Mielipide    |   Saska Saarikosken kolumni

Tarkkaile naapuriasi, raportoi tupakan­savusta

Tuntuu hämmentävältä, kuinka kevyesti yksilönvapaus ohitetaan suomalaisessa keskustelussa.

Suomi otti viime viikolla uuden ykkössijan kansain­välisessä vertailussa, mutta siitä ei ole pidetty ihan yhtä isoa melua kuin koulutus- ja onnellisuus­vertailuista.

”Suomi säilytti selvällä erolla EU:n johtavan holhousvaltion kyseen­alaisen kunnian”, holhous­valtio­indeksistä vastaava brittiläinen ajatuspaja IEA julisti. Raportin mukaan alkoholin­käyttöä ja tupakointia rajoitetaan Suomessa enemmän kuin missään muussa EU-maassa.

Suomi oli 28 vertailumaan joukossa ihan omaa luokkaansa selvällä erolla Liettuaan ja Viroon, jotka olivat vertailussa toisena ja kolmantena.

Ruotsi sijoittui holhoajien joukossa vasta kahdeksanneksi, mikä johtuu ruotsalaisten sitkeästä taistelusta rakkaan nuuskansa puolesta.

Euroopan vapaimmaksi maaksi vertailu nosti Saksan, minkä jokainen Berliinissä käynyt voi vahvistaa.

Holhousvertailu ohitettiin ­Suomessa vähin äänin, mikä ei ole yllätys. Raportin julkaissut IEA edustaa kovaa talousliberalismia, joka ei ole koskaan kotiutunut Suomeen. Sen yhteistyökumppaneita ovat muun muassa itävaltalainen Hayek-instituutti ja ruotsalainen Timbro.

IEA:n epäillään myös saaneen rahoitusta tupakkayhtiöiltä. Tupakkafirmojen juonikkuuden tietäen se ei olisi suuri yllätys.

Näilläkin varauksilla minusta on tuntunut hämmentävältä, kuinka kevyesti yksilönvapaus ohitetaan suomalaisessa keskustelussa. On sitten kysymys sananvapaudesta tai elämäntavoista, niin kutsuttu yhteinen etu jyrää yksilön oikeudet mennen tullen.

Periaatteellisia liberaaleja Suomessa on vähän. Mieleen tulevat kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Juhana Vartiainen, keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sekä kirjalleen Paska Suomi jatko-osan Olette kaikki väärässä vastikään julkaissut Heikki Pursiainen.

Viime vuosina ilmapiiri Suomessa tuntuu entisestään tiukentuneen. Muutama vuosi sitten Suomessa keskusteltiin varovasti jopa kannabiksen laillistamisesta, mutta nyt suomalaiset tuntuvat saaneen vapautumisesta kerta kaikkiaan tarpeekseen.

Ero on huima verrattuna Yhdysvaltoihin, jossa kannabiksesta on tulossa laillinen kasvubisnes. Esimerkiksi Kaliforniassa marihuanaa mainostetaan kaikkialla ja sitä voi tilata kotiin helposti kuin pitsan.

Melkoinen harppaus holhouksen suuntaan Suomessa otettiin pari vuotta sitten uuden tupakkalain myötä. Laki antoi taloyhtiöille ­oikeuden hakea tupakointikieltoa esimerkiksi pihoille ja parvekkeille.

Testasin suomalaisten asenteita kyselemällä Twitterissä, mikä on tehnyt suomalaisista niin tiukka­pipoja, että jotkut haluavat kieltää tupakoinnin jopa ihmisten omissa asunnoissa. Vastaan ryöpsähti kiukkuinen reaktio.

”On se ymmärrettävää, kerros/rivitaloissa savu kulkeutuu muiden asuntoihin. Omakotitaloissa se sallittakoon, siellä savustuspöntössä saavat savustaa itseään tai sikaa.”

”Sivistymätön mielipide. Taas kerran. Tiukkapipoja ovat tupakoitsijat, jotka vielä 2019 vaativat itselleen oikeutta saada tuhota sivullisten terveys ja kotirauha.”

”Katson että oikeuteni terveyteen on suurempi kuin kessuttelijan oikeus tuhota omansa.”

”Syitä miksi tupakointi pitäisi olla ylipäätään missään sallittua: ööö . . . ei tuu mitään mieleen.”

Ihmiset olivat todella innokkaita puuttumaan naapurin toimintaan kielloilla. Monen mielestä asukkaiden pitäisi voida kieltää tupakointi tuosta vain enemmistöpäätöksellä.

Se voi olla vaikeaa, onhan tupakoija ostanut asunnon, jossa tupakointi on sallittua – ja naapurit ovat ostaneet omat asuntonsa tietäen, että talossa saa tupakoida.

Jatkossa tupakointikiellot saattavat kuitenkin ilmestyä yhtiöjärjestyksiin. Se koskisi epäilemättä myös kannabista, miksei muitakin asioita.

Nimimerkki Vihainen äiti vaati HS:n mielipidekirjoituksessa 13.3. takanpolton kieltämistä, koska pienhiukkaspäästöt uhkaavat hänen perheensä terveyttä. ”Kenellä on vastuu, jos joku perheenjäsenistämme sairastuu?”, kirjoittaja kysyi.

Kun Suomi alkoi vapautua vanhasta komennosta 1970-luvun lopulla, vihreä vaihtoehtoväki levitti pitkin Helsinkiä tarroja, joissa luki: ”Tarkkaile naapuriasi, raportoi poikkeavuuksista”.

Silloin se oli ironiaa, kohta se voi olla todellisuutta.

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  2. 2

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  5. 5

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  6. 6

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla

  7. 7

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  8. 8

   EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

  9. 9

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  10. 10

   Ilmainen terveydenhuolto on keskiluokan harhakäsitys – Suomessakin sairaus voi ajaa köyhyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  6. 6

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää