöt, ongelmat ja julkisen politiikan sisällöt limittyvät toisiinsa. Ne ovat toisistaan riippuvaisia ja monimutkaisia. Samaan aikaan niihin liittyvien ongelmien ratkaisemisella on usein kova kiire.

Politiikassa tai julkishallinnossa ei kuitenkaan ole selvää yksittäistä toimijaa, joille aikamme viheliäisten ongelmien ratkaiseminen kuuluisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi digitalisaa­tioon, syrjäytymiseen ja ilmastonmuutokseen haetaan ratkaisuja useilla eri hallinnonaloilla – pahimmassa tapauksessa ilman hallinnonalojen yhteistä näkemystä, koordinaatiota ja yhteistyötä. Viheliäisiä ongelmia ei myöskään ratkaista yhden vaali- tai hallituskauden aikana. Niiden hoito vaatii pitkäjänteistä ja poikkihallinnollista kehitystyötä.

Politiikan pitkäjänteisyyttä ja hallinnon yhtenäisyyttä on siis vahvistettava. Kansanvaltaisuuden nimissä ministeriöiden poliittista ohjausta pitää lujittaa, ja ylimmän virkamiesjohdon – etenkin kansliapäälliköiden – mahdollisuuksia varmistaa eri hallinnonalojen toiminnan yhdenmukaisuus on parannettava.

Ensimmäiseksi päätöksentekijöiden tulisi yhdessä tunnistaa ne tärkeimmät yhteiskunnalliset ilmiöt, jotka vaativat uudistamista ja politiikalta toimenpiteitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen näille ilmiöille tulee määritellä parlamentaarisesti yhteinen suunta ja politiikan keinovalikoimaan kuuluvat toimet, joiden avulla asioita tarkastellaan yksittäisiä vaalikausia pitemmällä aikavälillä ja ministeriöiden toimialajakoja laajemmalla perspektiivillä. Meillä on tästä lähestymistavasta Suomessa jo hyviä kokemuksia muun muassa turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

Myös budjetointikäytännöt kaipaavat päivittämistä: valtion talousarvioon tulisi koota erilliset määrärahat poikkihallinnollisesti hoidettavia ilmiöitä varten. Näillä ”ilmiöbudjeteilla” varmistetaan, että rahoitus seuraa asetettuja tavoitteita.

Monimutkaisten ja uusien ilmiöiden käsitteleminen vaatii aktiivista kokeilutoimintaa sekä kansainvälisen kehityksen ja parhaiden käytäntöjen tuntemusta. Jotta saadaan selville, mikä toimii ja mikä ei, tarvitaan myös työkaluja, joilla toimenpiteiden vaikuttavuutta mitataan ja arvioidaan suhteessa tavoitteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkkä toimintatapojen uudistaminen ei toki riitä. Rinnalle tarvitaan uudenlaista julkishallinnon johtamista, joka perustuu luottamukseen, itseohjautuvuuteen, henkilöstöresurssien yhteiskäyttöön ja yhteiseen kehittämiseen.

Suomen hallinto menestyy yhä hyvin kansainvälisissä vertailuissa, mutta haasteiden ja suorituskyvyn välinen kuilu kasvaa koko ajan. Suomella on kuitenkin hyvät lähtökohdat olla mahdollistavan hallinnon maailmanlaajuinen edelläkävijä ja näyttää tietä uusien dialogiin, sopimuksellisuuteen, kokeiluihin ja kansalaisosallistumiseen perustuvien ohjauskeinojen käyttöönotossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudelle, seuraavan sukupolven hallintomallille on maailmalla kova kysyntä. Val­tionhallinnon toimintatavat tai rakenteet eivät välttämättä kiinnosta laajaa yleisöä itsearvoisesti, mutta hallintomme sujuvuus ja toimeenpanokyky kiinnostaa kansalaisia hyvinkin laajasti. Siksi julkinen keskustelu politiikan ja julkishallinnon toimintatavoista ja kulttuurista on olennaista.

On jännittävää nähdä, miten nämä hallinnon kysymykset nousevat esiin tulevien eduskuntavaalien alla ja myöhemmin, kun maallemme muodostetaan uutta hallitusta.

Mikko Kosonen

Kirjoittaja on Sitran yliasiamies. Sitra julkaisee perjantaina laajemman keskustelualoitteen valtioneuvoston työn ja hallitusohjelman toimeenpanon uudistamisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Politiikka
 • Hallinto
 • Demokratia
 • Populismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Michelle Obaman uunituoreen elämäkerran tarina elää, hengittää ja tuottaa ihailijoille varman pettymyksen

  8. 8

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää