Mielipide    |   Lukijan mielipide

Parveketupakointi vahingoittaa terveyttä ja sen rajoittamisesta tulee säätää lailla

Tupakansavun vakava terveyshaitta ei enää vuosikymmeniin ole ollut kiistanalainen.

Parveketupakoinnin kieltäminen on yhä vaikeaa (HS Kotimaa 3.12.). Tupakkalain mukaan asunto-osakeyhtiö voi enemmistöpäätöksellä kieltää tupakoinnin yhteisillä parvekkeilla sekä hakea kunnalta tupakoinnin kieltämistä osakkaiden hallinnassa olevilla parvekkeilla. Viimeksi mainittu menettely on kankea ja kallis. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on esittänyt, että enemmistöpäätöksellä voitaisiin kieltää tupakointi myös osakkaiden parvekkeilla. Kiinteistöliitto ei kannata ehdotusta.

Pari vuosikymmentä sitten, kun silloiseen tupakkalakiin oltiin lisäämässä säännökset työpaikkatupakoinnin kieltämisestä, tupakoitsijat – etujärjestönsä Huomaavaiset tupakoitsijat ry etunenässä – vastustivat kiellon sisällyttämistä lakiin. Vastustajien mukaan asiasta tuli sopia työpaikoilla demokraattisesti, siis enemmistöpäätöksillä. Mitähän sopimisesta olisi tullut, kun tupakoitsijat yleisesti asennoituivat tupakointioikeuteensa saavutettuna etuna, josta ei luovuta? Kielto tuli lakiin, joka vähitellen sai myös tupakoitsijoiden hyväksynnän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2010 hallitus aikoi esittää tupakkalakia muutettavaksi siten, että tupakointi autossa, jossa on alaikäisiä lapsia, olisi kiellettyä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuitenkin torppasi aikomuksen. Valiokunnan mielestä kiellolla olisi puututtu liiaksi vanhempien henkilökohtaiseen vapauteen, oikeuteen vaarantaa lastensa terveys kotirauhan suojaamassa paikassa eli autossa.

Vuoden 2016 tupakkalakiin kielto toki saatiin: tupakointi on kielletty, kun autossa on alle 15-vuotias lapsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinteistöliitto ei kannata parveketupakoinnin kieltämistä suoraan tupakkalaissa. Perustellumpaa liiton mukaan olisi keventää kiellon hakumenettelyä ja säätää se koskemaan asunto-osakeyhtiön lisäksi muitakin asuntoyhteisöjä. Kieltoasia siis ratkaistaisiin yhteisön enemmistöpäätöksellä. Suoraa lain kieltoa vastaan puhuvat liiton mielestä perusoikeudet eli omistusoikeus ja yksityiselämän suoja.

Perusoikeuksiin kuuluu myös oikeus terveelliseen elämään: perustuslain 19. pykälän mukaan julkisen vallan on edistettävä väestön terveyttä.

Tupakansavun vakava terveyshaitta ei enää vuosikymmeniin ole ollut kiistanalainen. Jos ihmisten terveyttä vaarantavasta toiminnasta on kysymys, asunto- tai muun yhteisön enemmistöpäätös ei ole oikea menettelytapa asiasta päättämiseksi. Jos toisaalta omistusoikeus tai yksityiselämän suoja sekä toisaalta oikeus terveelliseen elämään ovat vastakkain, terveyden tulee päästä kiistan ratkaisussa niskan päälle.

Siten ainoa oikea menettelytapa on säätää parveketupakoinnin kiellosta laissa.

Ilkka Tammisola

Helsinki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukijan mielipide
 • Tupakointi
 • Lainsäädäntö
 • Terveys
 • Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   ”Suoraan omaan nilkkaan ampumista” – Autoala teilaa raportin, jonka mukaan autoilusta pitäisi tehdä niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  6. 6

   Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Enemmistö puolueista antoi uuden koulutuslupauksen leikkausten lopettamisesta – Suora lähetys vaalitentistä käynnissä

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää