Mielipide    |   Vieraskynä

Perustulo on myös hyvinvointia ja terveyttä

Perustulokokeilua ei pidä tuomita sillä perusteella, että alustavissa tuloksissa ei havaittu työllisyysvaikutuksia.

Viime viikolla julkistettujen perustulokokeilun ensimmäisten tulosten nojalla perustulolla ei näytä olevan myönteistä eikä kielteistä vaikutusta työllistymiseen. Perustuloa kokeilussa saaneet työskentelivät suunnilleen saman verran kuin ne, jotka eivät perustuloa saaneet.

Perustulon saajat arvioivat kuitenkin terveydentilansa paremmaksi, kokivat vähemmän stressiä sekä pitivät taloudellista tilannettaan ja työllistymismahdollisuuksiaan parempina kuin verrokkiryhmään kuuluneet.

Kokeilu kohdistui vain kapeaan joukkoon ihmisiä, ja tulokset ovat vasta alustavia. Niissä on silti kiinnostavia aineksia.

Suomalainen perustulokeskustelu on pyörinyt työnteon kannustinten ympärillä. Perustulon kannattajien mukaan perustulo kannustaa työhön paremmin kuin nykyinen sosiaaliturva. Vastustajien mielestä vastikkeeton perustulo ei kannusta vaan laiskistaa. Kokeilun alustavat tulokset vetävät maton kummankin näkemyksen alta.

Kokeiluun valikoituneessa ryhmässä vailla työtä olemisen ensisijaiset syyt saattavat monien kohdalla liittyä muihin asioihin kuin riittävien taloudellisten kannustimien puutteeseen. Joukossa oli selvästi keskimääräistä enemmän pitkäaikaistyöttömiä ja vailla työkokemusta olevia nuoria. Ainakin osalle heistä pääsy edes satunnaisiin pätkätöihin voi olla käytännössä mahdotonta, olivat kannustimet kuinka hyvät tahansa.

Perustulokokeilun hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia mittaava aineisto ei ole yhtä luotettavaa kuin työmarkkinavaikutuksia koskeva rekisteriaineisto. Kyselyvastauksiin perustuvan tutkimuksen tuloksiin voivat vaikuttaa monet tekijät, esimerkiksi kokeilun saama julkisuus. Myös kyselytutkimuksen vastausprosentti oli melko alhainen – perustulon saajilla 31 prosenttia ja verrokkiryhmällä 20 prosenttia. Vastauksissa voi korostua perustuloon kokemuksensa perusteella myönteisesti suhtautuvien näkemys.

Tulosten luotettavuutta olisi parantanut, jos sama kysely olisi tehty jo ennen kokeilun aloittamista. Silloin olisi voitu vertailla muutoksia hyvinvoinnissa sekä kokeilua edeltävään että sen jälkeiseen aikaan.

Perustuloa saaneet kokivat joka tapauksessa terveytensä ja hyvinvointinsa paremmaksi ja luottivat omaan pärjäämiseensä enemmän kuin ne, jotka eivät saaneet perustuloa. Nämä tutkimustulokset ovat linjassa maailmalla tehtyjen perustulokokeilujen tulosten kanssa.

Kanadassa 1970-luvulla tehdyssä Mincome-perustulokokeilussa havaittiin, että toimeentuloa koskeva varmuus vaikutti myönteisesti kokeiluun osallistuneiden terveyteen ja vähensi erityisesti mielenterveysongelmia.

Samanlainen viesti välittyy Suomen perustulokokeiluun osallistuneiden julkisuudessa esillä olleista kertomuksista: ilman tiukkoja ehtoja ja monimutkaisia byrokratiakiemuroita saatu toimeentulo kohensi omanarvontunnetta, elämänhallintaa ja uskallusta yrittää.

Sosiaaliturvan uudistamisessa vastikkeellisuus on keskeinen puolueita erottava tekijä. Vihreitä ja vasemmistoliittoa lukuun ottamatta puolueet vastustavat ajatusta vastikkeettomasta sosiaaliturvasta. Perustulokokeilun hyvinvointivaikutukset ovat kuitenkin selvä argumentti nykyistä vastikkeettomamman sosiaaliturvan puolesta.

On myös kysyttävä, mikä lopulta on yhteiskuntapolitiikan päämäärä. Onko se itseisarvoinen korkeamman työllisyyden tavoittelu vai laajemmin hyvinvoinnin lisääminen?

Jos päämääränä on hyvinvoinnin lisääminen, perustulokokeilun tulokset ovat loistavia. Vaikka osallistujat eivät saaneet enempää rahaa kuin kontrolliryhmäkään, heidän hyvinvointinsa parani. Siihen riitti tieto siitä, että tulo on varmaa eikä sen saadakseen joudu byrokratian hampaisiin tai nöyryyttävinä pidettyjen pakkotoimien kohteeksi.

Vastikkeettomuudesta huolimatta perustulon saajien työnteko ei vähentynyt suhteessa kontrolliryhmään, ja he arvioivat tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia verrokkejaan myönteisemmin. Tässä valossa sosiaaliturvan ehtojen lieventämisellä voitaisiin lisätä hyvinvointia etuuksien tasoa nostamatta.

Kokeilu antoi vain yhtä ihmisryhmää koskevia alustavia tuloksia. Pitemmälle viety keskustelu sosiaaliturvan vastikkeellisuuden tarpeellisuudesta vaatii perustulomallien testaamista myös muihin eri työmarkkina-asemissa oleviin ryhmiin.

Johanna Perkiö

Kirjoittaja on sosiaalipolitiikan väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  5. 5

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  6. 6

   ”Kuka sä oikein oot?” kysyi Spike Lee ja tarjosi Jasper Pääkköselle huippuroolia – Läpimurron ratkaisi yksi Sisu-pastilli ja se, että Pääkkönen oli tehnyt 17-vuotiaana jotain pöyristyttävää

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  8. 8

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  9. 9

   Jäätiköiden sulaminen paljastaa ruumiita Mount Everestillä

  10. 10

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää