Mielipide    |   Kolumni

Trumpin presidenttiys loppuu aikanaan niin kuin tv-sarja loppuu: Ei kauhistumiseen vaan kyllästymiseen

Donald Trump mokaa koko ajan. Hän sanoo asioita, joita hänen ei pitäisi eikä kannattaisi sanoa. Mutta juuri se tekee hänestä kiinnostavan, kirjoittaa Saska Saarikoski.

Yhdys­valtojen presidentti Donald Trump elvisteli vaalivoitolla, pilkkasi kongressi­vaaleissa valitsematta jääneitä republikaaneja, raivosi toimittajille ja erotti päivän päätteeksi oikeusministerin.

Jos piditte Trumpin ensimmäisestä tuotantokaudesta, tulette rakastamaan toista kautta!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltojen presidentit ovat tottuneet vahtimaan omaa kansansuosiotaan, mutta Donald Trumpille katsojaluvut ovat tärkeämpiä kuin suosioluvut. Näin Trump kertoi Washington Postin David Von Drehlelle, joka kirjoitti aiheesta kolumnissaan 6. marraskuuta.

Kolumnisti ei tehnyt suurta paljastusta, sillä jo aiemmin on kerrottu, että heti presidentiksi tultuaan Trump käski avustajiaan suhtautumaan jokaiseen päivään kuin televisiosarjan jaksoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump pilkkasi sotasankaria, Trump kehuskeli naisten kourimisella, Trump uhkaili ydinsodalla – mutta tällä kertaa hän kyllä meni liian pitkälle! Kuinka usein – ja kuinka turhaan – Trumpin tuhoa onkaan ennusteltu.

Perinteisillä politiikan tarkkailijoilla on ollut vaikeuksia ymmärtää Trumpin tekemisiä. He ovat odottaneet tämän alkavan käyttäytyä ”presidentillisesti”.

Kuka tahansa Big Brotheria tai Diiliä katsellut olisi voinut kuitenkin kertoa, ettei ketään passiteta kotiin oudon käytöksen tai levottomien puheiden takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mediatutkija Neil Postman varoitti jo 1980-luvulla, että ihmiset, jotka haluavat tulla koko ajan viihdytetyiksi, huvittavat lopulta itsensä hengiltä. Olemme astuneet kuilun reunalta rohkeasti eteenpäin.

Postman oli huolestunut informaation ja kriittisen ajattelun puolesta, mutta niille olemme joutuneet sanomaan hyvästit jo kauan sitten. Nykyhetken ongelma on, että me tunnemme elävämme jonkun toisen kirjoittamassa tarinassa.

En tarkoita ainoastaan sitä, että poliitikot käsikirjoittavat oman tarinansa. Myös ympärillämme olevilla yrityksillä, tavaroilla ja yhä useammin ihmisilläkin on oma tarinansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verkossa on persoonia, jotka elättävät itsensä kertomalla fiktiivistä versiota omasta elämästään. Mutta ei tarvitse mennä niin pitkälle. Me jokainen vedämme rooleja, joista on tullut yhä tietoisemmin rakennettuja brändejä. Tinder-treffejä kokeilleet tietävät, ettei tarinoilla ole paljonkaan tekemistä todellisuuden kanssa.

Tämä kaikki on luonut ihmisiin epätodellisuuden tunteen, jota kuvattiin vuonna 1998 valmistuneessa elokuvassa Truman Show. Elokuvassa Truman Burbank (Jim Carrey) on elänyt koko elämänsä tv-show’n kulisseissa tajuamatta sitä, kunnes alkaa epäillä, että jotain on vialla. . .
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tositelevision idea on kiinnostava: panemalla ihmiset kömpelöihin kulisseihin se paljastaa kulissit, joiden keskellä me kaikki elämme. Fiktiosta on tullut ainoa ei-fiktio. Pentti Saarikoski tiivisti ilmiön: ”Teen elämästäni fiktiota, jotta se olisi totta.”

Niin on tehnyt myös Donald Trump. Hän on brändi, joka myi aikaisemmin taloja ja pihvejä, nyt politiikkaa. Mikään hänessä ei ole totta. Ja juuri siksi vain hän tuntuu todelliselta.

Tässä maailmassa ainoa, mihin voimme luottaa, on moka – mitä isompi, sen parempi. Moka on kulissiin ilmestynyt repeämä, jonka läpi me kuvittelemme näkevämme väläyksen jotain aitoa ja todellista.

Siksi hassut mokavideot riemastuttavat ihmisiä. Esimerkiksi minun ja kahden kollegani torstainen Facebook live -lähetys hassuine erityisefekteineen oli niin hölmö, että sen täytyi olla aito – ja aito se olikin.

Donald Trump mokaa koko ajan. Hän sanoo asioita, joita hänen ei pitäisi eikä kannattaisi sanoa. Mutta juuri se tekee hänestä kiinnostavan.

Trump on tehnyt itsestään fiktion, ja nyt hän tekee fiktiota presidenttiydestä. Siksi hänen presidenttiytensä loppuu aikanaan niin kuin tv-sarja loppuu: ei kauhistumiseen vaan kyllästymiseen.

Mutta nyt toinen tuotantokausi, olkaa hyvät!

Voittaako Donaldin ja Vladimirin intohimo parin tielle kasatut esteet? Antaako Trump suklaasilmäiselle arabiprinssille Mohammed bin Salmanille paloittelumurhan anteeksi?

Entä miten käy Trumpin ja Pohjois-Korean Kimin – rakkautta vai raketteja?

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  7. 7

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  8. 8

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  9. 9

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Eduskunta sai väärää tietoa tiedustelulaeista – valiokunta kiusaantui poliittisesti arasta asiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää