Mielipide    |   Lukijan mielipide

Neuvolassa pitäisi huomioida myös vanhempien parisuhteen hyvinvointi

Vanhemmuus ja perhe rakentuvat useimmiten parisuhteen ympärille.Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta ja Väestötutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch nostivat kirjoituksessaan (HS Mielipide 15.11.) esille tarpeen käydä laajaa väestöpoliittista keskustelua. Kirjoituksessa todettiin, miten perheen perus­tamiseen tulisi luoda ajassa ­paremmin toimivia kannustimia.

Vanhemmuus ja perhe rakentuvat useimmiten parisuhteen ympärille. Kuluneen syksyn aikana on kuumeisesti etsitty keinoja, joilla Suomea voitaisiin kehittää lapsimyönteisemmäksi ja perheitä tukea oman lapsitoiveen täyttymisessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimustieto korostaa lapsuuden ja varhaisten vuosien merkitystä ihmisen kasvulle, kehitykselle ja myöhemmälle hyvinvoinnille. Tiedetään, että perheen aikuisten hyvinvointi tukee lapsen suotuisaa kehitystä. Parisuhdetta tulisi siksi tukea elämän tärkeissä siirtymävaiheissa.

Merkittävä osa suomalais­nuorista haaveilee pysyvästä perheestä ja parisuhteesta. Monen kohdalla toimivan mallin puuttuminen saattaa vaikeuttaa tavoitteen saavuttamista. Ihmissuhdetaitojen tarjoaminen osana perus- ja ammatillista koulutusta sekä lukio-opetusta voisi auttaa perhehaaveiden toteutumisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulevia vanhempia tulisi valmentaa hyvän parisuhteen ­rakentamiseen sen alkumetreiltä alkaen. Luonnollinen kohta tämän toteuttamiseen on joko kirkossa tai maistraatissa solmittavan avioliiton yhteydessä. Järjestöissä on runsaasti tarjolla tietoa, joka auttaisi pareja kohtaamaan itsessä ja suhteessa väistämättä eteen tulevat asiat.

Sen lisäksi, että neuvolakäynnillä kiinnitetään huomiota lapsen kasvuun ja kehitykseen, tapaamisissa tulisi huomioida vanhempien jaksaminen ja parisuhteen hyvinvointi. Vaikka neuvolatyöntekijöiden ei tarvitse ryhtyä parisuhteen ammattilaisiksi, heille tulisi tarjota riittävä osaaminen, joka varmistettaisiin koulutusvaiheessa.

Kaikille viisi vuotta aviossa olleille tulisi tarjota mahdollisuus parisuhteen vahvuuksien ja heikkouksien kartoittamiseen. Samalla tarjottaisiin tukea vanhemmuuteen, esimerkiksi neuvolajärjestelmän kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiireinen elämän­tapa, jossa molemmilta vanhemmilta edellytetään työelämään ja harrastuksiin osallistumista, kuormittaa usein parisuhdetta. Työ, vapaa-aika ja perhe-elämä kamppailevat samasta ajasta keskenään, ja usein lasten tarpeet asettuvat puolison toiveiden edelle. Sen lisäksi että perheet joustavat työelämän suuntaan, työelämän tulisi joustaa myös perheen suuntaan. Viesti, että lapset ovat tärkeä osa työntekijän elämää, tulisi lausua riittävän kuuluvasti.

Eronneiden määrä suhteessa naimisissa oleviin on pysynyt samalla tasolla jo yli 20 vuotta. Aina eropäätös ei johda avioeroon: lähes neljäsosa alustavista eropäätöksistä jää toteutumatta. Siksi eroneuvonnan kohdentaminen tähän väestöryhmään kannattaisi.

Hanna Ranssi-Matikainen

teologian tohtori, toiminnanjohtaja

Parempi avioliitto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukijan mielipide
 • Parisuhde
 • Perhe
 • Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Venäjän yliääni­pommittajien lento Venezuelaan nostatti sanasodan Moskovan ja Washingtonin välille

  4. 4

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  5. 5

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  9. 9

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  10. 10

   Kanadalaiskolumnisti sai yllätysviestin Twitterin lakitiimiltä: ”Sisältö rikkoo Pakistanin rikoslakia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää