Mielipide    |   Kolumni

HS kysyi, pitäisikö verkko­keskustelua käydä omalla nimellä – Vastauksista herää kysymys siitä, miksi yhteiskunnallisesta keskustelusta on tullut pelottavaa

HS:n kommenttikyselyn tulokset herättävät kysymyksiä myös siitä, mikä on yhteiskunnallisen keskustelun tila ylipäänsä, kirjoittaa HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen.

Pitäisikö HS:n verkkokeskustelua käydä omalla nimellä vai nimimerkillä? Tätä kysyimme pari viikkoa sitten HS:n verkkosivulla ilmestyneessä kyselyssä.

Kysely oli jatkoa HS:n kommenttien parissa syksyn aikana tehdylle kehitystyölle, josta olemme kertoneet aiemmin. Olemme muun muassa ottaneet käyttöön uudet kommentoinnin ohjeet ja ottaneet moderoinnin avuksi tekoälytyökalun.

Kysely oli näkyvillä kommenttien yhteydessä, joten siihen vastasivat erityisesti ne, jotka kirjoittavat tai lukevat HS:n kommentteja ahkerasti. Yli 60 prosenttia vastaajista kommentoi uutisia ainakin joskus, ja yli 90 prosenttia luki kommentteja ainakin viikoittain. Vastaajista selvä enemmistö kertoi olevansa HS:n tilaajia. Vastaajia oli melko tasaisesti kaikista ikäryhmistä.

Vastauksia kertyi lähes 4 000, kiitos niistä: joukossa oli valtava määrä pureskeltuja ja oivaltavia ajatuksia, jotka auttavat meitä tällä HS:ssä kehitystyössä.

Koska vaivasimme teitä kyselyllä, ajattelimme, että on hyvä myös kertoa tuloksista avoimesti – ja jatkaa keskustelua taas tämän jutun alla. Keskustelujen kehittäminen HS:ssä joka tapauksessa jatkuu, ja kysely auttaa meitä pohtimaan, mikä kehityksen tarkka suunta on. Tiedostamme, että oman nimen käyttö ei ratkaise kaikkia keskustelun ongelmia, vaan kyse on ilmapiiristä, johon moderoinnilla ja toimitustyöllämme voimme täältä toimituksesta vaikuttaa.

Ennen tuloksiin perehtymistä kannattaa muistaa, että kyseessä on epätieteellinen kysely, jonka tuloksia ei ole painotettu tai suhteutettu väestöön. Eniten tulokset siis kertovat niistä, jotka HS:n kommentteja nyt lukevat ja kirjoittavat.

Kyselyn perustulos oli, että asia näyttää jakavan HS:n kommenttien käyttäjät melko tasan kahtia. 51 prosenttia kaikista vastaajista oli sitä mieltä, että nykyinen tapa keskustella nimimerkillä on paras. 39 prosenttia suosisi omaa nimeä ja 10 prosenttia totesi, että ei ole väliä, kummalla tavalla keskustelua käydään.Nimellä kirjoittamisen arveltiin lisäävän kommenttien lukemista selvästi. 42 prosenttia arvioi muutoksen lisäävän lukemista ainakin jonkin verran, ja vain neljännes arvioi lukemisen vähenevän, jos oma nimi tulee käyttöön.

Perusteluja tälle löytyi kyselyn avoimista vastauksista: Moni oletti keskustelun sävyn rauhoittuvan, jos käytössä olisi oma nimi. Toisaalta moni myös arveli, että omalla nimellä käytävä keskustelu olisi tylsempää, jos ihmiset alkaisivat varoa sanomisiaan.

Kyselyn perusteella näyttää myös siltä, että halu kirjoittaa uutiskommentteja omalla nimellä vähentäisi monen halua osallistua keskusteluun. Noin 60 prosenttia vastaajista arveli, että muutos vähentäisi halua kirjoittaa kommentteja. Toisaalta noin 15 prosentille kirjoittaminen omalla nimellä olisi nykyistä houkuttelevampaa.

Mitä tuloksista sitten voisi päätellä?

Ainakin sen, että asia on myös kommenttien vakiokäyttäjien mielestä monimutkainen. Moni esimerkiksi pelkäsi oman kirjoittelunsa muuttuvan vaikkapa työpaikan vuoksi mahdottomaksi, jos keskustelua pitäisi käydä omalla nimellä. Toisaalta monessa viestissä kokonaisuuden koettiin paranevan, jos nimet olisivat käytössä.

Olisko niin, että meille ihmisille on helpompaa löytää syitä keskustelun kärjistymiseen helpommin muista kuin itsestä?

Kyselyn avoimissa vastauksissa oli syvällistä pohdintaa siitä, että nimimerkit ovat parhaimmillaan tasa-arvon tekijä. Niiden arveltiin antavan mahdollisuuden puhua niillekin, jotka muuten eivät uskalla – esimerkiksi uskonnon, perhetilanteen tai ammatin vuoksi.

”Nimimerkillä kirjoitettaessa tämä palsta on kuin yleinen sauna: tittelit ja oppiarvot on jätetty pukuhuoneeseen, ja kaikki ovat lauteilla samanarvoisina”, kirjoitti eräs vastaaja.

Moni myös pelkäsi, mitä oman nimen käytöstä voisi seurata. Ainakin itseni yllätti, miten moni mainitsi viime aikoina näkyvästi esillä olleet häiriköt ja somevainot. Niiden pelko on todellinen.

”Nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa mielipiteen esittämisestä saattaa joutua vainotuksi vastakkaista mieltä olevien taholta. Kun tätä ei kyetä estämään, ei ole mitään mieltä pakottaa ihmisiä esiintymään nimellään. Jos tämä tehdään, vähenee ihmisten halu esittää mielipiteitä”, arvioi yksi vastaaja.

Sama uhan teema toistui monissa muissakin vastauksissa.

”Nimimerkin käyttö on tosiasiassa välttämättömyys, jos aktiivisesti työelämässä oleva henkilö haluaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nykyisessä työelämässä on suuri riski joutua mielipiteidensä vuoksi irtisanotuksi tai muuten vain syrjinnän kohteeksi, jos sattuu olemaan työnantajan, asiakkaan tai suuren yleisön näkökulmasta väärää mieltä”, kirjoitti eräs.

Ajatukset panevat miettimään väkisinkin sitä, mitä ne kertovat omasta ajastamme? Millainen yhteiskunta on silloin, jos yhteiskunnallinen keskustelu omalla nimellä on liian pelottavaa – tai mielipiteiden koetaan johtavan potkuihin? Milloin Suomesta tuli sellainen, että ”somesotien” alettiin pelätä johtavan siihen, että joku saapuu uhkaamaan? Tämä pelko toistui vastauksissa hämmentävän monesti.

Samalla julkisuuden yksitotisuutta – esimerkiksi miehisyyttä tai etnistä valkoisuutta – kritisoidaan monesti syystäkin, eikä oman nimen käyttöä koskeva pelko tilannetta ainakaan paranna.

Mitä yhdessä voisimme tehdä, että entistä useampi uskaltautuisi näkyville ja ääneen? Pitäisikö meidän kaikkien vain puhua omalla nimellämme vähän enemmän? Tulisiko silloin tilaa myös niille, jotka nyt eivät uskalla mukaan hyökkäysten pelossa?

Työn ja yksityisten mielipiteiden sekoittuminen oli yleinen huoli. Esimerkiksi hoitoalalla tai kouluissa työskentelevät ihmiset huomauttivat, että heidän olisi vaikeaa kommentoida monia alansa käytäntöjä omalla nimellään.

”Olen johtavassa asemassa ja edustan työnantajaa, joten siinä syy miksen voi kirjoittaa esim omalla nimelläni vaan joutuisin luopumaan kokonaan kommentoinnista. Mielestäni kommentoin asiallisesti, mutta työnantajan edustajana en voi ajatella vain kommentointia omalta näkökannaltani vaan myös edustamani yrityksen näkövinkkelistä”, kirjoitti eräs.

”Tavallaan oikeus ilmaista mielipiteensä anonyyminä on eräs sananvapauden kantava peruspilari, tietyissä maissa esimerkiksi valtaapitävien arvostelu omalla nimellä saattaa johtaa vakaviin seurauksiin. Suomessa näin tietenkään ole, mutta viime vuosien varrella on kyllä esiintynyt huolestuttavia merkkejä siitä, kuinka tiettyjen mielipiteiden ilmaisusta on alettu ottamaan esimerkiksi yhteyttä työnantajaan ja vaatimaan lopputiliä”, tiivisti toinen.

Toisaalta moni koki anonyymin keskustelun nykyisen mallin kestämättömäksi.

”Äänessä ovat aina kyyniset provosoijat eikä todellista keskustelua ole”, kirjoitti eräs vastaaja.

Moni oman nimen käytön kannattaja piti tärkeänä, että silloin tällöin myös nimimerkit olisivat esillä.”

”Kuten mielipidekirjoituksissakin, voisi arkoihin, henkilökohtaisiin asioihin liittyvien aiheiden osalta poikkeuksena tarjota mahdollisuutta anonyymiin kommentointiin”, kirjoitti yksi vastaaja.

”Yleisesti omalla nimellä kommentointi voisi johtaa vastuullisempaan kommentointiin. Nykyisellään kommenttiosiot ovat pääasiassa trolliaktiivien roskalaatikko, johon harva keskustelua ja näkökulmia etsivä kokee mielekkääksi sekaantua.”

Jonkinlaista vallan epäsuhtaa ihmettelivät muutamat oman nimen kannattajat. Jutuissa esiintyvät haastateltavat – monesti tavallisia ihmisiä hekin – astuvat esiin omalla nimellään ja kasvoillaan, mutta kommentoijien ei tätä tarvitse tehdä.

”Edelleen kommentoinnin taso on niin alhainen että joskus oikein ärsyttää kun rupesi hyvän artikkelin perään niitä lukemaan. En tajua miten toimittajat jaksavat tehdä töitään hyvin kun sitten kuka tahansa voi nimimerkin takaa huudella mielipiteensä”, kirjoitti eräs.

Joku jopa uskalsi tunnustaa, että nimimerkki ei välttämättä tuo itsestä esiin parhaita puolia.

”Itsekin syyllistyn ’ylilyönteihin’ nimimerkillä kirjoittamissani kommenteissa. Varmasti olisin asiallisempi omalla nimellä”, kirjoitti rohkea itsetutkiskelija.

Kiitos kyselyn osallistujille jokaisesta ajatuksesta, olemme ne täällä lukeneet. Keskustelua aiheesta on hyvä jatkaa tämän jutun alla. Yritämme tälläkin kertaa osallistua siihen itsekin.

Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  4. 4

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  7. 7

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Grönlannin mannerjäätikön sulamisvauhti nelinkertaistui vuosikymmenessä – Tutkijoiden mukaan ollaan käännekohdassa

  10. 10

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  7. 7

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  10. 10

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää