Mielipide    |   Lukijan mielipide

Lukukausimaksut eriarvoistavat korkeakouluopiskelijoita

Lukukausimaksujen seuraukset olivat hyvin arvattavissa.

Yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien mukaan korkeakoulut ovat olleet velvoitettuja keräämään lukukausimaksuja Euroopan unionin ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta ­1. elokuuta 2017 alkaen. Luku­kausimaksujen käyttöönottoa perusteltiin keinona lisätä korkea­koulujen rahoitusta sekä tukea koulutusvientiä.

Lukukausimaksujen seuraukset olivat hyvin arvattavissa: opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen raportin mukaan EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrä laski merkittävästi lukuvuonna 2017–2018.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi luvatut taloudelliset hyödyt eivät ole toteutuneet. Englanninkielisten tutkintojen markkinointiin ja hallinnointiin kuluu varoja ja henkilöstöresursseja.

Korkeakoulutuksen maksuttomuus ja yhdenvertaisuus olivat aikaisemmin kilpailuetu Suomelle, joten lukukausimaksut ovat itse asiassa huonontaneet asemaamme kilpailtaessa tulevista kansainvälisistä osaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opetus- ja kulttuuriminis­teriön lukuvuosimaksujen seuranta- ja arviointityöryhmän seminaarissa 13. marraskuuta kuultiin kansainvälisten opiskelijoiden kokemuksia maksuista. Lukukausimaksujen kustannukset kuormittavat usein opiskelijoiden perheitä kohtuuttomasti: opintoja Suomessa rahoitetaan perheen ja suvun omaisuudella tai suurilla lainoilla.

Lisäksi lukukausimaksut vievät köyhemmiltä väestönosilta mahdollisuuden opintoihin kokonaan.

Maksujen seurauksena opiskelijoilla on paine valmistua ­mahdollisimman nopeasti, eikä suomen kielen opiskeluun tai sosiaalisten verkostojen rakentamiseen jää riittävästi aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikäli Suomi haluaa houkutella kansainvälisiä osaajia jäämään maahan myös valmistumisen jälkeen, lukukausimaksut ovat este eivätkä kannustin.

Ylioppilasliike on toistuvasti nostanut esille lukukausimaksujen haittoja ja eriarvoistavaa vaikutusta. Haluamme muis­tuttaa, että aina voi päättää toisin.

Poistetaan lukukausimaksut, houkutellaan Suomeen lisää osaajia, ja helpotetaan kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä.

Noora Vänttinen

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Sanni Lehtinen

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Inari Harjuniemi

Turun yliopiston ylioppilaskunta

hallituksen puheenjohtajia

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukijan mielipide
 • Korkeakoulut
 • Lukukausimaksut
 • Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää