Mielipide    |   Vieraskynä

Kestävä kehitys avaa vientimahdollisuuksia

Yritykset voivat ratkoa kehittyvien maiden ongelmia viemällä esimerkiksi kierto- ja jakamistalouden osaamistaan.

Kun keskustellaan suomalaisten yritysten vientimahdollisuuksista erityisesti niin sanottuihin kehittyviin maihin, esiin nousevat erilaiset hankaluudet. On vaikeaa tavoittaa asiakkaita ja löytää sopivia yhteistyötahoja. Lisäksi byrokratia sekä korruptio hankaloittavat asioita. Pohdinta viennin kestävyydestä on jäänyt keskustelussa vähemmälle.

Maailman ekosysteemi ei kestä ylimääräisen kulutuksen kasvua, joten viennilläkään ei voida tähdätä vain myynnin määrän kasvattamiseen. On ajateltava myös kestävyyttä. Viennin kestävyyden vahvistaminen vaatii ennen kaikkea uudenlaista ajattelua arvon luomisesta, tarjottujen ratkaisujen toimivuudesta sekä liiketoiminnan logiikasta.

Tulevaisuudessa taloudellinen arvo on myös yrityksille aiempaa aidommin vain yksi tekijä muiden tavoitteiden joukossa. Arvon käsite monipuolistuu, kun uudenlaiset vuorovaikutuksen ja vaihdon tavat yleistyvät. Ympäristöongelmat haittaavat monin paikoin jo merkittävästi arkea, minkä vuoksi ympäristön suojelemisen arvo ymmärretään syvällisesti. Ympäristöasioiden lisäksi sosiaalisiin ongelmiin ja globaaliin eriarvoisuuteen reagoiva yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria ja yhä enemmän myös sijoittajia.

Kehittyvät maat kärsivät monista samanaikaisesti vaikuttavista ongelmista, kuten laajasta rakenteellisesta köyhyydestä, toimimattomista peruspalveluista ja hallitsemattomasta kaupungistumisesta. Näihin vastaamisessa on mahdollisuuksia arvonluontiin myös yrityksille. Uudenlaista inhimillistä, ekologista sekä taloudellista arvoa voidaan luoda parantamalla esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelua ja koulutusta sekä tehostamalla yhteisessä ja yksityisessä omistuksessa olevien resurssien käyttöä.

Suomalaisille yrityksille on strategisesti aiempaa tärkeämpää tunnistaa viiveettä näitä mahdollisuuksia.

Ihmiset eivät ole valmiita maksamaan samanlaisista hyödykkeistä kaikkialla. Aalto-yliopiston The New Global -hankkeessa on käynyt ilmi, että toisaalla tuotetut ratkaisut näyttäytyvät kehittyvissä maissa usein hieman outoina ja jollain tapaa kankeina. Tarjottu tuote tai palvelu voi esimerkiksi olla kymmen- tai satakertaisesti liian kallis paikalliseen maksukykyyn nähden tai siinä voi olla täysin merkityksettömiä ominaisuuksia.

Ratkaisut, joilla voidaan edistää kehittyvien maiden ihmisten perustarpeiden täyttymistä, ovat aidosti kestäviä. Esimerkiksi uudet juomaveden puhdistuslaitteet, hajautetun energiantuotannon ratkaisut sekä edullisesti tuotetut asunnot tarjoavat suomalaiselle osaamiselle runsaasti mahdollisuuksia kestävään vientiin.

Kun hyvän elämän perusedellytykset vahvistuvat kaikkialla, maailmasta tulee vakaampi ja turvallisempi paikka kaikille.

Kestävä vienti edellyttää usein kokonaisten liiketoiminnan logiikoiden uudelleen miettimistä. Viime vuosina on herätty luonnonvarojen ehtymisen aiheuttamiin ongelmiin. Perinteinen resurssien suoraviivaiseen hyödyntämiseen perustuva liiketoiminta on saanut haastajakseen kierto- ja jakamistalouden.

Kierto- ja jakamistaloudessa on suomalaisille yrityksille suuria mahdollisuuksia. Nämä voivat liittyä esimerkiksi metallien ja elektroniikkajätteen kierrätysjärjestelmien kehittämiseen, tekstiilikuitujen uusiokäyttöön ja korvaamisen edistämiseen sekä teollisten sivuvirtojen systemaattiseen hyödyntämiseen.

On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että uusien logiikoiden mukaisen liiketoiminnan synnyttäminen vaatii yrityksiltä kykyä kehittyä yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa aiempaa vahvempaa kykyä ja halua jakaa omaa asiantuntemusta.

Yritysten tulisi kyetä muokkaamaan tuotteitaan ja palveluitaan paremmin uusiin ympäristöihin sopiviksi. On kuitenkin kannattavuudenkin kannalta tärkeää miettiä myös liiketoiminnan vaikuttavuutta.

Suomalaiset yritykset ovat syystäkin ylpeitä edelläkävijyydestään esimerkiksi puhtaassa teknologiassa. Liiketoiminnan organisointiin liittyvä innovointi on kestävyyden näkökulmasta silti vähintään yhtä tärkeää kuin erilaisten teknisten yksityiskohtien hienosäätö.

Jarkko Levänen

Kirjoittaja on kestävyystieteen apulaisprofessori Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa. Hän oli aiemmin Aalto-yliopiston The New Global -hankkeen projektipäällikkö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Eduskunnan apulais­oikeusasiamies: Business Finlandin hallinto­malli on perustuslain vastainen

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää