Mielipide    |   Vieraskynä

Vanhuudessa ei tarvitse olla hauras

Terveyden heikentymistä voi lykätä aivan elinkaaren lopulle, jos pienentää ajoissa riskiä sairastua valtimotauteihin.

Sairauksien ehkäisyyn liittyy paradoksi: mitä paremmin siinä onnistutaan, sitä helpommin ennalta­ehkäisyä aletaan väheksyä. Riski­tekijöiden hoidon mitätöinti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL) kohdistuvat kuristustoimet ja kansanterveyden tutkimukseen liittyvän laboratoriotoiminnan alasajo ovat tästä esimerkkejä.

Onnistunut ehkäisevä kansan­terveystyö on Suomessa – pitkälti THL:n ja sen edeltäjän Kansanterveyslaitoksen ansiosta – saavuttanut merkittäviä voittoja. Usein mainitaan työikäisten miesten sepelvaltimotautikuolemien romahdusmainen väheneminen 1960–1970-luvuilta lähtien. Uhkaavan sydän­infarktin tai aivohalvauksen hoidossa on myös parin viime vuosikymmenen aikana edistytty merkittävästi. Jos potilas ehtii sairaalaan, selviy­tymis- ja kuntoutumismahdollisuudet ovat nykyisin erinomaiset.

Kun työikäisten sydäninfarkti ei ole enää yhtä suuri uhka kuin ennen, nyt ollaan enemmän huolestuneita väestön ikääntymisen mukanaan tuomista ”uusista” ongelmista: muistisairauksista, kaatuilusta ja lonkkamurtumista, toimintakyvyn menetyksestä sekä elimistön poikkeavasta haurastumisesta ja muista niin sanotuista geriatrisista oire­yhtymistä, jotka yhä enemmän kuormittavat terveyden- ja sosiaalihuoltoa sekä päivystyspisteitä.

Ei ole luonnonlaki, että vanhuudessa ollaan hauraita. Jo liki 40 vuotta sitten James Fries esitti sairauksien pakkaantumisteoriansa (compression of morbidity), jonka mukaan terveydentilan heikentyminen voidaan puristaa lyhyeen ajanjaksoon aivan elinkaaren lopulle. Tämän pitäisi olla jokaisen yksilön mutta myös terveyspoliittisen päättäjän toiveuni: elää mahdollisimman toimintakykyisenä ja itsenäi­senä elämänsä loppuun saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teorian paikkansapitävyyttä on kuitenkin epäilty, ja väestötutkimukset ovat antaneet ristiriitaista tietoa. Monissa tutkimuksissa pidentynyt elämä onkin valitettavasti koostunut enemmän tai vähemmän raihnaisista lisävuosista.

Viisi vuotta sitten Helsingin yli­opiston geriatrian yksikön katsauksessa esitimme, että vanhuusikään liittyvät oireyhtymät ovat monissa tapauksissa pohjimmiltaan val­timotautien aiheuttamia. Taustalla olivat Helsingin johtajatutkimuksen pitkäaikaisseurannan tulokset, joiden mukaan keski-iän ylipaino, vähäinen liikunta ja valtimotautiriski ennustavat myös keskeistä geriatrista oireyhtymää, gerasteniaa.

Ajatus on ikääntyneiden terveydentilan ja toimintakyvyn kannalta rohkaiseva, koska valtimotautien ehkäisyyn on jo olemassa hyvät ja näyttöön perustuvat menetelmät.

Todistusaineistoa tämän ajatuksen puolesta alkaa kertyä muualtakin. Valtavien brittiläisten aineistojen (Clinical Practice Research Datalink ja UK Biobank) vastikään julkaistut tulokset ovat vahva osoitus teorian paikkansapitävyydestä.

Analyysien lähtövaiheessa iältään 60–69-vuotiaiden miesten ja naisten valtimotautiriski jaettiin tupakoinnin, kolesterolin, verenpaineen, painoindeksin, verensokerin ja fyysisen aktiivisuuden perusteella kolmeen luokkaan: lähes ihanteel­liseen, kohtalaiseen ja suureen ­riskiin. Seurannassa lähtövaiheen ihanteelliseen valtimotautiriskiin liittyi suureen valtimotautiriskiin verrattuna pienempi kuolemanvaara ja vähemmän aivohalvauksia, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa.

Pienempään valtimotautiriskiin liittyi myös selvästi vähemmän kroonista kipua, kaatumistaipu­musta, luunmurtumia, dementiaa, depressiota ja jopa pidätyskyvyttömyyttä. Huomattavaa oli myös se, että vain viidelle prosentille pie­nimmän riskiryhmän henkilöistä kehittyi gerastenia. Suurimman riskin ryhmässä oireyhtymä todettiin lähes joka neljännellä.

Sairauksien ja vanhuusiän elämänlaatua haittaavien tilojen pakkaaminen elämän loppuvaiheeseen voi siis olla mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin ajoissa tehtyjä valintoja, valtimotautien riskitekijöiden ehkäisyä ja hoitoa.

Tulokset ovat erittäin ajankohtaisia nyt, kun muun muassa geriat­rian epäselvä asema tulevassa sote-uudistuksessa aiheuttaa huolta.

Syyttä ja syystä vanhustenhoito saa usein kielteistä huomiota julkisessa keskustelussa. Itse kukin voi pienentää riskiä joutua tulevaisuudessa vanhustenhoidon piiriin hoitamalla valtimotautiriskiään kunnolla ja ajoissa.

Mahdotonta se ei ole.

Timo Strandberg

Kirjoittaja on geriatrian professori Helsingin yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Terveys
 • Sairaudet
 • Vanhuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  10. 10

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää