Mielipide    |   Kolumni

Vakavakasvoinen Greta Thunberg on kuin itse tulevaisuus, joka on tullut vaatimaan meitä tilille – Mutta miten 16-vuotias kestää tällaisen kuorman?

Miksi olemme nostaneet juuri Greta Thunbergin ilmastoaktivismin symboliksi? Se voi johtua kognitiivisesta dissonanssista.

Kun jo kolmas tuttu alkoi puhua minulle silmät innostuksesta loistaen 16-vuotiaasta ruotsalaisesta ilmastoaktivistista Greta Thunbergista, päätin ottaa selvää, mistä on kysymys.

Pienellä taustatyöllä sain selville, että Thunbergista on kasvanut merkittävä mediailmiö ja kansainvälisen ilmastokampanjan tähti. Hän on tavannut YK:n pääsihteerin ja innostanut nuoria ympäri maailmaa koululakkoihin ja mielenosoituksiin.

Tammikuun lopulla Thunberg läksytti Davosin talousseminaarin osallistujia siitä, että nämä antavat planeetan tuhoutua: ”Talomme on tulessa. Haluan, että panikoitte. Haluan, että koette saman pelon, jota itse tunnen joka ikinen päivä.”


Aloin ymmärtää Thunbergin suosiota. Tiedot ilmastonmuutoksesta ovat pelottavia. Jotain pitää tehdä. Päättäjät eivät kuitenkaan näytä kykenevän päätöksiin eivätkä ihmiset muutoksiin.

Vakavakasvoinen lapsi on kuin itse tulevaisuus, joka on tullut vaatimaan meitä tilille. Te laiskat ja mukavuudenhaluiset, on aika katua ja tehdä parannus!

Minun on kuitenkin ollut vaikea tempautua suomalaisten tunnelmiin, sillä olen vasta palannut Yhdysvalloista, jossa ilmastokeskustelu on aivan toisenlaista.

Jotkut amerikkalaiset kieltävät yhä ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen, mutta se väittely alkaa olla ohi. Nyt maassa pohditaan päästöjen vähentämistä ja tulvilta suojautumista. Yhdysvalloissa asiaa ei kuitenkaan lähestytä yksilön syyllisyyden ja parannuksen teon kautta niin kuin Suomessa.

Ylen Areenasta löysin ohjelman, jossa Thunbergia haastatteli norjalainen toimittaja Fredrik Skavlan.

Thunberg on ikäistään nuoremman oloinen, samaan aikaan ujo ja täysin ehdoton. Hänelle maailma tai ainakin ilmastoasiat ovat mustia tai valkoisia, ei mitään siltä väliltä.

Mustavalkoinen ajattelu on murrosikäisille tyypillistä, mutta Thunbergilla sitä vahvistavat myös pakkoneuroosit ja Aspergerin syndrooma.

Thunberg on itse kertonut aivojensa toimivan eri tavalla kuin muilla. Hän keskittyy yhteen asiaan ja menee lukkoon, jos asiat sujuvat hänen mielestään väärin. Ne ovat autismin kirjoon kuuluvia piirteitä.

Lue lisää: 16-vuotiaasta Greta Thunbergistä tuli maailmankuulu esikuva ilmastoasioissa, ja siitä voi kiittää Aspergerin oireyhtymää

Miksi olemme nostaneet juuri Thunbergin ilmastoaktivismin symboliksi? Se voi johtua kognitiivisesta dissonanssista.

Yksi tuttu hehkutti Thunbergia ja paljasti heti perään tilanneensa lennon ulkomaille. Hän kertoi maksaneensa siitä 3,50 euron hiilikompensaation, mikä oli hänen mielestään ”naurettavan vähän”.

Tutun arvot ovat ristiriidassa hänen käyttäytymisensä kanssa eli hän kärsii kognitiivisesta dissonanssista. Se on psyykkisesti rasittava tila, josta toivoo ulospääsyä. Ehkä Thunberg on sellainen.

Ihmiset haluaisivat elää, kuten opettavat, mutta kun he eivät itse siihen kykene, he nostavat sankarikseen sen, joka pystyy: autistisen lapsen.

Mutta miten lapsi, jolla on tekemistä omankin elämänsä kanssa, kestää tällaisen kuorman? Olemme luoneet sankarin, toivottavasti emme marttyyriä.

Tv-haastattelusta selvisi, että Thunbergin perhe on ollut lujilla. Tyttö kärsi muutama vuosi sitten masennuksesta, joka sai hänet lopettamaan syömisen, puhumisen ja koulunkäynnin.

Kun tytär löysi aktivismista tarkoituksen elämälleen, hän vaati, että vanhemmat ryhtyvät vegaaneiksi ja lopettavat lentämisen. Hänen oopperatähtenä aiemmin maailmaa kierrellyt äitinsä laulaa nyt Tukholmassa musikaaleja.

Sitten selvisi, ettei nuori ilmastoaktivisti voi vieläkään olla täysin tyytyväinen perheeseensä.

”Käyvätkö vanhempasi vielä ostoksilla?” toimittaja kysyi.

”Eivät yhtä paljon kuin ennen, mutta kyllä sellaista sattuu”, Thunberg vastasi ujosti hymyillen.

Studioyleisö nauroi ja osoitti Thunbergille suosiotaan.

”He yrittävät siis salata sen sinulta?” Skavlan kysyi.

”Joo, mutta minulta on vaikeaa salata asioita. Näen, kun ihmiset valehtelevat. Sitten heidän on tunnustettava minulle tekonsa.”

”Kiertelet siis kotiasi kuin poliisi?”

”Joo. Ja käyn läpi heidän kauppakuittinsa.”

Kuvittelinko vain, mutta minusta studioyleisön nauru kuulosti hiukan vaivautuneelta.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää