Mielipide    |   Vieraskynä

Matkapuhelin-Nokia jäi alustatalouden jalkoihin

Alustataloudessa voittaja vie usein kaiken. Tämä markkinadynamiikka selittää Nokian matkapuhelinten romahdusta paremmin kuin johtajuus- ja ohjelmisto-ongelmat.

Nokia menetti 2010-luvun alussa vahvan asemansa matkapuhelinmarkkinoilla. Romahduksen syitä on pohdittu viime vuosina paljon, ja tänä syksynä keskustelua on kiihdyttänyt Nokian hallituksessa tapahtumia läheltä seuranneen Risto Siilasmaan kirja Paranoidi optimisti.

Nokian romahduksen pääasiallisina syinä on usein pidetty ongelmia väistelevää johtamiskulttuuria ja yhtiön epäonnistumista yhtenäisen teknisen ohjelmistoalustan – älypuhelimen käyttöjärjestelmän – rakentamisessa. Suurin syy matkapuhelin-Nokian kohtaloon saattoi kuitenkin olla alustatalouden uudenlainen markkinadynamiikka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nokian alamäki alkoi viime vuosikymmenen lopulla, kun Apple toi markkinoille iPhone-puhelimen ja avasi App Store -sovelluskaupan. Uudelle iOS-alustalle rakennettu iPhone ei ollut vain käyttäjäkokemuksen merkitystä korostanut kosketusnäytön avulla toimiva älypuhelin, vaan se oli myös älypuhelimen ja sovelluskaupan yhdistänyt alusta, jonka kasvua vauhdittivat verkostovaikutukset.

Älypuhelin on käyttäjälleen sitä hyödyllisempi, mitä enemmän erilaisia sovelluksia älypuhelimelle on tarjolla. Sama toimii myös toisinpäin: käyttäjien määrän kasvaessa alusta muuttuu entistä kiinnostavammaksi sovellusten kehittäjälle. Tästä sovellusten käyttäjien ja kehittäjien välisestä verkostovaikutuksesta syntyy lumipalloilmiö, joka kiihdyttää alustan kasvua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lumipalloilmiön ansiosta iPhonella on nykyisin noin 20 miljoonaa rekisteröityä kehittäjää ja liki miljardi käyttäjää. Nokia ei saanut aikaan samanlaista kasvua.

Syntyneellä älypuhelinmarkkinalla ensimmäiset toimijat veivät koko potin. Kilpailun voittajia ratkais­taessa alustalla oli paljon suurempi merkitys kuin laitteella. Nokia tuli toki älypuhelinten laitemarkkinoille ensimmäisenä Communicator-mallillaan, mutta alustamarkkinoilla yhtiö oli jälkijunassa.

Verkostovaikutusten kiihdyttämällä alustamarkkinalla voittaja vie kaiken, jos vaihto toiseen alustaan merkitsee alustan osapuolille merkittäviä lisäkustannuksia ja jos vaihdosta saatava lisäarvo on vähäinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Älypuhelimen käyttäjän on työlästä siirtää yhteystiedot, viestit, valokuvat ja muu sisältö toista alustaa käyttävään älypuhelimeen. Vastaavasti sovellusten kehittäjä joutuu alustaa vaihtaessaan opiskelemaan eri ohjelmointikielen ja rakentamaan sovelluksen uudestaan. Markkinadynamiikka suojasi Applea myöhemmin alustamarkkinoille tullutta Nokiaa vastaan.

Miksi Google onnistui valtaamaan itselleen suuren markkinaosuuden, vaikka yhtiö tuli Nokian tavoin alustamarkkinoille Applen jälkeen?

Applesta poiketen Google avasi älypuhelinalustansa – Androidin – myös laitevalmistajille. Tämä synnytti alustaan toisen verkostovaikutuksen laitevalmistajien ja käyttäjien välille. Applella ei sitä ollut. Lumipalloilmiö kiihtyi, ja nyt Android on yli 80 prosentilla älypuhelinten käyttäjistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nokiakin yritti houkutella muita laitevalmistajia Symbian-alustalleen, mutta koska Nokia oli aikansa suurin alalla, asetelma ei olisi kohdellut muita laitevalmistajia tasapuolisesti.

Yhtenäisen teknisen alustan kehittämisen ohella Nokian olisi pitänyt panostaa jo alkuvaiheessa sovelluskauppaan. Yhtiö jäi kilpailijansa jalkoihin: vuoden 2009 lopussa Nokian sovelluskaupasta ladattiin 22 sovellusta sekunnissa, kun Applella vastaava luku oli 350.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Nokia valitsi myöhemmin alustakseen Windows Phonen, yhtiö jäi käytännössä laitevalmistajaksi ja luovutti alustamarkkinat Applelle, Googlelle ja Microsoftille.

Alustataloudessa on toimittava nopeasti jo markkinoiden syntyessä. On hallittava sitä osaa alustasta – esimerkiksi kauppapaikkaa –, jossa verkostovaikutusten tuoma kasvu syntyy.

Kuluttajamarkkinan ohella myös yritysten välisten alustojen markkinat kasvavat kovaa vauhtia. Kansainväliset alustajätit Alibaba ja Amazon nostavat uusien toimijoiden kynnystä päästä markkinoille.

Suomalaiset yritykset eivät ole menettäneet peliä. Esimerkkejä lupaavista alustamarkkinoista ovat datan jakaminen monien asiakasyritysten kesken – vaikkapa rahtiliikenteessä – ja dataa murskaavat teollisuuden analyysisovellukset.

Kimmo Karhu ja Mikko Heiskala

Karhu on tutkijatohtori ja Heiskala opettaja Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Nokia
 • Alustatalous
 • Matkapuhelimet
 • Apple
 • Google
 • Microsoft

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää