Mielipide    |   Kolumni

Maailma ei ole jakautunut hyviksiin ja pahiksiin, vaikka olisi helppo uskoa niin

Meillä on taipumus hahmottaa maailma kahtia jakautuneena. Mielikuvia on vaikea muuttaa, vaikka faktoja olisi tarjolla.

Sergio Leonen italowesterniä Once Upon a Time in the West (suomeksi Huuliharppu­kostaja), pidetään mestariteoksena. Valmistuessaan vuonna 1968 elokuva ei kuitenkaan saanut suurta suosiota.

Yhtenä syynä on pidetty sitä, että elokuvassa hyvis Henry Fonda – tuo amerikkalaisen oikeudenmukaisuuden ja uutteruuden symboli – olikin pahis, ja pahis Charles Bronson jonkinlainen hyvis. Voimahahmoksi nousi nainen, Claudia Cardinale.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leonen elokuva ei noudattanut sitä lännenelokuvien kaavaa, jossa hyvikset ja pahikset tappelevat, hyvä voittaa ja paha saa palkkansa. Huuliharppukostaja kertoikin tarinaa, joka muistutti enemmän todellisuutta. Todellisuus on harvoin yhtä mustavalkoinen kuin siitä rakennetut myytit.

Toimittaja Esa Lilja kirjoitti kolumnissaan (HS 8.11.), että meillä on taipumus ajatella maailman muuttuvan huonommaksi. Hänen mainitsemansa ruotsalainen professori Hans Rosling muistuttaa kirjassaan Faktojen maailma, että todellisuudessa monet ongelmat, kuten lapsikuolleisuus tai köyhyys, ovat vähentyneet. Mielikuvat eivät vastaa todellisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun tietoa on tarjolla rajattomasti, kykenemme vastaanottamaan siitä vain pienen osan. Mikä silloin herättää eniten huomiota? Tarinat, jotka kuulostavat dramaattisilta. Siksi uutisetkin käsittelevät yleensä yllättäviä ja poikkeuksellisia tapahtumia.

Hahmotamme maailman helposti vastakkaisuuksina: On rikkaat ja köyhät maat ja niiden välissä ammottava kuilu. Todellisuudessa maailma ei ole jakautunut kahtia.

Evoluutio on ohjelmoinut pelon syvälle ihmisen aivoihin. Pelästymme vaistomaisesti nähdessämme käärmeen, vaikka tiedämme, ettei vaaraa ole. Kun pelko valtaa aivot, faktoille ei jää tilaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat näyttää nyt kahtia jakau­tuneelta maalta. Maassa on kyllä kaksi puoluetta, mutta molempien sisällä on myös eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Amerikkalainen todellisuus on hyvin kirjavaa.

Vastakkainasettelu on tehokas väline sekä uutisoinnissa että politiikassa. Presidentti Donald Trump lietsoo vastakkainasettelua ja käyttää hyväkseen ihmisten pelkoja – aiheellisia tai perusteettomia.

Vaikka faktoja olisi tarjolla, mielikuvilla mennään. Jokainen voi välillä pohtia, mitä pelkää ja onko se oikeasti vaarallista. Kannattaa pitää myös mielessä, ettei maailma jakaudu hyviin ja pahoihin – vaikka olisikin helppoa uskoa niin.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Yhdysvallat
 • Pelko
 • Jaana Savolainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  8. 8

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää