Mielipide    |   Vieraskynä

Move-järjestelmä tekee karhun­palveluksen nykykoulun liikunta­kasvatukselle

Mittaamisen kulttuuri ei sovi koululiikuntaan.

Suositusten mukaan kaikkien 7–18-vuotiaiden tulee liikkua vähintään tunnista kahteen tuntiin päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Liitu-tutkimuksen mukaan keväällä 2016 vajaa kolmasosa 9–15-vuotiaista suomalaisista saavutti suosituksen. Lopuista ollaan ja pitääkin olla huolissaan.

Tähän huoleen on vastattu kehittämällä Move-järjestelmä, jonka olemassaolo on syytä kyseenalaistaa heti ensi metreillä. Ei sen vuoksi, että tänä syksynä olemme kokeneet äärimmäisen surullisen mittaukseen liitetyn kuolemantapauksen, vaan siksi, että koko mittausjärjestelmä on vastoin koulun liikuntakasvatuksen periaatteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Move-mittauksella kerätään tietoa 5. ja 8. luokan oppilaiden fyysisestä toimintakyvystä. Moven tavoitteena on auttaa oppilasta ja hänen perhettään ymmärtämään fyysisen toimintakyvyn yhteydet oppilaan terveyteen, hyvinvointiin, jaksamiseen ja opiskeluun. Mittaus tehdään koulun liikuntatunneilla, joten on ymmärrettävää, että se nähdään osana koulun liikuntakasvatusta. Järjestelmän ovat suunnitelleet liikunta­tieteen asiantuntijat, ja sitä on kehitetty yhdessä sosiaali- ja terveys­sektorin sekä OAJ:n kanssa.

Koululiikunta kantaa mukanaan historian tuomia taakkoja, joista vähäisin ei ole mittaamisen, suorittamisen ja vertailun kulttuuri. Myös sukupuolittuneet käytänteet istuvat tiukassa: kaikille yhteistä opetusta ei edelleenkään järjestetä siinä määrin kuin olisi toivottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2016 voimaan tulleen opetussuunnitelman liikunnan perusteissa tuodaan selvästi esiin, että koululiikunnassa tulisi luopua mittaamisesta, suorittamisesta, vertailusta ja sukupuolittuneista käytänteistä. Oppiaineessa korostuvat kehollisuus, fyysisyys ja yhdessä tekeminen. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta.

Oppiaineen tehtävänä on tuottaa liikuntatunteihin liittyviä myönteisiä kokemuksia ja tukea liikunnallista elämäntapaa. Keskeistä on tukea myönteisen minäkuvan kehittymistä ja kiinnittää huomiota työskentelymuotoihin, joissa kukaan oppilas ei tahtomattaan joudu yksin muiden katseiden kohteeksi.

Move-mittaus tekee karhunpalveluksen koulun liikuntakasvatustyölle. Mittaaminen ja arviointi eivät ole oikea tapa innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan. Move on esimerkki standardointia ja ulkoista kontrollia korostavasta monikansallisesta amerikkalaislähtöisestä mittaamisen kulttuurista, jolle suomalainen peruskoulutus ja opettajankoulutus ovat tähän asti osoittautuneet hämmästyttävän immuuneiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fyysisen toimintakyvyn mittaaminen on ihmistä kokonaisvaltaisesti koskettava kokemus. Se ei siis ole verrannollinen esimerkiksi matematiikan kokeeseen. Mittaaminen mahdollistaa oppilaiden välisen konkreettisen suoritusten vertailun – myös raadollisella tavalla.

Testiosioiden sukupuolittuneisuus ei ole omiaan edistämään opetussuunnitelmaan kirjattua sukupuolten tasa-arvoa. Tytöt – nekin, jotka harrastavat esimerkiksi pesäpalloa – heittävät palloa seinään lähempää kuin pojat ja suorittavat etunojapunnerrukset polvet maassa. Tämä juontaa juurensa ajatuksesta, että sukupuolensa edustajat muodostavat taidoiltaan ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan yhtenäisen ryhmän.

Oppilaiden on reilua saada harjoitella etukäteen mittausosioita ja ­mitattavia ominaisuuksia – jo siksi, että mittaamisesta aiheutuva stressi vähenisi. Tämä ei ole kaukana niin sanotusta ­teaching to the test -kulttuurista, jossa opetuksessa keskitytään ­mitattaviin sisältöihin. Tällöin idea liikuntakasvatuksen monipuolisuudesta ei toteudu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mittaamisen, suorittamisen, ver­tailun kulttuurin sekä sukupuolittuneiden käytänteiden kitkeminen liikuntakasvatuksessa on opettajankoulutuksen tärkein tehtävä. Move-järjestelmä on hankala sijoittaa osaksi tätä tehtävää. Testiä ja siihen liittyvää ideologiaa tarkasteltaessa käy selväksi, että mittauksen toteuttaminen eettisesti kestävällä tavalla on opettajalle mahdoton tehtävä.

Move-järjestelmän edelleen kehittäminen ei ratkaise ongelmia. Kysymys siitä, pitäisikö viivajuoksu poistaa tai korvata, ei ole olennainen. Koko järjestelmän olemassaolo pitää arvioida uudelleen.

Tiina Kujala ja Laura Rantavuori

Kujala on yliopistonlehtori Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa. Rantavuori on lehtori Tampereen yliopiston normaalikoulussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Koulu
 • Koululiikunta
 • Liikunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  3. 3

   Kun rockyhtye U2 kävi Helsingissä, Bono nosti kätensä ja ylisti rauhannobelistia – Nyt saman naisen johtamassa maassa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rokotettukaan ole turvassa? Tartunnan voi saada rokotteesta huolimatta, THL:n asiantuntija selittää miksi

  5. 5

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Näin lahjoituksellesi käy – HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää