Mielipide    |   Mielipide

Lastenpsykiatrit näkevät työssään yhä useammin huonosti voivia lapsia

Lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä on kasvanut koko maassa. Esimerkiksi Hus-alueella määrä on kaksinkertaistunut vuosina 2009–2017.

Lasten tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmien vuoksi apua ­hakevien perheiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Lastenpsykiat­risen erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä on kasvanut koko maassa. Esimerkiksi Hus-alueella määrä on kaksinkertaistunut vuosina 2009–2017. Muutoksia eivät tunnu selittävän pelkästään mielenterveysongelmien parempi tunnistaminen ja psyykkiseen sairastamiseen liittyvän leimautumisen väheneminen.

Lastenpsykiatrit näkevät työssään yhä enemmän ja yhä huonovointisempia lapsia. Samaan ongelmaan liittyviä hätähuutoja kuuluu muun muassa lastensuojelusta ja kouluista. Lasten ja erityisesti nuorten ­sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat jatkuvasti lisääntyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuosien aikana tehdyt poliittiset päätökset ja taloudelliset leikkaukset varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja työelämässä ovat todennäköisesti vaikuttaneet lasten ja perheiden hyvinvointiin. Yhteiskunnan muutokset näyttävät lisänneen vanhempien kiirettä ja kuormitusta sekä perheiden yksinäisyyttä.

Lasten psyykkisten oireiden taustalla on usein puutteita tunteiden tunnistamisen ja hallitsemisen taidoissa, jotka opitaan vuorovaikutussuhteissa. Lapset, joilla on kehityksessään pulmia, tarvitsevat aikuisen myönteistä ja vastavuoroista läsnäoloa sekä usein hyvin konkreettista ohjausta, tukea ja apua arkielämässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotona, päivähoidossa ja koulussa tarvitaan riittävästi ­aikuisia, koska osa lapsista tarvitsee lähes jatkuvaa vierellä oloa.

Lastenpsykiatrinen erikoissairaanhoito ei voi korvata tällaista lapsen arkielämän puitteissa tarvittavaa tukea. Jos ­tähän tarpeeseen ei vastata, paraskaan terapia tai lääkehoito ei riitä.

Lähetemäärien kasvun seurauksena lastenpsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa työn­tekijöillä on nykyisin hoidettavanaan selvästi enemmän perheitä kuin aiemmin. Monilla paikkakunnilla työntekijät puhuvat kriisitilanteesta, jossa riittävän kattavia tutkimuskäyntejä sekä näyttöön perustuvaa hoitoa ei kyetä enää tarjoamaan ­oikea-aikaisesti kaikille tarvitsijoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lasten mielenterveystyön ammattilaisina haluamme ilmaista vakavan huolemme nykyisestä tilanteesta ja hoitoa tarvitsevien lasten tulevaisuudesta. Noin puolet aikuisten mielenterveyshäiriöistä alkaa jo lapsuusiässä. Tiedetään, että riittävällä lapsuusiän ongelmien tuella voidaan vähentää aikuisiän mielenterveysongelmia.

Nyt on havahduttava selvittämään, millaisia lasten ja perheiden psyykkistä pahoinvointia lisääviä muutoksia yhteiskunnassamme on tapahtunut. Lasten tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi on tehtävä päätöksiä, jotka varmistavat matalan kynnyksen palvelut ja riittävät erikoissairaanhoidon palvelut niitä tarvitseville sekä lasten mielenterveyttä edistävän tutkimus- ja kehitystyön toteutumisen.

Ratkaisut lasten ja perheiden hyvinvoinnin näkökulmasta täytyy tehdä nyt.

Heidi Parviainen

lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri

Essi Salama

lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri

Eeva Aronen

lastenpsykiatrian professori

Suomen lastenpsykiatriyhdistyksen puheenjohtaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukijan mielipide
 • Psykiatria
 • Psykiatrinen hoito
 • Lapset
 • Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Kuuluisassa kokeessa seksi tuntemattoman kanssa kiinnosti miehiä enemmän kuin naisia – mutta mistä tulos oikeastaan kertoo?

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  10. 10

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat