Mielipide    |   Vieraskynä

Sosiaaliturvassa ei ole suuria kannustinongelmia

Uudistamishankkeissa kannattaisi keskittyä muihin asioihin.

Seuraavan hallituksen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu sosiaaliturvan uudistaminen sellaiseksi, että se vastaa työelämän nykytodellisuutta. Puolueet ovat yksimielisiä uudistustarpeesta ja siitä, että työnteosta on tehtävä nykyistä kannustavampaa.

Periaatteellisella tasolla on ymmärrettävää, että poliitikot haluavat palkita kansalaisia ahkeruudesta. Sosiaaliturvan merkittävät kannustinongelmat ovat kuitenkin myytti, joka johtaa äänestäjiä harhaan ja uhkaa estää keskustelun sosiaali­turvan todellisista ongelmista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työnteon taloudellista kannustavuutta on parannettu Suomessa huomattavasti parin viime vuosikymmenen aikana. Suomessa työ­tulot leikkaavat sosiaaliturvaa vähemmän kuin monissa muissa ­maissa, ja työnteon keskimääräinen kannustavuus on varsin hyvä.

Sovitellun työttömyyspäivärahan saajista jopa kaksi kolmasosaa saavuttaa tulotason, joka on samansuuruinen tai korkeampi kuin työttömyyspäivärahan perusteena oleva palkka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtion taloudellisen tutkimus­keskuksen (Vatt) tutkijoiden mukaan vuonna 2014 käyttöön otettu työttömyysturvan 300 euron suojaosuus ei ole lisännyt merkittävästi työn­tekoa. Taloudellisten kannustinten parantamisella voikin olla hankala parantaa työllisyyttä, kun taloudelliset kannustimet ovat jo entuudestaan hyvät.

Sosiaaliturva synnyttää tietenkin myös ongelmallisia tilanteita. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvan, sosiaaliturvan korotusosiin ­oikeutetun yksinhuoltajan työnteon taloudellinen kannustavuus on matalapalkkaisissa töissä vähäinen. Nykytilannetta on kuitenkin vaikea merkittävästi muuttaa, jos lapsi­perheiden köyhyyttä halutaan ehkäistä ja ellei vuokrakehitystä saada kohtuullistettua.

Taloudellisen hyödyn ohella työntekoon kannustavat myös monet muut tekijät. Kannustinloukkujen purkamista ei ollut vielä edes aloitettu 1990-luvun alussa, kun Suomessa vallitsi käytännössä täystyöllisyys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuten valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) asettaman kannustinloukkutyöryhmän selvityksessä keväällä 2017 todettiin, taloudellisen kannustavuuden huomattava parantaminen nykytilanteeseen verrattuna on vaikeaa.

Käytännössä taloudellisen kannustavuuden merkittävä paranta­minen vaatii joko hyvinvointivaltion rahoituspohjaa heikentäviä tuntuvia veronalennuksia tai sosiaaliturvan heikentämistä. Edes realistisilla perustulomalleilla ei kyetä johdon­mukaisesti lisäämään työnteon taloudellista kannustavuutta.

Ei ole havaittu, että tuloverotuksen alentamisella olisi merkittäviä vaikutuksia ihmisten työntekoa koskeviin päätöksiin. Tästä huolimatta poliitikot perustelevat yhä veronkevennyksiä työhön kannustamisella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaaliturvan heikentäminen on ongelmallista nykytilanteessa, jossa työttömän perusturva kattaa vain kolme neljäsosaa kohtuullisen kulutuksen minimibudjetista. Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämä kohtuullisen kulutuksen minimibudjetti kuvaa tulotasoa, jolla ”ihminen tulee toimeen ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnan toimintaan”.

Perusturvan riittämättömyyttä kuvastaa myös, että puolet perustoimeentulotuen saajista joutuu paikkaamaan perusturvaa väliaikaiseksi tarkoitetulla toimeentulo­tuella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun ihmiset joutuvat turvautumaan ensisijaisten etuuksien ohella toimeentulotukeen, tiukemman tarveharkinnan vuoksi myös työnteon taloudelliset kannustimet heikkenevät automaattisesti. Samasta syystä monille syntyy entistä ongelmallisempia byrokratialoukkuja, joka hankaloittavat työmarkkinoille osallistumista.

Koska sosiaaliturvan tai hyvin­vointivaltion rahoituspohjan heikentäminen eivät todennäköisesti ole yhdenkään puolueen vaaliohjelmassa, viimeistään nyt on aika kohdistaa katseet sosiaaliturva­järjestelmämme todellisiin ongelmiin.

Niitä ovat erityisesti perusturvan saajien toimeentulotukiriippuvuus, etuuksien syyperusteisuudesta, tarveharkinnasta ja vastikkeellisuudesta johtuvat byrokratialoukut sekä itsensätyöllistäjien puutteellinen sosiaaliturva.

Kevään vaalikeskusteluissa pitäisi etsiä vastauksia pikemminkin näihin kysymyksiin kuin kannustinloukkujen purkamiseen.

Ville-Veikko Pulkka

Kirjoittaja on tutkija valtioneuvoston kanslian tilaamassa Toimeentulon riskit ja yrittäjäriski työn murroksessa -hankkeessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää