Mielipide    |   Kolumni

Suomi tiivistyi ja jakautui vuosi­kymmenessä

Talouspuhe luo helposti mielikuvan, että Suomi olisi nyt palannut siihen pisteeseen, missä se oli kymmenen vuotta sitten.

Ensiksi sanapari tuntui terävältä kuvaukselta menneistä vuosista, mutta vähitellen se alkoi ­ärsyttää.

Kyse on ilmaisusta ”menetetty vuosikymmen”. Sitä on käytetty milloin mistäkin maasta, muun muassa Japanista.

Nyt Suomesta on tullut jälleen Pohjolan Japani, koska menetimme vuosikymmenen: bruttokansantuotetta kuvaavia käyrät ovat vasta tänä vuonna palanneet sille tasolle, mistä ne lähtivät vajoamaan vuonna 2008 finanssikriisin puhjetessa.

Vuosikymmenen leimaaminen menetetyksi johtaa harhaan. Puhtaasti numeroita katsomalla voi tietysti sanoa, että nyt ollaan samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten, mutta Suomi ei ole lautapeli, jossa pelaaja huonon onnen takia tai virheen tehtyään joutuu palaamaan lähtöruutuun.

Todellisuudessa suomalainen yhteiskunta on muuttunut paljon. Suomi on vuonna 2018 erilainen maa kuin vuonna 2008.

Ja vaikka miettisi vain taloutta, yhtä hyvin myös vuotta 2008 edeltävää vuosikymmentä voisi kuvata menetetyksi. Nokia jauhoi niin hurjaa vauhtia hyvinvointia Suomeen, että muun yhteiskunnan ei tarvinnut liikaa miettiä menestyksen lähteitä. Kotiläksyt jäivät tekemättä.

Millainen vuosikymmen meillä sitten on takanamme, jos ei menetetty? Vastausta voi lähteä etsimään kieleen jääneestä ajankuvasta.

Kotimaisten kielten keskus julkistaa vuodenvaihteen tienoilla koosteen kunkin vuoden ajankohtaisista sanoista. Osa on uudissanoja, osa muuten vain runsaasti käytettyjä.

Kymmenen viime vuoden aikana sanojen joukossa ovat olleet esimerkiksi hellevaroitus, hiilijalanjälki ja kiertotalous. Ainakin suhde luonnonilmiöihin ja ympäristöön on vaivannut suomalaisia.

Vuosikymmen on myös ollut uudella tavalla poliittinen. Jytky, kansalaisaloite, sukupuolineutraali avioliittolaki, #metoo-kampanja ja aktiivimalli kuvaavat puheenaiheita.

Entä mitä voi sanoa ympäröivästä maailmasta, jota olemme viime vuosikymmenen ajan kuvanneet sanoilla arabikevät, kyberhyökkäys, hybridisota ja vierastaistelija?

Ainakin suhtautuminen tietoon ja tiedonvälitykseen on hallinnut ajatuksia. Tietovuotaja, trolli, totuudenjälkeinen ja valemedia ovat sanoina olleet ahkerassa käytössä.

Vuosikymmenen kuvaan kuuluvat myös nettirasismi ja someraivo.

Onneksi asioita voi katsoa myös pilke silmäkulmassa. Arvaamaton Venäjä on jättänyt jälkensä sanojen listaan myös pakotejuuston avulla.

Ja ehkä me lopulta muistamme juuri taakse jääneen ajan aikuisten värityskirjojen kultakautena.

Kymmenen vuoden aikana Suomi on ottanut etäisyyttä sotien värittämään historiaan. Veteraanien määrä pieneni alle kuudesosaan. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat poistuivat pääosin työpaikoilta.

Sodan pitkä varjo puristi aikansa suomalaisia yhteen. Takaraivossa oli ajatus, että ongelmien tullessa niistä selvitään vain yhdessä.

Samalla tosin saatettiin myös moni yksittäinen ihminen puristaa muottiin, joka ei ollut aivan sopiva.

Nyt tunne yhteisestä kohtalosta ei ole enää niin vahva. Yksilön liikkumatila on laajempi, mutta häntä myös syytetään helpommin omista ongelmistaan.

Maantieteellisesti suomalaiset sen sijaan ovat tulleet lähemmäksi toisiaan. Enää ei muuteta maalta kaupunkiin vaan pienemmästä kaupungista isompaan.

Pääkaupunkiseudulla yhä useampi asuu mieluummin tiivisti kantakaupungissa kuin väljästi kehyskunnissa. Muutos näkyi tilastoissa kymmenisen vuotta sitten, kun asumisväljyyden kasvu katkesi Helsingissä.

Samoihin aikoihin myös syntyvyyden taso kääntyi laskuun. Jo viime vuosikymmenen vaihteessa muuttunutta trendiä on lopulta alettu ihmetellä tänä syksynä.

Peruutuspeilistä on vaikea nähdä, mitä edessä on. Voi hyvin olla, että pidämme merkkeinä tulevasta il­miöitä, jotka ajan mittaan osoittautuvat vain jälkikaiuiksi menneestä ja tilapäisiksi sopeutumisvaikeuksiksi.

On kuitenkin muutoksia, joista jää helposti pysyvät jäljet. Jos ihmisten välille syntyy railoja ja ennakkoluulot kasautuvat, jälkien paikkaaminen kestää kauan. Se olisi ikävä perintö kymmeneltä viime vuodelta.

Jakolinja kulkee helposti omien mielipiteiden ja väärien mielipiteiden välillä. Jos kuuntelu ja keskustelu eivät toimi, pian alkavat kadota kielestä myös yhteiset sanat.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kieli
 • Talouskasvu
 • Sanat
 • Muuttoliike
 • Syntyvyys
 • Sodat
 • Matti Kalliokoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää