Mielipide    |   Vieraskynä

Digitalisaatio ei aina lisää tuottavuutta

Digitalisaation taitamaton soveltaminen johtaa pahimmillaan valtavaan määrään ylimääräistä työtä.

Digitalisaation eli tieto- ja viestintäteknologian käyttöönoton motiivina on yleensä toiminnan tuottavuuden ja laadun parantaminen. Tämä saadaan aikaan, kun ihmisten työpanosta korvataan tietokoneilla ja informaation hyödyntämisellä.

Toimintojen digitalisoiminen ei kuitenkaan välttämättä paranna tuottavuutta eikä laatua. Monien kansantalouksien tilinpidosta ilmenee, että kokonaistuottavuus ei ole parantunut digitalisaatioon voimakkaasti investoivilla toimialoilla, kuten pankki- ja vakuutussektorilla, sen enempää kuin digitalisaatioon vähemmän investoivilla aloilla.

Vuonna 2015 Australian pankki- ja vakuutussektori teki lähes puolet kaikista investoinneistaan nimenomaan tieto- ja viestintätekniikkaan. Miljardien investoinneista huolimatta toimialan kokonaistuottavuuden kehitys ei ollut pitkällä ­aikavälillä häävi. Muihin aloihin verrattuna se oli huonoimmasta päästä Australiassa.

Muissa teollistuneissa maissa on tehty samansuuntaisia havaintoja. Jos oletuksena on, että digitalisaatio ja tuottavuuden kasvu korreloivat, suurten digi-investointien pitäisi parantaa tuottavuutta. Vastaavasti tuottavuuden pitäisi olla maltillisempaa tai heiketä siellä, missä investoinnit ovat vähäisiä.

Yhdysvaltalainen talous­tieteen emeritusprofessori Robert Solow totesi aikoinaan, että näemme tietokoneistumisen kaikkialla paitsi tuottavuudessa. Talouden ja teknolo­gian alalla tämä ajatus tunnetaan Solow’n paradoksina.

Kokonaistuottavuus ja työn tuottavuus mitataan eri mittareilla. Työn tuottavuus kertoo arvonlisäyksestä tehtyjä työtunteja tai -vuosia kohti, kun taas kokonaistuottavuutta mitattaessa työpanokset ja pää­omapanokset yhdistetään samaan koriin. Arvonlisäyksen jakaminen tällä kokonaispanoksella kertoo, paljonko arvonlisää on saatu panoksiin suhteutettuna.

Arvonlisäyksellä puolestaan tarkoitetaan sitä rahamääräistä arvoa, joka jää yritysten toiminnasta palkkojen, voittojen ja velkojen maksuun, kun vähennetään materiaalit, palvelut ja muut tuotantopanokset. Arvonlisäys on siis hyvä asia palkansaajalle, omistajalle ja pankkiirille. Ja kun heidän saamisensa kasvavat, myös verotulot ja kansantalous kasvavat.

Useilla toimialoilla investoinnit digitalisaatioon ovat olleet tehottomia kokonaistuottavuuden kasvattamisessa mutta aavistuksen tehokkaampia työn tuottavuuden parantamisessa. Tämä kertoo siitä, että työtä voidaan automatisoida, mutta kokonaishyöty hukkuu jonnekin.

Yksi mahdollinen selitys on tietotekniikan taitamaton soveltaminen. Toinen syy voi olla, että hyöty menetetään ylläpidettäessä laajoja ohjelmistoja, sensoreita ja toisiinsa kytkettyjä tietoverkkoja. Kolmannen selityksen saattaa tarjota se, että kova kilpailu syö hedelmät ennen kuin ne ovat ehtineet edes kypsyä.

Digitalisaation pimeä puoli, josta digi-intoilun keskellä puhutaan liian vähän ja liian vähäisin tiedoin, kertoo tuottavuuden kehityksen ongelmista ja tietotekniikan käyttäjien tyytymättömyydestä. On toimin­nanohjausjärjestelmiä, joilla ei voi ohjata toimintaa, palkanlaskentaohjelmistoja, jotka laskevat palkat väärin, ja käyttöliittymiä, joiden käyttö repii käyttäjiensä hermoja.

Pahimmillaan digitalisaation taitamaton soveltaminen johtaa valtavaan määrään ylimääräistä työtä, jonka arvoa kukaan ei laske. Silti se näkyy toimialojen tuottavuutta mittaavissa luvuissa.

Kun kaikki – autot, kodinkoneet, tehtaat ja virastot – on lopulta automatisoitu ja varustettu sensoreilla, kuka huolehtii siitä, että tämä järjestelmä pysyy toimintakykyisenä? Ohjelmistot eivät päivity itsestään eivätkä härvelit kestä ikuisesti. Lisäksi toisiinsa kytkeytyneet digitaaliset järjestelmät ovat jonkin osan pettäessä alttiita arvaamattomille dominovaikutuksille.

On toki löydettävissä menestystarinoita siitä, miten digitalisaatio on parantanut tuottavuutta ja laatua. Harva tutkimus kuitenkaan osoittaa puolueettomasti tätä.

Mutta ehkäpä digitalisaation alku on vain ollut hieman hankalaa ja lopullinen voittokulku odottaa ­kulman takana. Ja ehkä lopulta myös kansantalouden luvut osoittavat professori Solow’n olleen väärässä.

Pekka Leviäkangas

Kirjoittaja on tuotantotalouden dosentti Oulun yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  9. 9

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  10. 10

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää