Mielipide    |   Kolumni

Kannattaa katsoa tänään Ruotsiin, sillä polarisoituminen uhkaa Suomenkin politiikkaa

Suomen monipuoluejärjestelmässä on yksi huono puoli: äänestäjä ei voi olla varma, millaisen politiikan harjoittamiselle ääni menee.

Naapurimaa Ruotsissa pidetään tänään valtio­päivävaalit, joissa maalle valitaan uusi parlamentti.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että ruotsidemokraatit on kiilannut kolmen suuren puolueen joukkoon. Enemmistöhallituksen muodostaminen Ruotsissa siis hankaloituu entisestään. Se ei silti tarkoita, että mikään puolue edelleenkään suostuisi ruotsidemokraattien kanssa samaan hallitukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsalainen kansankoti on ilmeisesti epäonnistunut kaikkia syleilevässä pakolaispolitiikassaan.

Suomen politiikassa on totuttu siihen, että Ruotsin poliittiset liikahdukset heijastuvat Suomeen jollain viiveellä. Perussuomalaiset täällä koto-Suomessa toivovat, että ruotsi­demokraattien suosion kasvu näkyy myös Suomen vaaleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsissa on käytössä blokki­politiikka: puolueet ovat jakautuneet vihervasemmistoon ja porvaripuolueisiin – ja nykyään siis myös ruotsidemokraatteihin.

Suomessa taas on käytössä monipuoluejärjestelmä, ja Suomen puoluekentässä on enemmän varteenotettavia toimijoita kuin monessa muussa maassa. Eduskunnassa on tällä hetkellä yhdeksän puoluetta, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja.

Suomen poliittista sirpaleisuutta kuvaa hyvin, että kukin eduskuntapuolue on ollut jossain vaiheessa hallituksessa. Jyrki Kataisen (kok) sinipunahallituksessa oli sen aloit­taessa kuusi puoluetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Melkein mitkä tahansa puolueet voivat olla yhtä aikaa hallituksessa. Muut puolueet ovat tehneet haju­rakoa vain perussuomalaisiin.

Puoluekentän hajanaisuudesta seuraa poliittisen järjestelmän kannalta sekä hyviä että huonoja asioita. Hallituksen politiikka ei ole turhan poukkoilevaa, kun hallituksesta jokin puolue jatkaa todennäköisesti vallassa vaalien jälkeenkin.

Äänestäjän kannalta Suomen järjestelmässä on se huono puoli, että etukäteen ei oikein voi tietää, millaisen politiikan harjoittamiselle vaaleissa tulee annettua ääni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi niin sanotun puna­vihreän blokin – Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton – yhteinen kannatus ei ole lähelläkään sellaisia lukemia, että puolueet voisivat muodostaa enemmistöhallituksen. Kuten viimeaikaiset kannatusheilahdukset osoittavat, Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto kalastelevat samoilla vesillä: yhden kasvu on toisilta pois.

Puhdas porvarihallituskin on Suomen poliittisessa historiassa kohtalaisen harvinainen tapaus, joskaan ei ainutkertainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun puheenjohtajatentit edus­kuntavaalien alla alkavat, äänestäjät saavat todennäköisesti kuulla loputtomiin, kuinka hallitusspekulaatioihin vastataan ”vaalitulos ratkaisee”. Jalostettu versio toteaa lisäksi, että ”hallitusohjelma ratkaisee”.

Niin tylsää, mutta niin totta. Ellei ihmettä tapahdu, pääministeri tulee siitä puheenjohtajasta, jonka puolue on saanut vaaleissa eniten kansanedustajia. Pääministeri­puolue voi sitten kilpailuttaa kahta muuta perinteistä suurta puoluetta siitä, kumman kanssa on enemmän yhteisiä tavoitteita hallitusohjelmaan.

Vaan on Suomenkin monipuoluejärjestelmässä näkyvissä viitteitä blokkiutumisesta – ainakin näin vaalien alla. Pitäisi vain tietää, mitkä liikahdukset ovat aitoa kehitystä ja mitkä taktikointia.

Sdp vaikuttaa ottaneen kohteekseen kokoomuksen. Puolueet kil­pailevat vaalien kärkipaikasta, tosin keskustakin lähestyy johtokak­sikkoa.

Kilpailuasetelma hyödyttää sekä kokoomusta että Sdp:tä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö puo­lueet voisi muodostaa vaalien jälkeen sinipunahallitusta.

Tosin melkein mitä tahansa voi tapahtua, kun vaaleihin on vielä yli puoli vuotta. Ylen tuoretta mielipidekyselyä voisi tulkita niinkin, että äänestäjät alkavat tuumia: vanhassa vara parempi. Kolme ­perinteistä suurta puoluetta erot­tuvat selvästi omaksi joukokseen.

Tästä vaaleihin saakka liikehdintä puo­lueiden välillä voi toki myös laantua, ellei joku puoluejohtajista ­töpeksi oikein perusteellisesti. Sdp on jo saanut takaisin perussuomalaisista suunnilleen sen, mikä on ollut saatavissa.

Perussuomalaiset puolestaan näyttävät löytäneen oman markkinarakonsa, jolla erottautua muista: muukalaisvastaisuus. Jussi Halla-aho käyttää tilannetta hyväkseen ja markkinoi puoluettaan vaihto­ehtona kaikille muille puolueille.

Uskottava antiteesi Halla-ahon puolue on ainakin vihreille ja ­vasemmistoliitolle.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Eduskuntavaalit
 • Juha Akkanen
 • Ruotsin vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  2. 2

   Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?

  8. 8

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  9. 9

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  3. 3

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  4. 4

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää