Mielipide    |   Kolumni

Traffic Management Finland saattaa joutua muuttamaan nimensä – Trendien perässä juoksu voi kostautua julkisen hallinnon edustajille

Oikeusasiamiehen aiempien nimilinjausten toivoisi soittavan hälytyskelloja.

Tammi­kuussa aloitti toimintansa valtion liikenteen­ohjauskonser­ni Traffic Management Finland. Nimi on jokseenkin erikoinen suomalaiselle valtionyhtiölle, jonka toimialue on Suomi.

Lähitulevaisuudessa selviää, onko nimi myös lainvastainen.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on jo kanneltu nimestä, koska sillä ei ole suomen- eikä ruotsinkielistä vastinetta. Ratkaisu on odotettavissa myöhemmin tänä vuonna, kertoo apulaisoikeusasiamiehen sijainen, esittelijäneuvos Mikko Sarja.

Lukuisista aiemmista ratkaisuista voi nähdä, että oikeusasiamiehen kielilinjaukset eivät yleensä jää toteuttamatta. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan yksikön pitkäaikainen nimi Stroke Unit sai vuonna 2010 kuin taikaiskusta suomenkielisen vastineen aivoverenkiertohäiriöyksikkö.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ely-keskusten vain puoliksi ruotsinkielinen nimitys ely-central taas vaihtui vuonna 2013 pikavauhtia muotoon ntm-central.

Julkisten palvelujen nimet eivät ole mitä tahansa nimiä. Niiden tulee noudattaa hallintolakia ja kielilakia.

Hallintolaissa säädetään, että viranomaisen pitää käyttää asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Kielilaista taas voidaan oikeusasiamiehen mukaan johtaa sellainen sääntö, että ”viranomaisen tulee toiminnassaan oma-aloitteisesti osoittaa yleisölle käyttävänsä viranomaisen virka-alueen mukaisesti määräytyvää kieltä”.

Kunnollisesta nimestä ymmärtää heti, että kyseessä on viranomainen. Lisäksi nimestä on olemassa suomen- ja ruotsinkielinen versio.

Englanninkielisestäkään nimestä ei toki ole viranomaiselle haittaa, mutta yksinomainen se ei saa olla.

Suomen ja ruotsin laiminlyönti nimeämisessä ei ole ainoa voimissaan oleva ilmiö. Nimi voi olla hämmentävä myös silloin, kun kansalliskielet on otettu huomioon.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki päätti vuonna 2016 luopua virastoista. Tilalle tulivat toimialat. Kun joku saattoi aiemmin olla töissä vaikkapa opetusvirastossa, nyt hän työskentelee paikassa nimeltä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

Sana toimiala ei ole perinteisesti viitannut viraston kaltaisiin asioihin vaan abstraktimmin monien tehtävien kokonaisuuteen. Uutta käyttöä on arvostellut myös Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja Ulla Onkamo, jonka mukaan sanojen yleiskielestä poikkeava käyttö tekee nimistä helposti epäselviä.

”Sana virasto on joutunut vastatuuleen jo vuosia sitten”, hän kirjoitti viime vuonna Kielikellossa.

Englannin käyttöä ja muita suuntauksia tuntuu yhdistävän se, että viranomaisetkaan eivät ole immuuneja trendien vaikutukselle.

Viime vuosina monet virastot ja vastaavat ovat nähneet vaivaa vaikuttaakseen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa helposti lähestyttäviltä ja kiehtovilta, jopa kivoilta. Mikäpä siinä, mutta nimeämisessä tämä voi kääntyä itseään vastaan.

Pohdin taannoin Helsingin Sanomissa, mistä ihmeestä on saanut nimensä maakuntien palvelukeskus Vimana. Sainkin pian vastauksen suoraan Vimanasta: nimi tulee intialaisesta mytologiasta.

Lentävää palatsia tarkoittava vimana on selvitysmies Heikki Heikkilän mukaan hauska pohja nimelle.

”Sen ympärille voi rakentaa hyviä tarinoita”, hän kertoo keskuksen verkkosivuilla. Voisi kysyä, tarvitseeko valtionyhtiö ”hyviä tarinoita” enemmän kuin selkeää nimeä.

”Julkisen puolen nimissä esimerkiksi mielikuvituksellisuus ja hauskuus ovat täysin toissijaisia asioita”, kirjoitti Kansaneläkelaitoksen vastaava kielenhuoltaja Jenni Viinikka hiljattain Twitterissä osuvasti.

Oikeusasiamiehen puuttuminen Traffic Management Finlandin nimeen ei ole vielä läpihuutojuttu. Mikko Sarjan mukaan kantelu saattaa johtaa toimiin, koska yhtiöllä on julkisen hallinnon tehtäviä. Tapaus vaatii kuitenkin selvittelyä.

Valtionyhtiö Business Finland sai viime vuonna säilyttää pelkästään englanninkielisen nimensä, koska se oli jo tullut kirjatuksi lakiin. Esimerkiksi nimiä Destia ja Itella taas ei olisi välttämättä voitu aikoinaan arvioida samalla tavalla, sillä näiden yhtiöiden toiminta eroaa Traffic Management Finlandista oikeudellisesti katsottuna, Sarja kertoo.

Oikeusasiamiehen aiempien päätösten toivoisi silti soittavan hälytyskelloja. Nimien korjailu jälkikäteen ei ole helppoa eikä halpaa.

Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  9. 9

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  10. 10

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää