Mielipide    |   Kolumni

Kimi Räikkösen outo vetovoima hämmentää – onko se aitoutta?

Hän on yhä sama autonasentajan koulutuksen kesken jättänyt jamppa, joka laulaa karaokea ja joka aiemmin juhli ankarasti.

Kun Ari Mennanderin kirjoittama Teemu Selänteen elämäkerta rikkoi vuonna 2014 kaikki urheilu­kirjojen myyntiennätykset, vahva kanta oli, että enää ei löydy suomalaista urheilijaa, josta tehty kirja pääsisi lähellekään tätä.

Jo ennen Selänteen kirjan ilmestymistä kirjailija Kari Hotakainen oli ehdottanut kirjan tekemistä formulakuski Kimi Räikkösestä. Lopulta kirja tehtiin – ja lopun voi jo sanoa olevan historiaa. Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa on myyty yli 100 000 kappaletta, siis yli 20 000 enemmän kuin Teemu-kirjaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä Räikkösen suuri suosio johtuu? Suosio ei koske vain Suomea, sillä Räikkönen on esimerkiksi Kiinassa ylivoimaisesti suosituin formulakuski.

Hotakainen sanoo, että Räikkönen ei puhu mitään. Se tekee hänestä kiinnos­tavan. Oikeastaan se on ennemminkin siten, että Räikkönen ei kerro mitään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olin yksi kuudesta ”valitusta”, jotka saivat haastatella Räikköstä viiden ­minuutin ajan kirjan julkistamistilaisuudessa. Kovin monta kysymystä en ehtinyt esittää, sillä Räikkösen vastaukset olivat pitkiä, mutta loppujen lopuksi sisältöä ei ollut juuri nimeksikään. Parhaiten jäi mieleen, että kaikki ajamisen ulkopuolinen formulakuvioissa on turhaa. Lisäksi jäi mielikuva, että Räikkönen vaikutti mukavalta sälliltä.

Räikkösen suosio ei myöskään perustu menestykseen. Hänellä on yksi F1-mestaruus sekä joitakin osakilpailuvoittoja. Esimerkiksi Mika Häkkisellä on kaksi mestaruutta, mutta häneen ei ole kohdistunut samanlaista fanitusta.

Yhtenä selityksenä suosiolle on aitous. Räikkönen on yhä sama autonasentajan koulutuksen kesken jättänyt jamppa, jo­ka laulaa karaokea ja joka aiemmin juhli ankarasti. Nyt hän on keskittynyt perhe-elämään, mistä myös tulee fanipisteitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan sillä ei ole vaikutusta, että Räikkönen perheineen asuu Sveitsissä käsittämättömän suuressa talossa ja elää aika lailla epätavallista elämää.

Suosio ei myöskään hiivu ensi vuonna, vaikka Räikkösen menestys heikommassa tallissa jäisi vaisuksi. Jos Räikkönen vastoin odotuksia ottaa vaikkapa palkintosijan jossain osakilpailussa, fanit ympäri maailmaa hihkuvat onnesta soikeina.

Räikkösen suosio on joka tapauksessa hämmentävää. Heppu ajaa autolla kovaa – sekä radalla että myös liikenteessä ainakin ulkomailla – ja lohkaisee välillä jotain hillitöntä. Ja se riittää.

Mitä tästä opimme? Kenties sen, että Räikkösen kirjan myyntiä ei ainakaan mikään urheilukirja riko. . .

Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kimi Räikkönen
 • Ismo Uusitupa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  5. 5

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää