Mielipide    |   Vieraskynä

Myös pimeyttä on syytä suojella

Tarpeettomasta keinovalaistuksesta luopuminen hyödyttäisi monia lajeja, ihmistäkin.

Luonnon suojelemisessa on perinteisesti kiinnitetty huomiota suojelualueisiin. Huomiotta on jäänyt, että luontoa uhkaa myös ihmisen yön pimeyteen tuoma keinovalo. Se sekoittaa luonnon normaalia rytmiä, joka vaihtelee maapallon pyörimisen mukaan.

Yön pimeys tarjoaa suojan monille lajeille. Kun ihmiset vetäytyvät nukkumaan, muille lajeille jää enemmän tilaa ja rauhaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilman keinovaloa puolet maa­pallosta olisi joka hetki luontaisen pimeyden peitossa. Satelliittikuvista on havaittu, että enää vain 17 prosenttia maapallon väestöstä näkee asuinpaikaltaan täysin valosaasteettoman yötaivaan. Noin 60 prosenttia eurooppalaisista asuu alueilla, joilta ei keinovalaistuksen takia näe Linnunradan tähtiloistoa.

Todellisuudessa tilanne on vielä pahempi. Satelliittien mittalaitteet eivät havaitse lyhytaaltoisinta keinovaloa, jota on runsaasti valkosävyisten led-lamppujen valossa. Led-lamppujen käyttö ulkovalaistuksessa on yleistynyt nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelmaa kärjistää se, että lyhytaaltoinen keinovalo on biologisilta vaikutuksiltaan kaikkein voimakkainta. Led-lamppujen lyhytaaltoista valoa voitaisiin vähentää tuote­kehityksen avulla. Se olisi ympäristönsuojelun kannalta perusteltua, vaikka muutos hieman heikentäisikin lamppujen energiatehokkuutta.

Vaikutukset luontoon ja ympäristöön eivät ole olleet valaistussuunnittelun lähtökohtana. Pahimmillaan keinovalo kuitenkin tappaa: monet yöhyönteiset juuttuvat ­uuvuttavaan kuolemantanssiin katulampun ympärille.

Heikkotehoinenkin valo häiritsee. Monet lajit aistivat valoa paljon herkemmin kuin ihminen. Keinovalon kajossa kiiltomatonaaraan on turha yrittää houkutella kumppania himmeän fluoresenssivalonsa avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmisille valo edustaa perinteisesti kehitystä ja edistystä. Valo nujertaa pimeyden voimat ja pitää hämärämiehet kurissa. Tällaisesta syvälle juurtuneesta kulttuurisesta symboliikasta on syytä päästä eroon.

Valo ei ole pelkästään hyvästä. Luonnolle keinovalo on usein saastetta. Se tuhoaa monille lajeille elintärkeän luonnonvaran, pimeyden.

Noin kaksi kolmasosaa maapallon selkärangattomista lajeista on aktiivisia hämärässä tai pimeässä. Liki kaikki lepakkolajit ja yli 90 prosenttia sammakkoeläimistä ovat pimeäaktiivisia. Kasvitkin tarvitsevat pimeyttä elintoimintojensa rytmittämiseen ja siihen, että solut toimisivat normaalisti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arviot yöeliöiden määrästä ovat epävarmoja, sillä valtaosa maapallon lajeista on vielä tunnistamatta. Päivälajit tunnetaan parhaiten.

Suurin osa tuntemattomasta elonkirjosta piileskelee kirjaimellisesti pimeydessä. Suomen nisäkäslajeista selkeästi päiväaktiivisia ovat vain orava ja ihminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valot toki lisäävät ihmisen omaa hyvinvointia. Turvallinen ja nopea liikkuminen, tehokas työnteko tai opiskelu ei onnistu pilkkopimeässä.

Haitatonta öinen valoaltistus ei silti ole ihmisellekään. Keinovalo voi häiritä lepäämistä, kehon palautumista ja normaalin vuorokausi­rytmin säilymistä silloinkin, kun ­valo koetaan miellyttäväksi ja turvalliseksi.

Valo vaikuttaa kehoomme tiedostamattomasti hormonijärjestelmän kautta. Kansainvälisissä tutkimuksissa on saatu vahvoja viitteitä yöllisen valoaltistuksen yhteydestä moniin terveysongelmiin, kuten ylipainoon sekä rinta- ja eturauhassyöpiin. Ympäristöön pääsevään keinovaloon pitäisikin suhtautua samoin kuin ympäristömeluun, joka on jo laajasti tunnustettu haitalliseksi.

Valosaaste on onneksi helposti ratkaistava ongelma. Kun turhaan palavat, liian kirkkaat, häikäisevät tai väärään paikkaan osoittavat lamput on napsautettu sammuksiin, ongelma katoaa valon nopeudella. Samalla säästyy energiaa ja vältetään päästöt, jotka olisivat aiheutuneet sen tuottamisesta.

Huolellisen valaistussuunnittelun avulla huonot ratkaisut voidaan ehkäistä ennalta. Jo nyt katujen, puistojen ja teiden valaistus voidaan mukauttaa käyttäjien tarpeisiin. Kun käyttäjiä ei ole, valaistus voidaan himmentää tai sammuttaa.

Valaistuksen taitava, tehokas ja tarpeenmukainen käyttö ei merkitse paluuta pimeään keskiaikaan. Valosaasteen vähentäminen luo turvallisuuden kärsimättä nykyistä miellyttävämpää ja terveellisempää elinympäristöä. Vielä tärkeämpää on, että myös muu luonto saa samalla tarvitsemansa turvapaikan.

Jari Lyytimäki

Kirjoittaja on erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää