Mielipide    |   Vieraskynä

Menestys edellyttää panostusta koulutukseen

Muun muassa toisen asteen tutkintojen suorittamiseen, varhaiskasvatukseen ja jatkuvaan oppimiseen on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota.

Ilmastonmuutos ja muut globaalit ongelmat edellyttävät näkemystä siitä, miten uhkiin voidaan vastata. Koulutus, kasvatus ja tutkimus auttavat ihmiskuntaa selviytymään, muuttamaan elin­tapoja ja kulutus­tottumuksia sekä ratkaisemaan kohtalon­kysymyksiä.

Tarvitsemme yhteisen kuvan paremmasta tulevaisuudesta. Koulutus, kasvatus ja tutkimus on nostettava investointikohteiden kärkeen.

Digitalisaatio muuttaa työtä ja siirtää suorittavia tehtäviä koneille. Työllistyminen edellyttää tulevaisuudessa vahvaa koulutuspohjaa ja jatkuvaa osaamisen päivittämistä.

Digitalisaatio ja uudet oppimis­tavat asettavat uusia vaatimuksia myös opettajien osaamiselle ja ammattitaidolle. Opettajan työn mer­kitys ei kuitenkaan vähene, päin­vastoin. Opettajaa tarvitaan ohjaamaan oppijoita, jotta jokainen heistä saavuttaisi parhaimpansa ja löytäisi paikkansa yhteiskunnassa.

Parhaimmillaan digitalisaatio vapauttaa opettajan aikaa oppimisen tukemiseen ja vuorovaikutukseen.

Nuoria ja lapsia syrjäytyy vauraissakin yhteiskunnissa, myös koulutuksen huippumaissa. Suomessa hyvin heikkojen osaajien osuus on Pisa-tutkimuksissa yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Monen heikon osaajan koulutuspolku jää valitettavasti kesken, mikä vaarantaa myös työllistymisen. Työurat jäävät pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneilla lyhyemmiksi kuin vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneilla. Myös heidän hyvinvointinsa ja terveytensä jäävät keskimääräistä heikommiksi.

Syrjäytymistä ei pidä hyväksyä. Jokainen ihminen on arvokas, ja jokaisen tulisi voida omalla panoksellaan osallistua yhteiskuntaan.

Kasvatus ja koulutus on paras keino vahvistaa osallisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa ihmiselle syntyy kokemus arvostuksesta, kun opettajalla on ­aikaa kohdata lapset ja nuoret yksilöinä ja mahdollisuudet tukea oppimista. Opettajat tarvitsevat myös toimivampaa täydennyskoulutusta.

Koulutuksen tasa-arvo rakentuu mahdollisuuksista ja velvoitteista. Oppivelvollisuutta on pidennettävä niin, että jokainen suorittaa vähintään toisen asteen tutkinnon.

Valtaväestöstä kieli- tai kulttuuritaustaltaan eroavat nuoret jatkavat muita harvemmin toisen asteen koulutukseen ja korkea-asteelle. Heidän opiskelunsa tukemiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota.

On myös varmistettava, että erot eri koulujen ja kuntien välillä eivät kasva liian suuriksi. Lapsen on voitava vastedeskin mennä lähikouluun, jossa on turvallista opiskella pätevän opettajan ohjauksessa.

Oppimispolun alkupäätä on vahvistettava. Varhaiskasvatuksen merkitys lapsen oppimiselle, kasvulle ja kehitykselle ymmärretään sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Nobelisti James Heckmanin mukaan investoinnit varhaiskasvatukseen tuovat jopa 7–10-prosenttisen tuoton. Monissa maissa pohditaan, kuinka lisätä osallistumista varhaiskasvatukseen ja kuinka turvata sen laatu, jotta varhaiskasvatus loisi ­tehokkaasti pohjaa oppimiselle ja tasaisi oppimiseroja.

Kouluttautumisen – esimerkiksi osaamisen päivittämisen ja uusien ammatillisten taitojen tai kansalaistaitojen hankkimisen – pitää olla mahdollista myös aikuisiällä. Koulutuksen tarve ja opiskeluhalu eivät katso ikää. Kaikenikäisille on tarjottava tilaisuus oppia uutta.

Suomalainen koulutus on ollut tasa-arvoista ja maksutonta. Opiskelu on ollut mahdollista kaikille riippumatta ihmisen taustasta. Tämä tasa-arvon pyrkimys on luonut maamme koulutusmenestystä.

Koulutuksen huippumaat eivät ole saavuttaneet asemaansa sattumalta, vaan panostamalla koulutukseen ja opettajien tukemiseen. Ne investoivat tulevaisuuteen pitämällä koulutuksen korkeatasoisena ja uudistamalla sitä. Menestystarinalle on luvassa jatkoa vain, jos koulutukseen, tutkimukseen ja innovaa­tioihin sijoitetaan riittävästi varoja.

Osaamistasoa on nostettava, ja jatkuva oppiminen on otettava päämääräksi. Koulutustason lasku on käännettävä koulutustason nostoksi. Opiskelemaan ja työelämään tarvitsemme myös maahanmuuttajia. Työmarkkinoilla tarvitaan nykyistä enemmän kansainvälisiä osaajia.

Olli Luukkainen ja David Edwards

Luukkainen on Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja. Edwards on Education International -järjestön pääsihteeri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää