Mielipide    |   Kolumni

Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

Kun vastustajien teloittaminen ilmatorjuntatykillä ei ole ongelma, niin ehkä paloittelumurhakin menettelee.

Saudi­arabia­laisen vaikuttajan ja toimittajan Jamal Khashoggin paloittelu­murha Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa 2. lokakuuta pakottaa miettimään, mitä kaikkea autoritaariset ja väkivaltaiset hallitsijat voivat nykyoloissa tehdä ilman merkittäviä seurauksia.

Ilmeisesti vaikka mitä, ja tilanne on pahentunut nopeasti. Siksi reaktiot tähän murhaan ovat tärkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimukset jatkuvat, mutta verityölle ei ole näköpiirissä selitystä, joka vapauttaisi Saudi-Arabian johdon vastuusta. Ihmisiä ei paloitella vahingossa.

Parhaassa tapauksessa Khashoggin kohtalo kaikessa hirveydessään herättää muut maat reagoimaan myös sellaiseen toimintaan, jota ne ovat tähän asti passiivisuudellaan suvainneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa tiistaina vieraillut International Crisis Group -asiantuntijajärjestön johtaja ja entinen Barack Obaman Lähi-idän-neuvonantaja Robert Malley toivoi katseiden kääntymistä myös sotaan, jota Saudi-Arabia johtaa Jemenissä. Se on väestön määrään suhteutettuna maailman pahin inhimillinen katastrofi.

Voi kuitenkin käydä niinkin, että kansainvälisen sopimusvaraisen järjestelmän puolesta puhuvat valtiot, kuten Suomi ja muut Pohjoismaat, eivät tee mitään ja menettävät uskottavuuttaan. Toiminnallaan Saudi-Arabia pilkkaa kansainvälistä järjestystä, eikä maa enää ole yksin.

Aiemmin saudit saivat kansainvälisen erityisasemansa turvin silpoa ja teloittaa ihmisiä esimerkiksi aviorikosten vuoksi. Nytkään saudien energiaministeri ei empinyt muistuttaa, että kuningas­kunta toimii öljynviennillään energiavakauden takaajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tärkeintä on ollut Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen suhde, joka lujittui kommunisminvastaisuuden nimissä toisen maailmansodan jälkeen. Yhdysvallat osti öljyä ja saudit ostivat Yhdysvalloista öljytuloillaan aseita ja muita teollisuustuotteita.

Asetelma on muuttunut Donald ­Trumpin presidenttikaudella. Yhteiseksi tavoitteeksi on tullut Iranin-vastaisen rintaman kokoaminen, ja yhteydenpitoon on syntynyt rinnakkaisreitti kruununprinssi Mohammed bin Salmanin ja Trumpin vävyn Jared Kushnerin kautta. Kumpikaan ei ole kerännyt pisteitä arvostelukyvyllään.

On saattanut vaikuttaa myös siltä, että kun vastustajien teloittaminen ilma­torjuntatykillä Pohjois-Koreassa ei ole Trumpille ongelma, niin ehkä paloittelumurhakin menettelee.

Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Jamal Khashoggi
 • Saudi-Arabia
 • Kari Huhta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  8. 8

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää