Mielipide    |   Vieraskynä

Kolmikannan kriisistä on etsittävä ulospääsy

Parhaimmillaan kolmikanta on toimivaa vuoropuhelua, mutta uudistuskyvyn puutteeseen liittyvä kritiikki on otettava vakavasti.

Työnantajien, työntekijöiden ja valtiovallan kolmikantaisesta lainsäädäntövalmistelusta on tullut joillekin kirosana. Sitä pidetään jarruna uudistumiselle ja poliittiselle päätöksenteolle. Välillä kolmikantaa kehutaankin – esimerkiksi nyt, kun umpisolmussa olleeseen kiistaan ­irtisanomislaista pystyttiin loihtimaan yhteiset perustelut.

Kolmikannan kriisi kulminoitui tänä syksynä kalliiseen kiistaan, jossa ay-liike vastusti hallituksen suunnitelmia poliittisilla työtaisteluilla. Puhuttiin jopa parlamentarismin kriisistä, kun kaikki eivät halunneet tunnustaa eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen toimivaltaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriisin taustalla on monia syitä. Yksi keskeinen selittäjä on työmarkkinasopimisessa tapahtunut valtava muutos. Keskitetyt työmarkkina­ratkaisut jäivät historiaan, mikä on järisyttänyt valtasuhteita. Mannerlaatat eivät ole vieläkään asettuneet uusiin uomiin.

Tulopoliittiset kokonaisratkaisut olivat vuosikymmeniä kolmikannan ydintä. Ratkaisuilla sovittiin palkoista, työehdoista, työlainsäädännöstä ja sosiaaliturvasta. Elinkeinoelämä luopui tupoista lopullisesti keväällä 2016, jotta voidaan paremmin edistää tuottavuutta ja paikallista sopimista. Keskitetyt ratkaisut ovat ­nopealiikkeisessä maailmassa liian kankea malli. Elinkeinoelämän keskusliitolla EK:lla säilyi mandaatti neuvotella lainsäädännöstä ja so­siaaliturvasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palkoista ja työehdoista sovitaan nyt liitoissa ja toivottavasti kasvavassa määrin työpaikoilla. Tältä osin muutos löysi nopeasti uuden polun. Tupojen toinen puoli – työ­elämän lainsäädäntöasiat – hakee sen sijaan vielä identiteettiään.

On aivan oikein, että poliittinen päätösvalta on lainsäädäntöasioissa kasvanut. Lainsäädännön valmistelu kuuluu hallitukselle ja laeista päättäminen eduskunnalle. Kun ­tupojen kaltaisia suuria paketteja ei enää tehdä, työmarkkinaosapuolilla ei ole päätöksiin entisen kaltaista vääntövoimaa, saati veto-oikeutta. Tänä syksynä kipuilu näkyi suhteettomina, ulkopuolisiin kohdistuneina poliittisina työtaisteluina.

Uskon, että jokainen hallitus väristä riippumatta ottaa avosylin vastaan kolmikannassa hyvin valmistellut ja eteenpäin katsovat työmarkkinauudistukset. Vuonna 2017 voimaan tullut työeläkeuudistus oli tällainen. Myös kilpailukykysopimus syntyi lopulta kolmikannassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmikannan tulokset ovat olleet parhaita työeläkeratkaisuissa. Kyseessä ovat niin suuret, konkreettiset ja jokaisen kukkaroa koskettavat asiat, että osapuolilla on ollut halu yhteisiin ratkaisuihin.

Työlainsäädännön uudistamisessa kolmikannan tulokset ovat sen ­sijaan olleet laihoja. Aikaa on käytetty lillukanvarsien käsittelyyn, ja merkittävät uudistukset ovat jääneet tekemättä. Kotimaiset ja kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että juuri työmarkkinoiden jäykkyys on Suomen heikkous.

Tupoihin ei ole paluuta, eikä elinkeinoelämä enää hyväksy palkka­ratkaisujen ja lainsäädäntöhankkeiden niputtamista. Työnantajapuoli ei ­liioin haikaile maailmaa, jossa osapuolet saattoivat veto-oikeudellaan estää lainsäädännön uudistamisen. Näin siitä huolimatta, että poliitikkojen tekemät ratkaisut eivät aina ole työnantajienkaan mieleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä kolmikannalle sitten pitäisi tehdä? Parhaimmillaan kolmikanta on toimivaa vuoropuhelua valtio­vallan, työnantajien ja palkan­saajien kesken. Järjestöissä on osaamista, ja hallituksen kannattaa hyödyntää se jatkossa paremmin. Järjestöiltä toimiva vuoropuhelu edellyttää puolestaan rohkeutta, kykyä luopua vanhasta sekä halua ym­märtää toisten näkökulmia. Jokaisen osapuolen pitää katsoa peiliin. Aivan olennaista on jaettu ymmärrys muutosten tarpeellisuudesta.

Vaikka yhteistä näkemystä ei syntyisi, poliittisten päättäjien on hyvän vuoropuhelun jälkeen helpompi tehdä omat ratkaisunsa. Faktat ja osapuolten näkemykset olisivat hyvin tiedossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmikannan kritiikki kohdistuu ennen muuta uudistumiskyvyn puutteeseen. Kritiikki on otettava vakavasti. Järjestöt ovat kyenneet usein ratkaisuihin vasta pakon edessä. Enää se ei riitä: tarvitaan vahvaa etunojaa. Onko järjestöillä tähän valmiutta?

Palkkio odottaa kaikkia. Uudis­tumalla luomme edellytykset Suomen pärjäämiselle, talouskasvulle ja ­hyvälle työllisyydelle. Myös turhat työrauhahäiriöt voidaan välttää.

Minna Helle

Kirjoittaja on Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  4. Tunti sitten
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  11. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää