Mielipide    |   Kolumni

Suomi tiivistyi ja jakautui vuosi­kymmenessä

Talouspuhe luo helposti mielikuvan, että Suomi olisi nyt palannut siihen pisteeseen, missä se oli kymmenen vuotta sitten.

Ensiksi sanapari tuntui terävältä kuvaukselta menneistä vuosista, mutta vähitellen se alkoi ­ärsyttää.

Kyse on ilmaisusta ”menetetty vuosikymmen”. Sitä on käytetty milloin mistäkin maasta, muun muassa Japanista.

Nyt Suomesta on tullut jälleen Pohjolan Japani, koska menetimme vuosikymmenen: bruttokansantuotetta kuvaavia käyrät ovat vasta tänä vuonna palanneet sille tasolle, mistä ne lähtivät vajoamaan vuonna 2008 finanssikriisin puhjetessa.

Vuosikymmenen leimaaminen menetetyksi johtaa harhaan. Puhtaasti numeroita katsomalla voi tietysti sanoa, että nyt ollaan samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten, mutta Suomi ei ole lautapeli, jossa pelaaja huonon onnen takia tai virheen tehtyään joutuu palaamaan lähtöruutuun.

Todellisuudessa suomalainen yhteiskunta on muuttunut paljon. Suomi on vuonna 2018 erilainen maa kuin vuonna 2008.

Ja vaikka miettisi vain taloutta, yhtä hyvin myös vuotta 2008 edeltävää vuosikymmentä voisi kuvata menetetyksi. Nokia jauhoi niin hurjaa vauhtia hyvinvointia Suomeen, että muun yhteiskunnan ei tarvinnut liikaa miettiä menestyksen lähteitä. Kotiläksyt jäivät tekemättä.

Millainen vuosikymmen meillä sitten on takanamme, jos ei menetetty? Vastausta voi lähteä etsimään kieleen jääneestä ajankuvasta.

Kotimaisten kielten keskus julkistaa vuodenvaihteen tienoilla koosteen kunkin vuoden ajankohtaisista sanoista. Osa on uudissanoja, osa muuten vain runsaasti käytettyjä.

Kymmenen viime vuoden aikana sanojen joukossa ovat olleet esimerkiksi hellevaroitus, hiilijalanjälki ja kiertotalous. Ainakin suhde luonnonilmiöihin ja ympäristöön on vaivannut suomalaisia.

Vuosikymmen on myös ollut uudella tavalla poliittinen. Jytky, kansalaisaloite, sukupuolineutraali avioliittolaki, #metoo-kampanja ja aktiivimalli kuvaavat puheenaiheita.

Entä mitä voi sanoa ympäröivästä maailmasta, jota olemme viime vuosikymmenen ajan kuvanneet sanoilla arabikevät, kyberhyökkäys, hybridisota ja vierastaistelija?

Ainakin suhtautuminen tietoon ja tiedonvälitykseen on hallinnut ajatuksia. Tietovuotaja, trolli, totuudenjälkeinen ja valemedia ovat sanoina olleet ahkerassa käytössä.

Vuosikymmenen kuvaan kuuluvat myös nettirasismi ja someraivo.

Onneksi asioita voi katsoa myös pilke silmäkulmassa. Arvaamaton Venäjä on jättänyt jälkensä sanojen listaan myös pakotejuuston avulla.

Ja ehkä me lopulta muistamme juuri taakse jääneen ajan aikuisten värityskirjojen kultakautena.

Kymmenen vuoden aikana Suomi on ottanut etäisyyttä sotien värittämään historiaan. Veteraanien määrä pieneni alle kuudesosaan. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat poistuivat pääosin työpaikoilta.

Sodan pitkä varjo puristi aikansa suomalaisia yhteen. Takaraivossa oli ajatus, että ongelmien tullessa niistä selvitään vain yhdessä.

Samalla tosin saatettiin myös moni yksittäinen ihminen puristaa muottiin, joka ei ollut aivan sopiva.

Nyt tunne yhteisestä kohtalosta ei ole enää niin vahva. Yksilön liikkumatila on laajempi, mutta häntä myös syytetään helpommin omista ongelmistaan.

Maantieteellisesti suomalaiset sen sijaan ovat tulleet lähemmäksi toisiaan. Enää ei muuteta maalta kaupunkiin vaan pienemmästä kaupungista isompaan.

Pääkaupunkiseudulla yhä useampi asuu mieluummin tiivisti kantakaupungissa kuin väljästi kehyskunnissa. Muutos näkyi tilastoissa kymmenisen vuotta sitten, kun asumisväljyyden kasvu katkesi Helsingissä.

Samoihin aikoihin myös syntyvyyden taso kääntyi laskuun. Jo viime vuosikymmenen vaihteessa muuttunutta trendiä on lopulta alettu ihmetellä tänä syksynä.

Peruutuspeilistä on vaikea nähdä, mitä edessä on. Voi hyvin olla, että pidämme merkkeinä tulevasta il­miöitä, jotka ajan mittaan osoittautuvat vain jälkikaiuiksi menneestä ja tilapäisiksi sopeutumisvaikeuksiksi.

On kuitenkin muutoksia, joista jää helposti pysyvät jäljet. Jos ihmisten välille syntyy railoja ja ennakkoluulot kasautuvat, jälkien paikkaaminen kestää kauan. Se olisi ikävä perintö kymmeneltä viime vuodelta.

Jakolinja kulkee helposti omien mielipiteiden ja väärien mielipiteiden välillä. Jos kuuntelu ja keskustelu eivät toimi, pian alkavat kadota kielestä myös yhteiset sanat.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kieli
 • Talouskasvu
 • Sanat
 • Muuttoliike
 • Syntyvyys
 • Sodat
 • Matti Kalliokoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  4. 4

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – maksoi kaksi naista hiljaiseksi ja valehteli kongressille

  5. 5

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  6. 6

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää