Mielipide    |   Kolumni

Onko Suomen talous toivoton tapaus?

Meneillään on talouden suhdanneluonteinen pyrähdys. Sen muuntaminen kestäväksi kasvuksi vaatii uudistumiskykyä.

Suomi on todettu onnellisten ihmisten maaksi. Mutta pari vuotta sitten Nordea arvioi, että Suomi on ”toivoton tapaus”. Näin laukoi sekä pankin pääekonomisti että hallituksen puheenjohtaja. Tuomio oli tyly mutta ymmärrettävä.

Talous oli tuolloin rämpinyt suossa yli seitsemän vuotta. Suomi kärsi itsenäisyyden ajan heikoimmasta tuotannon kehityksestä. Työttömyys oli korkeaa ja valtion velkaantuneisuus kasvussa. Ekonomistit eivät nähneet valoa tunnelin päässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri tuolloin talous oli kuitenkin jo kääntynyt kasvuun, joka sittemmin on osoittautunut laajapohjaiseksi. Ja kasvu sen kuin jatkuu. Lisäksi työllisyys on nousussa, työttömyys laskussa ja valtiontalous tasapainottumassa.

Mikä on johtopäätös – paitsi toteamus ekonomistien kyvyttömyydestä ennustaa? Onko Suomen talous sittenkin ihan ok? Onko hallitusta kiitettävä talouden kulkusuunnan kääntämisestä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomi on paljolti ajopuu. Takavuosien kurimus johtui pääosin ulkoisen toimintaympäristön muutoksista: finanssikriisit, Nokian ongelmat, Venäjän-viennin vaikeudet, paperiteollisuuden näivettyminen ja monet muut kielteiset tekijät. Ajopuunäkemystä tukee havainto, että Suomi kääntyi nousuun vasta muun Euroopan vanavedessä. Lisäksi pal­kat nousivat pitkään meillä nopeammin kuin muissa maissa. Ongelmaa lievennettiin kilpailukykysopimuksella. Kustannusten alentamista tär­keämpää oli työmarkkinatilanteen rauhoittuminen ja palkkamaltti.

Viime kädessä kyse on siitä, että maailma muuttuu koko ajan. Siihen täytyy sopeutua. Ja kun devalvoida ei voi, on löydettävä muita keinoja. Uudistu tai surkastu on pienen avo­talouden tärkeä ohjenuora, jota Suomi ei ole oikein osannut nou­dattaa.

Mistä kiikastaa? Miksi toipuminen oli niin hidasta? Suosittu moitteiden kohde on ay-liikkeen muutosvastarinta. Pitäisi siirtyä kohti paikallisempaa sopimista työehdoista. Pitäisi sopia ”Suomen malli”, jonka ansiosta palkkamaltti suojaisi kilpailukykyämme. Ay-liittojen soisi pidättäytyvän hallitusten vastaisista poliittisista työtaistelutoimista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta syitä on niin sysissä kuin sepissäkin. Ruotsalaiset ovat usein ihmetelleet työnantajien asenteita Pohjanlahden tällä puolen. Tarvitsisimme enemmän ”diskuteeraamisen” kulttuuria. Tai ovatko hallituksemme kykenemättömiä valmistelemaan järkeviä uudistuksia? Tästäkö sote-uudistus kielii? Onko pulmana johtajien kyvyttömyys ja puolueiden viehtymys epärehelliseen ääntenkalastukseen?

Kyse ei ole vain hallituksesta. Sen toimet työttömyysturvan ehdollistamiseksi mielletään usein kiusan­teoksi, syystäkin. Toisaalta juuri nyt ”tarttis tehdä jotain”, kun avoimia työpaikkoja on runsaasti ja tekijöistä puute. Soisi, että eri toimijat tarjoaisivat lääkkeitä siihen tautiin, että työvoiman tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa.

Yritykset ovat taloudessa avainasemassa. Suomessa on start up -buumi ja meillä on kasvuhakuisia yrityksiä. Mutta monet suuryritykset panostavat hyvin vähän tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Saneeraus ja irtisanomiset arvioidaan helpommaksi keinoksi osinkojen ja bonusten kasvattamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt hyviä tuloksia tekevä metsä­teollisuus panostaa erityisen vähän tutkimukseen. Ilmeisesti luotetaan siihen, että sellunkeitto on aina vain kannattavaa.

Kehumista ei ole myöskään valtionyhtiöiden kyvyssä uudistua. Fortum panostaa Rosatomin rakentamaan ydinvoimaan tilanteessa, jossa moni asiantuntija ennakoi Pyhäjoen voimalalle pysyviä kannattavuusongelmia. Syitä Forumin päätöksille voi arvailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suorastaan absurdi osoitus hallituksen ja elinkeinoelämän kyvyttömyydestä uudistua nähtiin keväällä, kun yritystukien leikkaaminen tai järkiperäistäminen jälleen kerran osoittautui mahdottomaksi. Mikään ei muuttua saa.

Suomi kaipaa muutoksille avoimia ja yhteistyökykyisiä työmarkkina­osapuolia. Tarvitsemme systemaattista valmistelutyötä hyödyntäviä ja rohkeita poliitikkoja. Ratkaisevan tärkeää on, että meillä olisi riittävästi tutkimukseen ja innovaatioihin panostavia yrityksiä.

Uudistu tai surkastu on vaatimus, joka koskee kaikkia toimijoita. Vain näin on toivoa siitä, että suhdanneluonteinen pyrähdys muuntuu ­kestäväksi kasvuksi. Ettei kävisi niin, että onnellisen kansan Suomi surkastuu ja on pian taas ”toivoton tapaus”.

Kirjoittaja on taloustieteen emeritusprofessori ja pitkän linjan talousvaikuttaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Suomen talous
 • Finanssikriisi
 • Työmarkkinat
 • Sixten Korkman

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  6. 6

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  7. 7

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  8. 8

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  9. 9

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  10. 10

   Michelle Obaman tarina elää ja hengittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää