Mielipide    |   Kolumni

Ensi viikonlopun luokka­kokous paljastaa, miten maailman­kuvat ovat eriytyneet jopa liittolaisten välillä

Yhteisten kokemusten yhdistämä sukupolvi on väistynyt sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Vanhojen koulu- ja opiskelu­kavereiden tapaaminen osoittaa, kuinka pysyvä jälki jää yhteisistä kokemuksista ratkaisevissa elämän­vaiheissa.

Vaikka yhteydenpito olisi jäänyt vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi vähemmälle, se ei haittaa.

Keskustelua voi jatkaa siitä, mihin se jäi joskus 1980-luvulla. Vaikka aikaa on kulunut, ihmisen tapa puhua ja kuunnella sekä hänen huumorintajunsa muuttuvat hitaasti. Tietenkin tilannetta helpottavat myös yhteiset muistot ja tuttavat.

Tämän viikon lopulla Saksassa kokoontuu eräänlainen luokkakokous, kun suuri joukko poliittisia johtajia ja turvallisuuspolitiikan ammattilaisia saapuu keskustelemaan vuosittaiseen Münchenin turvallisuuskonferenssiin.

Kun ensimmäinen konferenssi järjestettiin vuonna 1963, kylmä sota hallitsi ajattelua. Berliinin muurin rakentaminen ja Kuuban ohjuskriisi olivat aivan tuoretta historiaa. Euroopan jakolinja kulki keskeltä Saksaa. Eurooppa oli silloin maailmanpolitiikan huomion kohteena. Münchenin konferenssi ei ollut vanhojen tuttavien leppoisa muistelutilaisuus, vaan osallistujille sodan ja rauhan kysymykset olivat osa päivittäistä työtä. Silloiset päättäjät kartuttivat niitä yhteisiä kokemuksia, jotka sitoivat yhteen.

Ydinaseiden leimaaman ajan hengestä saa yhden kuvan seuraavana vuonna ensi-iltaan tulleesta Stanley Kubrickin synkästä komediaelokuvasta Tohtori Outolempi. Vaara vaani koko ajan nurkan takana.

Käytännössä kaikilla Müncheniin saapuneilla oli omakohtaisia kokemuksia toisen maailmansodan kauhuista. Ei siis ole ihme, että johtajien ilmeet olivat tuolloin vakavia.

Vuosikymmenet ovat muuttaneet Eurooppaa enemmän kuin 1960-luvulla uskallettiin edes toivoa. Rauha on vakiintunut, jakolinjat poistuneet ja elintaso noussut.

1900-luku oli pitkään Euroopan kannalta surkea vuosisata, mutta loppua kohti tulos parani. Vapaus, yhteistyö, oikeusvaltio, ihmisoikeudet ja turvallinen arki vakiintuivat osaksi eurooppalaista ajattelua.

Münchenin turvallisuuskonferenssit jatkuivat, mutta niistä alkoi tulla tilaisuuksia, joissa Euroopan ja Yhdysvaltojen tärkeät vaikuttajat kävivät vakuuttamassa transatlanttisen yhteistyön voimaa.

Mukaan kutsuttiin myös muita vieraita ihastelemaan valoisia tulevaisuudennäkymiä.

Tulevana viikonloppuna on jälleen Münchenin luokkakokouksen vuoro. Heiluri on mennyt taas toiseen suuntaan, eikä valoisaa tulevaisuutta enää hehkuteta. Entistä useampi yrittää hahmottaa, missä maailma oikein menee, ja toivoo, ettei se menisi enää huonompaan suuntaan.

Sukupolvi, jota sodan arvet ja suurvaltakisa Neuvostoliiton kanssa ajoivat yhteistyöhön, on väistynyt Atlantin molemmin puolin. Eurooppalaiset ihmettelevät menoa Yhdysvalloissa ja laskevat toivonsa yksittäisten henkilöiden varaan.

Puolustusministeri Jim Mattis oli turvallinen hahmo niin kauan kuin hän oli virassa. Nyt ulkoministeri Mike Pompeota mittaillaan katseella, olisiko hänestä luottomieheksi. Ehkäpä tilanne muuttuu, kun presidentti vaihtuu, toivoo moni.

Paluuta vanhaan tuskin nähdään. Donald Trumpin persoonalla on vaikutusta, mutta hän kuvastaa myös yleisempää muutosta Yhdysvalloissa. Eurooppa on kaukana, ja katse on yhä useammin Kiinassa.

Kun muutos vie kohti moninapaista maailmaa, jossa suurvallat käyvät kovaa kisaa vallasta, eurooppalaisten puheet arvoista ja ihmisoikeuksista voivat kuulostaa kovin pehmeiltä nollasummapelien pelaajilta. Eurooppa on myös sen verran hajanainen, ettei se saa ääntään kuuluviin tai pysty esittämään omaa suunnitelmaansa tulevasta järjestyksestä.

Luokkakokous on muuttunut eriseuraiseksi kokoontumiseksi, jossa luottamus on heikkoa eikä sopimuksille anneta suurta arvoa.

Ydinasekilpa uhkaa kiristyä, kauppasodat yltyvät, eivätkä muut oikein tiedä, miten pitäisi suhtautua Müncheniin saapuvaan suureen kiinalaisvaltuuskuntaan.

Suomesta turvallisuuskokoukseen osallistuu presidentti Sauli Niinistö. Monien muiden maiden edustajista poiketen suomalaiset pystyvät pitämään yllä keskusteluyhteyttä niin eurooppalaisten kollegoidensa kuin suurvaltajohtajien kanssa.

Suomi myös mielellään olisi apuna, jos halua ongelmien ratkomiseen keskustelemalla ilmenisi. Voisiko apu olla muuta kuin tapaamisten isäntänä toimimista? Siihen ei vieläkään ole löytynyt vastausta.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  2. 2

   Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   FT: Boeing asentaa hälytysvalot 737 Max -matkustajakoneisiin

  7. 7

   Vammaiset ja vanhukset pettyivät uuteen taksilakiin – Helsingin seudulla pelkona myös taksihuijarit

  8. 8

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  9. 9

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  10. 10

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää