Mielipide    |   Vieraskynä

Vieraan kielen opettelun hyödyllisyys ensimmäisellä luokalla voi jäädä lyhytaikaiseksi

Varhennetun kieltenopetuksen hyödyt voivat jäädä lyhytaikaisiksi, jos se johtaa opetuksen katkonaisuuteen.

Vieraan kielen opetuksen varhentaminen eli aloittaminen jo ensimmäisellä luokalla, esikoulussa tai päiväkodissa on yksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärki­hankkeista. Tavoitteena on laajentaa ja syventää oppilaiden kielitaitoa.

Vieraiden kielten opetuksen varhentaminen onkin sinänsä hyvä asia. Eri tutkimusten mukaan varhain alkava opetus lisää myönteistä asennetta kielten opiskelua kohtaan. Se näyttää myös tukevan ­halukkuutta ja valmiutta kielen­käyttöön ­aidoissa tilanteissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikuttaa siltä, että varhennetun kieltenopetuksen myönteiset seuraukset ovat sidoksissa sekä lasten omaan innostukseen oppia uutta ­että niihin opetusmenetelmiin, joita on kehitetty erityisesti nuorten ­oppijoiden tarpeeseen.

Hyöty varhennetusta kielenopetuksesta voi jäädä laihaksi, ellei opetus jatku systemaattisesti läpi opin­polun ja elleivät kielenopetuksen tuntimäärät ole riittäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuodesta 2020 alkaen ensimmäisen vieraan kielen varhennettuun opetukseen osoitetaan viikossa 45 minuuttia. Koulu voi jakaa tämän ajan vaikkapa kolmeen 15-minuuttiseen opetusjaksoon. Mahdollista on sekin, että varhennettua kielten­opetusta tarjotaan puolet lukuvuodesta kaksi 45-minuutista oppituntia viikossa ja jätetään lukuvuoden toinen puolisko kokonaan ilman varhennettua kieltenopetusta.

Ruotsin opiskelun aikaistaminen kuudennelle luokalle ilman lisä­tunteja on useassa kunnassa joh­tanut siihen, että kielen opiskeluun tulee yläkoulussa vuoden tauko.

Uuden kielen oppiminen vaatii ­aikaa, säännöllisyyttä ja toistoa. Viikkotuntimäärien summittainen sijoittelu – puhumattakaan vuoden mittaisesta keskeytyksestä – ei luonnollisestikaan ole hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opetuksen tulisikin aina edetä jatkumona, joka takaa oppilaalle johdonmukaisen etenemisen ja mahdollisuuden kielitaidon säännölliseen kehittämiseen.

Varhennetun kieltenopetuksen hyödyt eivät välttämättä ole pitkäkestoisia. Siksi opetusmenetelmiin on kiinnitettävä riittävästi huomiota kaikilla luokka-asteilla.

Varhennetussa kieltenopetuksessa menetelmät ovat ikätason mukaisia. Opetuksessa panostetaan erityisesti toiminnallisuuteen: lapset kasvavat käyttämään kieltä leikin, pelien ja puheeseen perustuvan vuorovaikutuksen parissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkivan oppimisen ja kielestä keskustelemisen keinoin kehitetään kielitietoisuutta. Tällöin taito käyttää kieltä ja tieto kielestä karttuvat yhdessä, ja se luo vankkaa pohjaa myöhemmälle kielten opiskelulle.

Tutkimukset viittaavat siihen, ­että tämä hyöty menetetään, jos myöhemmillä luokilla turvaudutaan perinteisempiin opetusmenetelmiin ja jos toiminnallisuus ja oppijan ­aktivointi jäävät pait­sioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhennettu kielenopetus ei itsessään takaa laajaa kielitarjontaa eikä lisää valinnaisten kielten opiskelua.

Tilastot osoittavat, että 15 viime vuoden ajan alakoulujen perusopetuksen kielivalinnoissa englannin suosio on jatkanut kasvuaan. Saksan suosio on laskenut, espanjan suosio on hieman noussut ja muiden valinnaisten kielten asema on pysynyt suunnilleen ennallaan.

Riippumatta siitä, milloin opiskelu aloitetaan, ensimmäinen vieras kieli on yli 90 prosentille perus­koululaisista englanti. Myös kielen opetuksen varhentamiskokeilut – niitä toteutettiin viime lukuvuoden aikana 96 koulussa ympäri maan – keskittyivät paljolti englantiin.

Yksinomaan englannin osaaminen ei riitä tulevaisuuden kieli­taidoksi. Valtakunnallisissa ja kuntien omissa linjauksissa pitäisi varhentamisen ohella korostaa kieli­tarjonnan monipuolisuutta ja rohkaista oppilaita ja heidän perheitään monipuolisempiin kielivalintoihin.

Parhaassa tapauksessa varhain aloitettu kielten opiskelu johtaa ­siihen, että parin vuosikymmenen päästä yhä suurempi joukko kansalaisia on opiskellut – ja opiskelee edelleen – useita vieraita kieliä ja entistä useampi käyttää sujuvasti monia vieraita kieliä.

Uudistus pitäisi kytkeä laajempaan kielikoulutusta koskevaan ja pedagogiseen keskusteluun. Samalla on huolehdittava siitä, että kielten­opiskelu on jatkumo, jolle on varattu riittävästi aikaa ja resursseja.

Ellei näin tehdä, hyvät tavoitteet voivat valua hiekkaan.

Katja Mäntylä ja Hannele Dufva

Mäntylä on englannin yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Dufva on kielen oppimisen ja opettamisen professori Jyväskylän yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Kieltenopetus
 • Peruskoulu
 • Esikoulu
 • Päiväkoti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Suomalainen tähtitieteilijä löysi planeetan aivan Aurinkokunnan naapurista – erikoista Barnardin tähteä kiertää jäinen supermaa

  5. 5

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  9. 9

   Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa piakkoin, suora lähetys käynnissä

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää