Mielipide    |   Vieraskynä

Ilmastoviestinnässä ei pidä keskittyä yksilöön

Keskeistä olisi aktivoida tavalliset kansalaiset vaatimaan poliittisia toimia ja yhteiskunnallisia muutoksia.

Suurin osa Suomen kansalaisista pitää galluptutkimusten mukaan ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana. Sitran hiilijalanjälkilaskuria on käytetty yli 500 000 kertaa. Moni miettii kulutustottumusten muuttamista.

Ihmisten huoli ei silti näy joukkoliikkeinä eikä merkittävinä kulutustottumusten muutoksina. Dieselautoilun kallistumisen uhka synnytti suuremman joukkoliikkeen kuin yksikään ilmastonmuutostyöhön liittyvä kansalaisaloite. Lentomatkailu ja lihankulutus kasvavat yhä.

Käyttäytymistieteellisen tutkimuksen pohjalta tiedetään, että hyvistä aikeista huolimatta vain harvat onnistuvat pysyvästi yksilön valintoihin perustuvien elämäntottumusten muutoksissa.

Myös poliittisten päätösten syntyminen on epävarmaa. Poliitikoilla on vastassaan monia vaikeuksia: ristiriitaiset intressit, fossiili- ja karjatalouden lobbauskoneistot ja ilmastotoimiin kriittisesti suhtautuvan kansanosan kovaääninen vastustus.

Muutos tarvittaisiin kuitenkin nopeasti. Sen aikaansaaminen vaatisi, että ilmastonmuutoksesta huolestuneet kansalaiset osaisivat ja rohkenisivat vaatia mittavia poliittisia toimia. Nykyinen, pääasiassa yksilötason kulutusvalintoihin keskittyvä viestintä ei rohkaise ihmisiä puhumaan julkisesti ilmastotoimien tärkeydestä.

On ongelmallista, ettei yksilön valintoihin painottuvaan ilmastoviestintään ole perinteisesti kytketty tietoa yksilötason muutosten vaikeudesta. Näin psyykkinen fokus jää yksilöön: muutoksissa onnistuminen tai epäonnistuminen liitetään omaan itseen. Vähemmälle huomiolle jäävät kysymykset siitä, miten toimintaympäristö tukee tai ei tue ekologisia valintoja ja pitääkö ympäristölle kestämättömiä vaihtoehtoja edes olla tarjolla.

Toisen ongelman kuvaaminen vaatii pohjustamista.

Ihmismielelle on luontaista tehdä havaintojen pohjalta nopeita luokituksia, joihin liittyy sekä emotionaalisia että kielellisiä osatekijöitä. Jos toisen ihmisen puheet ja teot näyttävät olevan ristiriidassa, tilanne herättää erityisen herkästi kielteisiä tunnereaktioita ja kielteisiä luokittelevia ajatuksia.

Vastaavasti ihmisten toimintaa ohjaavat ennakoivat ajatukset. Teemme parhaita arvauksia siitä, mitä reaktioita muissa ihmisissä herää, jos toimimme tavalla tai toisella. Pyrimme välttämään tilanteita, joissa voimme ennakoida saavamme kielteistä sosiaalista palautetta. Sosiaalinen palaute on suurelle osalle ihmisistä tärkeä osa psyykkistä hyvinvointia.

Yksilö altistaa itsensä sosiaaliselle paheksunnalle, jos vaatii ilmastotoimia mutta ei onnistu omassa elämässään toteuttamaan ekologisuutta. Kun ilmastovaatimuksia on sosiaalisesti suotavaa esittää vasta, kun itse elää ilmastovastuullisesti, toimia vaativien kansalaisten lukumäärä jää pieneksi. Tämä jarruttaa ilmastotavoitteiden toteutumista.

Yksilön valintoihin painottuva ilmastoviestintä voimistaa kielteistä oravanpyörää.

Poliittisen muutoksen toteutuminen on epävarmaa ilman suuren väestönosan tukea. Yksilötason muutokset eivät toteudu riittävän nopeasti ilman poliittisesti ohjautuvia toimintaympäristön muutoksia.

Keskustelun painopiste on siirrettävä siihen, millaisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin olemme valmiita. Tiedotusta kansalaisvaikuttamisen keinoista on lisättävä. On vastuutettava yksilöitä vaatimaan ja päättäjiä toteuttamaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden huomioivia rakenteellisia muutoksia, jotka tekevät ilmaston huomioivasta kuluttamisesta välttämättömyyden.

Suuria yhteiskunnallisia muutoksia on ennenkin saatu ajettua läpi. Orjuudesta on suurelta osin luovuttu, ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on parantunut. Psykologisesti näiden murrosten ja ­ilmastokriisin välillä on kuitenkin ero: muutospaine on usein kohdistunut oman viiteryhmän ulkopuolisiin ryhmiin, johonkin ulkoryhmään. Vääryyttä on voinut vastustaa olematta siihen itse osallinen.

Ilmastoviestinnässä tulisi painottaa ongelman systeemistä luonnetta ja sellaista puhumisen tapaa, jossa muutospaineen voi kohdistaa ulkoryhmään. Tässä ulkoryhmä ovat poliittiset päättäjät – järjestelmän muuttamisen portinvartijat.

Sanna Hyyhö ja Soile Laukkanen

Hyyhö on työterveyspsykologi ja Laukkanen nuorisopsykologi. Molemmat ovat mukana kansalaisjärjestö Ilmastovanhempien toiminnassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää