Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Mielipide    |   Kolumni

Dieselautoilijasta kansalaisaloite veron poistamisesta kuulostaa kannatettavalta – mutta taustalla on eri tavoitteiden sekava vyyhti

Kärjekkäimmin intressit eriävät silloin, kun joillekuille hamutaan etuja toisten kustannuksella.

Perjan­taihin mennessä allekirjoitta­jina oli jo yli 112 000 suomalaista. Kansalaisaloitteen käsiteltäväksi pääsyyn vaadittava 50000 kannattajan raja meni rikki yhdessä päivässä.

Haapaveteläisen Tuulikki Paavolan aloite onnistui selvästi sohaisemaan jotain herkkää kohtaa autoilevan kansanosan mielen sopukoissa. Dieselvero koetaan nykyoloissa epäoikeudenmukaiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynä on eritoten dieselin kallistuminen niin, että kuluttajahinta on kivunnut jopa ohi perusbensiinistä maksettavan hinnan. Dieselautoilijoita huolettaa myös ajokkiensa jälleenmyyntiarvon lasku.

Kansalaisaloite pyrkii siis dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseen. Aie sai poliitikkojen ensikommenteissakin ymmärrystä osakseen. Olen itsekin piintynyt dieselauton ystävä, joten eiköhän hanke kuulosta varsin kannatettavalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vai kuulostaako?

Dieselautojen käyttövoimavero on klassinen esimerkki siitä hetteiköstä, johon liikenteen verotuksessa toistuvasti päädytään. Vaikka pääsuunta on viime vuosina ollut oikea – hankinnan verotuksesta käytön ja päästöjen verottamiseen –, autoilun verotus on yhä eri suuntiin vetävien tavoitteiden sekava vyyhti.

Käyttövoimaveron taustalla on dieselöljyn bensiiniä alhaisempi polttoainevero. Tällä valtiovalta on halunnut edistää elinkeinoelämän asiaa eli tukea raskasta liikennettä. Kyse on siis elinkeinotuesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotta tuki ei valuisi vääriin taskuihin, veroetua kompensoidaan dieselkäyttöisistä henkilöautoista perittävällä käyttövoimaverolla. Tällä on myös fiskaalinen merkitys. Valtiolle käyttövoimaveron tuotto on vuodessa yli 300 miljoonaa euroa.

Vaatimus dieselveron poistamiseksi perusteettomana on oikeutettu. Käytännössä on kuitenkin vaikea kuvitella, että valtio luopuisi merkittävästä verokertymästä edistääkseen dieselautoilua, jonka suosimiseksi ei ole ympäristöperusteita.

Lopulta sama rahasumma kerättäisiin dieselautoilijoilta polttoainepumpulla – sentti sentiltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa käydään eduskuntavaalit viiden kuukauden päästä. Tulevina kuukausina kansalaisilla on syytä tarkkuuteen siinä, mitkä vaalilupauksista ovat realistisia ja mitkä löysiä puheita. Esimakua puolueiden pyrinnöistä itselleen tärkeiden äänestäjäryhmien tavoitteluun saatiin jo kuluneella viikolla, kun oppositio esitteli omia vaihtoehtobudjettejaan.

Kärjekkäimmin intressit eriävät silloin, kun joillekuille hamutaan etuja toisten kustannuksella. Tästä oli kyse, kun SAK teki ehdotuksen ikääntyneiden työntekijöiden suosimiseksi irtisanomistilanteessa nuorten kustannuksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osana pohjoismaisen hyvinvointivaltion idean hämärtymistä politiikassa on yleistynyt näkemys siitä, että tietyt politiikkalohkot olisivat ensisijaisia muihin nähden. Oikeasti yhden ryhmän etu harvoin edustaa laajempaa kokonaisetua, vaikka niin usein halutaankin väittää.

Ajettu uudistus tai muu hanke voi kapean yhteiskuntasektorin näkökulmasta olla hyvinkin reilu, mutta useammasta tulokulmasta tarkasteltuna se asettuukin aivan uuteen valoon.

Yhteiskunnallinen osaoptimointi eteni aivan uusille kierteille, kun teknologia- ja verkkokauppajätti Amazon kilpailutti Yhdysvaltain kaupunkeja tulevan toisen pääkonttorinsa sijainnista.

Yhtiö ilmoitti tiistaina perustavansa uudet toimipisteet New Yorkiin ja Virginiaan. Tätä edelsi yli vuoden kestänyt prosessi ja 238 ehdotuksen läpikäynti. Amazonin kosiomatka ymmärrettävästi kutkutti monia päättäjiä, sillä tyrkyllä olivat viiden miljardin dollarin investoinnit ja yli 50 000 työpaikkaa.

Kisan ratkettua alkoi kuitenkin armoton jälkipyykki siitä, kuinka paljon veronmaksajien rahaa kaupungit olivat valmiita käyttämään edistääkseen Jeff Bezosin – Amazonin perustajan ja maailman rikkaimman miehen – bisneksiä. Paheksuntaa aiheutti myös se, että näitä diilejä junailtiin salassa, tiukkojen vaitiolosopimusten suojassa.

Kriitikkojen mielestä julkisilla varoilla olisi ollut parempaakin käyttöä, niin että hyötyjinä olisivat olleet sekä asukkaat että yritykset. Nyt kaupungit kilpailivat toisiaan vastaan kohtuuttomilla veroeduilla ja muilla lupauksilla sen sijaan, että yhteiskunnan kokonaisetu olisi ollut yhteinen tavoite.

Osaoptimoinnin oravanpyörässä voittajakin on lopulta häviäjä.

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Diesel
 • Verotus
 • Kansalaisaloitteet
 • Autoilu
 • Eduskuntavaalit
 • Yritykset
 • Antero Mukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  7. 7

   Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

  8. 8

   Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa

  9. 9

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  10. 10

   Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  10. 10

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskassa kaduille lähteneitä ”keltaliivejä” nyt aiempaa vähemmän – suora lähetys Pariisista käynnissä
  3. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
  4. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
  5. Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage
  6. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
  7. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
  8. Tunti sitten
  9. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
  10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
  11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
  12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
  13. Näytä lisää