Mielipide    |   Kolumni

Lapsen oikeus päättää omasta hoidostaan aiheuttaa järjettömiä tilanteita – yli 10-vuotiaan terveystietoja ei pääse katsomaan vanhempi, mutta ei lapsi itsekään

Vanhemmat kantavat vastuun alaikäisen hyvinvoinnista ja terveydestä. Se voi helpostikin olla ristiriidassa lapsen itsemääräämisoikeuden kanssa.

Soitin kotikuntani terveys­keskukseen varatakseni lapselle ajan lääkärille. Sairaanhoitaja tokaisi: ”Onko teillä oikeus hoitaa hänen asioitaan?” Vastasin olevani äiti. Sairaanhoitaja kysyi lapsen ikää, joka oli 13 vuotta. Sitten keskustelu voitiin käydä.

Vähän myöhemmin ajattelin käydä katsomassa lapsen laboratoriokokeen tuloksia terveystietojen Kanta-palvelusta. Sain huomata, että yli 10-vuotiaan terveystietoja ei vanhempi pääse katsomaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta palveluun ei päässyt myöskään lapsi itse, koska sen ikäisellä ei ole käytössä sähköisiä tunnuksia. Palvelua on siis käytännössä mahdoton käyttää.

Rajoitukset johtuvat potilaslaista, jonka mukaan alaikäisellä on oikeus määrätä omasta hoidostaan, jos hoitava lääkäri katsoo hänen olevan riittävän kypsä päättämään asiasta. Lapsella on samalla perusteella oikeus määrätä myös terveystiedoistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkoitus on tietysti hyvä. On terveysasioita, joita murrosikäisen vanhemman ei välttämättä tarvitse tietää. Ja on tärkeää, että nuoret uskaltavat hakea apua aroissa asioissa ilman, että vanhemmat siitä kuulevat.

Terveydenhuollon ammattilaisille rajanvedot voivat kuitenkin olla hankalia – ja vanhemmille hämmentäviä. Erään ylilääkärin mukaan tiukentunut tietosuojalaki on entisestään kiristänyt harkintaa. Annetaanko vanhemmalle esimerkiksi tieto lapsen tutkimustuloksista, vai pitääkö jo murrosikäinen panna itse niitä kysymään? Saako masennuksesta kärsivälle 17-vuotiaalle yrittää järjestää hoitoa hänen itsensä puolesta, jos nuori ei apatiassaan siihen itse pysty?

Vanhemmat kuitenkin kantavat vastuun alaikäisen hyvinvoinnista ja terveydestä. Se voi helpostikin olla ristiriidassa lapsen itsemääräämisoikeuden kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin syksyllä uutisoitiin, että äiti oli saanut sakkotuomion lapsen hammashoidon laiminlyömisestä. Eikö lapsella olekaan siis oikeutta päättää itse edes hampaiden harjauksesta? Kyseessä oli ihan pieni lapsi, mutta kuitenkin.

Kanta-palvelun kohdalla muutos on tulossa parin vuoden sisällä. Järjestelmään lisätään ominaisuus, jolla hoitava lääkäri voi harkinnan mukaan estää vanhempien pääsyn tiettyihin tietoihin, jos lapsi sitä toivoo. Harkinta tehdään asiakohtaisesti, sen mukaan, onko kyse esimerkiksi ehkäisystä vai flunssasta.

Muutoksen jälkeen vanhemmat pääsevät näkemään alaikäisen terveystiedot, paitsi ne, jotka on erikseen suljettu pois.

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Terveydenhuolto
 • Lapset
 • Nuoret
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Varkaat iskivät Helsingin sairaaloihin – Poliisi etsii valvontakameroihin tallentuneita henkilöitä

  5. 5

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  10. 10

   Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn, luottamusäänestys keskiviikkoiltana – Suora lähetys brittiparlamentista käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää