Mielipide    |   Vieraskynä

Vanhustenhoidossa tulisi kilpailla laadulla

Japanin esimerkki osoittaa, että laatuun keskittyvät tiukat kilpailusäännöt voivat kannustaa etsimään aikaisemmista käytännöistä poikkeavia toimintatapoja.

Suomalaisille vanhuspalveluille näyttää olevan leimallista surkea laatu ja kallis hinta. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Maailmalta löytyy esimerkkejä, joissa laatu on vanhuspalveluiden tärkein tavoite ja kustannukset ovat silti kohtuullisia. Avainasiana niissä on toimijoiden villin lännen meiningin muuttaminen laatukilpailuksi. Kuulostaa nurinkuriselta, mutta vanhuspalveluiden kustannusten kasvua voidaan hillitä parantamalla niiden laatua.

Perinteisesti ajatellaan, että kilpailu johtaa parempiin palveluihin ja pienempiin hintoihin. Tämä ei kuitenkaan päde vanhuspalveluissa eikä muutenkaan sosiaali- ja terveydenhuollossa. Syynä on palvelun ostajien puutteellinen osaaminen ja tarjoajien keskittyminen oligopolia muistuttavaan kilpailuasetelmaan. Jos palvelun ostaja on joku muu kuin sen käyttäjä, epäoleellisten vaikuttamiskeinojen mahdollisuus voi johtaa nykyisenkaltaiseen tilanteeseen.

Keskeistä laatukilpailussa on määritellä tiukat kriteerit yksittäisten palveluiden sisällölle sekä työntekijöiden ammattitaidolle ja määrälle. Nämä yleiset kriteerit eivät voi olla sopimus- tai tilannekohtaisia, vaan niiden tulee koskea valtakunnallisesti kaikkia alan toimijoita. Tämä takaa sen, että kaikki alan toimijat kilpailevat samoilla säännöillä eikä oligopoliasema tuo erityisetuja.

Toinen tärkeä asia on, että loppukäyttäjät saavat itse tai omaistensa avulla valita hoidon tarjoajan. Esimerkiksi palvelusetelimalli mahdollistaa vapaan valinnan. Julkisesti tuetun palvelusetelin arvo määräytyy puolestaan asiakkaan kuntoisuusluokan mukaan. Kuntoluokitusta tarkistetaan määräajoin.

Kolmas tärkeä määriteltävä asia on asiakkaan maksama hinta kullekin yksittäiselle palvelulle. Tällöin hinta on aina sama, valitsipa asiakas minkä palveluntuottajan tahansa. Koska järjestely poistaa mahdollisuuden kilpailla hinnoilla, palveluiden tarjoajien ainoaksi kilpailuvaltiksi jää se, että ne yrittävät tarjota annetuissa puitteissa parempaa palvelua kuin kilpailijansa.

Japanissa tällainen järjestelmä on parantanut merkittävästi vanhuspalveluiden laatua ja samalla pienentänyt palveluja tarjoavien yritysten tuotantokustannuksia. Japanilaisten hoito- ja hoivayritysten tuotantokustannukset ovat selvästi pienemmät kuin vastaavien suomalaisten palveluntarjoajien, vaikka ne tarjoavat laadukkaita palveluita.

Säännellyn vapaan kilpailun tuoma säästö ohjautuu hoidon laadun parantamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa vanhusasiakkaiden yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden huomioimista ja korostamista. Laadulla kilpailu on johtanut siihen, että valtaosa palveluntarjoajista ylittää määritellyt minimivaatimukset.

Laatukilpailu on erittäin vaativaa alan toimijoille. Esimerkiksi toimitilojen suunnittelussa täytyy tuntea tarkasti asiakkaiden todelliset tarpeet. Palveluiden laatua voidaan parantaa myös uusilla teknisillä ratkaisuilla.

Laatukilpailu ei sovellu nopeaan voiton tavoitteluun, koska todelliset uudet innovaatiot ovat vaikeasti saavutettavissa ja voivat edellyttää vaativaa tutkimusta ja kehitystyötä.

Laatukilpailun myönteinen erityispiirre on se, että myös pienet toimijat voivat menestyä ketjuyritysten rinnalla, kun kilpaillaan asiakkaiden suosiosta.

Vanhuspalvelut voisi Suomessa nostaa alennustilasta voimavaraksi ja jopa palveluosaamisen vientituotteeksi. Tämä edellyttää, että laatukilpailun kehittämiseen paneudutaan vakavasti ja monipuolista osaamista hyödyntäen.

Alan osaamiselle ja innovaatioille tulee olemaan yhä enemmän kysyntää niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Kiina tulee olemaan muutaman vuosikymmenen kuluttua ikärakenteeltaan yksi maailman vanhusvaltaisimmista maista.

Japanin esimerkki osoittaa, että tiukat kilpailusäännöt eivät suinkaan ole rajoittaneet yksittäisten hoivayritysten luovuutta vaan päinvastoin kannustaneet etsimään ja kokeilemaan aikaisemmista käytännöistä poikkeavia toimintatapoja.

Samoilla säännöillä toimittaessa jokaisen palveluntarjoajan oma osaaminen ja vahvuudet korostuvat. Näin voi syntyä yhteiskuntaa aidosti hyödyttäviä innovaatioita.

Hannu Pirnes

Kirjoittaja on kauppatieteiden tohtori, joka toimii EU:n Horizon 2020 -tutkimusohjelmassa alan asiantuntija-arvioijana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää