Mielipide    |   Kolumni

Euroopan arvot hukkuvat Välimereen

Välimeren kauhuista ei ole helppo puhua. Ne nostavat aina surua, ahdistusta ja vihaa.

Amerik­kalaiset ja euroop­palaiset ovat toistensa kaltaisia enemmän kuin kummatkaan haluaisivat myöntää. Yksi yhteinen piirre on, että molemmat pitävät itseään parempina ihmisinä kuin vastapuoli.

Viime aikoina eurooppalaiset ovat päässeet tuntemaan ylemmyyttä, kun Valkoisessa talossa istuu presidentti, joka myöntää vähät välittävänsä muusta maailmasta ja puhuu kiihkeästi maahanmuuttajia vastaan.

Donald Trumpin politiikka on jakanut amerikkalaiset kahteen leiriin. Me eurooppalaiset olemme kauhistelleet presidentin kovaa linjaa ja kuvailleet järkyttyneinä pakolaisten kovia kohtaloita.

Erityisen paljon tyrmistystä herätti uusi systeemi, jossa rajavartijat erottivat lapsia vanhemmistaan. Esimerkiksi brittilehti The Guardian seurasi asiaa viime vuonna tiiviisti. ”’He nauroivat meille’, pakolaiset kertovat Yhdysvaltain pakolaiskeskusten julmuudesta, sairauksista ja likaisuudesta”, lehti otsikoi juttunsa 12. syyskuuta 2018.

Lasten kohtelu tuomittiin laajasti myös Yhdysvalloissa ja kiellettiin lopulta oikeuden määräyksellä.

Ennen sitä sadat lapset ehtivät kuitenkin joutua eroon vanhemmistaan. Viime vuonna kolme heistä kuoli viranomaisten huostassa: kahdeksanvuotias Felipe Gómez Alonzo, seitsemänvuotias Jakelin Caal ja 19 kuukauden ikäinen Mariee Juárez.

Lasten kuolema oli valtava uutinen niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. The Guardian tarjosi lukijoille aikajanan Felipen viimeisestä elinpäivästä. Toukokuussa kuolleen Mariee Juárezin äiti on nostanut kanteen lapsensa kuolemasta. Hän vaatii Yhdysvaltain valtiolta 60 miljoonan dollarin korvauksia.

Kaikkiaan Yhdysvaltain etelärajalla arvioitiin viime vuonna kuolleen 12 ihmistä. Se on yhtä paljon kuin Euroopan etelärajalla kuolee kahdessa päivässä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR julkaisi viime viikolla arvion, jonka mukaan Välimerellä kuoli tai katosi viime vuonna 2 275 ihmistä. Se oli Suomen lehdissä pikku uutinen. Hukkuneiden nimiä eikä tarinoita ole kerrottu niin kuin Felipen, Jakelinin ja Marieen. He ovat numeroita tilastossa.

Eurooppa näyttää paljon pienemmältä meren takaa kuin täältä Suomesta. Yhdysvalloista katsoen Välimeren pakolaiskatastrofi tapahtuu Euroopan rajalla, Suomesta katsoen se tapahtuu kaukana maanosan toisella puolella.

Mutta eikö kaukaa näe paremmin? Me suomalaiset halusimme yhteisen pöydän ääreen päättämään Euroopan asioista. Nyt istumme siellä. Olemme siis vastuussa siitäkin, mitä tapahtuu EU:n rajoilla, haluamme tai emme.

Välimerellä pakolaisia pelastanut Lääkärit ilman rajoja -järjestön laiva Aquarius joutui joulukuun alussa lopettamaan toimintansa Italian painostuksen vuoksi. Jo kesällä EU oli tuominnut pakolaisten pelastamisen merestä.

En huomannut Suomessa kovin voimakkaita reaktioita pakolaisten pelastamisen tai Aquariuksen puolesta. Ehkä sitä pidettiin muiden ongelmana.

Kaukaa katsoen Välimeri ja Itämeri näyttävät aika samanlaisilta. Entä jos hukkuneiden ruumiit olisivat huuhtoutuneet Hangon hiekkarannoille ja Turun saunakallioille? Olisimmeko me silloin sulkeneet Suomen satamat haaksirikkoisten pelastajilta? Uhkaisimmeko rangaistuksella kalastajia, jotka ovat menneet poimimaan hukkuvia merestä?

Mutta eihän Eurooppa voi ottaa kaikkia halukkaita. Jos hukkuvia pelastetaan, eikö se houkuta yhä useampia yrittämään?

Voi olla. Euroopan pakolaiskriisi on niin kutsuttu pirullinen ongelma, johon ei ole yksinkertaista ratkaisua ja jonka ratkaisuyritykset luovat helposti uusia ongelmia.

Olen yleensä pyrkinyt näissä kirjoituksissani välttämään moraalisia tuomioita ja yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. On asioita, joita ei vain tehdä. Hukkuvan ei voi antaa kuolla. Eikä sitä voi tehdä ainakaan siksi, että sillä tavalla suojellaan kristillistä Eurooppaa.

Välimeren kauhuista puhuminen nostaa aina surua, ahdistusta ja vihaa, niin varmaan tämäkin juttu. Paljon helpompi on puhua jostain muusta – vaikka siitä hirveästä Donald Trumpista.

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  9. 9

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää