Mielipide    |   Kolumni

Juha Sipilä on uusi mies, jolla on elämä edessään

Nykymedia on julma, koska se tuhoaa ihmisen, mutta myös armollinen, koska se sallii ihmisen syntyä uudestaan.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen eron uutisointi näytti, että nyky­media toimii kuin salamasota: vauhdikkaasti, hurjalla voimalla ja koko ajan eteenpäin rynnistäen.

Median kierrosnopeuden kasvu on mullistanut poliittisen pelin säännöt. Siksi vaalitaistelu on kaikkea muuta kuin ratkaistu.

Tarkastellaan hallituksen ero­päivän 8. maaliskuuta uutisointia yhden välineen eli Helsingin Sanomien kautta.

Uutinen erosta julkaistiin perjantaina kello 8.53. Iso uutinen sai ihmiset etsimään lisätietoa verkosta. Siksi viestimet tuuttasivat uusia juttuja niin nopeasti kuin pystyivät.

HS:n uutisjuttua täydennettiin moneen kertaan, kunnes kello 10.35 siirryttiin uutisoinnista analysointiin: päätoimittaja Antero Mukka kommentoi soten ja hallituksen kaatumista.

Iltapäivällä päästiin seuraavaan vaiheeseen, kun politiikan konkaritoimittaja Marko Junkkari kertoi 17.01 uutistapahtuman taustat: ­”Keskustalaiset riehaantuivat Juha Sipilän poliittisesta silmänkääntötempusta”. Ja 15 minuuttia myöhemmin pääkirjoituksessa luotiin jo katse eteenpäin otsikolla ”Vaalitaistelun kuumin vaihe käynnistyi hallituksen erolla”.

Vanhassa printtimaailmassa uutinen hallituksen erosta olisi kerrottu seuraavan päivän lehdessä, kommentit ja keskustelu olisivat jatkuneet monta päivää ja uutistapahtuman laaja taustoitus olisi tehty ehkäpä viikonlopun lehdessä.

Nyt koko uutissykli alusta loppuun kesti kahdeksan tuntia ja 23 minuuttia.

Uutissykli on politiikan aika­yksikkö. Siksi uutissyklin kierrosnopeuden kasvu on muuttanut poliittista aikaa.

Vanhassa maailmassa uutissykli olisi ehtinyt pyörähtää vain muutaman kerran ennen neljän viikon kuluttua odottavia eduskuntavaaleja. Siinä ei olisi mielipiteitä paljon muutettu.

Sen sijaan nykyään uutissykli kestää korkeintaan päivän. Se voi tarkoittaa 30:tä pyörähdystä ennen vaalipäivää. Siinä ajassa saattaa tapahtua mitä tahansa.

HS.fi-sivustolla julkaistiin hallituksen erosta yhdessä päivässä 13 uutisjuttua.

Harva ehti tietenkään lukea niitä kaikkia, sillä useimmilla on omakin elämä elettävänään. Valtava juttumäärä loi kuitenkin mielikuvan, että asia oli puhuttu puhki, ja oli aika siirtyä eteenpäin.

Näin massiivinen uutisrummutus luo tilanteen, jossa aikaisemmat asiat tuntuvat ikivanhoilta. Muistatteko vielä Anne Bernerin (kesk) työpaikan tai Antti Rinteen (sd) paluun töihin? Tuntuu kuin niistä keskusteluista olisi todella kauan.

Edellisten uutissyklien teemat voivat palata tulevissa sykleissä, mutta ennen sitä niistä puhuminen tuntuu jotenkin väärältä.

Hetkinen, joku siellä huutaa, olisi vielä muutama kysymys. Ei voi mitään.

Mikään ei ole niin vanha kuin asia, josta puhuttiin muutama tunti sitten. Siksi valistunut tarkoittaa nykyään pinnallisesti perehtynyttä.

Miten poliitikko pärjää nykymedian kanssa? Huonosti, ainakin suomalainen poliitikko. Digiaikana jokainen suomalaishallitus on menettänyt maineensa.

Sen sijaan Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on kehittänyt tilanteeseen persoonallisen ratkaisunsa: hän ei alistu median tahtiin vaan tuottaa aamuin illoin ihan omia uutisiaan. Trump tietää, että poliitikolle media on kuin lemmikkialligaattori, joka täytyy syöttää kaksi kertaa päivässä, muuten se syö isäntänsä.

Mutta haloo, miksi kolumnisti jauhaa yhä siitä Trumpista, vaikka on ollut jo kaksi kuukautta Suomessa – aika siirtyä eteenpäin!

Nykymedia on julma, koska se tuhoaa ihmisen, mutta myös armollinen, koska se sallii ihmisen syntyä uudestaan. Itse asiassa se vaatii juuri sitä. Ajatelkaa vaikka Paavo Väyrystä, jolla on poliittisia elämiä kuin kissalla, uusin Vladimir Putinin sylissä kehräämässä.

Koska kaikki on tässä ja nyt, menneisyydellä ei ole merkitystä. ”Olen jättänyt sen taakseni” sopii selitykseksi ihan mihin tahansa, miksei siis myös pääministerinä toimimiseen.

Heti eroilmoituksensa jälkeen Juha Sipilä vaihtoi puvun tuulitakkiin, ja illalla hän ajoi partansa. Hän oli kuin uusi mies, jolla on koko jännittävä elämä edessään.

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää