Mielipide    |   Kolumni

Nämäkin vaalit olivat historialliset monin eri tavoin

Kokoomus on vuoden 1987 jälkeen ollut oppositiossa vain yhden vaalikauden. Sdp on suurin puolue ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella.

Eduskunta­vaalit ovat joka kerta loppu­tulokseltaan oman­laisensa. Äskettäin käydyt edus­kuntavaalit olivat kuitenkin lähes­tulkoon historialliset, ainakin niiden perspektiivistä, jotka ovat seuranneet kotimaan politiikkaa 1980-luvun loppupuolelta lähtien.

Lähimenneisyys voitaneen ulottaa alkamaan vuoden 1987 vaaleista. Niiden jälkeenkin hallitus tosin vielä muodostettiin silloisen presidentin Mauno Koiviston ”manuaalisessa ohjauksessa”.

Vaalit olivat kuitenkin käänne­kohta ainakin kokoomuksen näkökulmasta: kokoomus pääsi ensimmäistä kertaa hallitukseen kymmenien vuosien ulkopoliittisen paitsion jälkeen.

Kokoomuksen Harri Holkerille tarjottiin vieläpä pääministerin paikka. Tuolloin oli tosin kulunut jo pitkä aika siitä, kun Holkeri oli ollut kokoomuksen puheenjohtaja.

Kokoomus palasi hallituskelpoi­seksi ja on ollut hallituksen vakiopuolue siitä lähtien, siis vuodesta 1987. Yli 30 vuotta.

Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Välissä oli neljän vuoden paitsio vuosina 2003–2007, kun maata hallitsi keskustan, Sdp:n ja Rkp:n punamultahallitus. Mutta muuten kokoomus on ollut suurista puolueista useimmin hallituksessa. Nyt näyttää siltä, että oppositio odottaa taas.

Historiallisena käänteenä voi pitää myös sitä, että suurimmaksi puo­lueeksi ja mahdolliseksi pääministeripuolueeksi nousi Sdp. Viimeksi niin on käynyt vuonna 1999.

Suurimman puolueen paikan näissä vaaleissa lunasti ennätyksellisen pieni eduskuntaryhmä, vaivaiset 40 edustajaa. Kun Sdp sai vuoden 1995 vaaleissa murskavoiton Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen jälkeen, puolue sai 63 edustajaa.

Yksi Paavo Lipposen (sd) aikainen ennätys näyttää myös jäävän voimaan: Lipposen viiden puolueen hallitus jatkoi toisenkin kauden samoilla puolueilla. Vihreät tosin lipesivät rintamasta Lipposen kakkoskauden loppuvaiheissa. Nykyään puolueet pyristelevät hallitusvastuusta eroon viimeistään hallituskauden loppuaikoina.

Historiallista 20–30 vuoden perspektiivillä on myös se, että vasemmistoliitto ja keskusta näyttävät ainakin toistaiseksi mahtuvan samaan hallitukseen. Sitä ei ole tapahtunut sen jälkeen, kun Skdl kaatui ja tilalle perustettiin uusi puolue, vasemmistoliitto, vuonna 1990. Vasemmisto­liiton edeltäjä Skdl oli entiseen ­aikaan Sdp:n ja keskustan ohella kansanrintamahallitusten kolmas pääpuolue.

Omalla tavallaan poikkeuksellinen on näillä näkymin myös oppositio, jonka kaikki puolueet istuvat eduskunnassa oikeassa laidassa. Hallituspuolueiden edustajat istuvat vasemmalla ja keskellä.

Ratkaisematta on vielä se, kumpi nousee opposition keulahahmoksi: perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vai Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok). Vapaavuori oli näkyvästi oppositiossa myös viime hallituskaudella. Mikään ei viittaa siihen, että mahdollisesti syntyvä punamultahallitus olisi sen suopeampi maan pääkaupungin toiveille ja tarpeille.

Poikkeuksellista on sekin, että hallituksen toinen pääpuolue keskusta oli vaaleissa vasta neljänneksi suurin puolue. Samoin se, että keskusta on menossa hallitukseen kakkospuolueeksi. Vuodesta 1987 puolue on ollut joko pääministeripuolue tai oppositiossa. Keskustan vaali­menestys oli kehnoin sataan vuoteen, mutta silti sillä riittää haluja hallitukseen.

Ennen Rinteen kutsua hallitukseen moni keskustalainen varautui jäämään oppositioon etsimään puolueen syvintä olemusta.

Mikäli tarkoitus oli jäädä oppo­sitioon kasvattamaan kannatusta, siitä ei olisi ollut takeita. Ei Sdp:kään saanut kannatuksekseensa sanottavasti oppositiolisää, vaikka hallitus oli epäsuosituin lähes kautta aikain. Syynä on perussuomalaiset.

Historialliset käänteet saattavat jatkua seuraavissa vaaleissa. Ylen viime viikolla julkaiseman kannatuskyselyn mukaan vaalien jälkeisen ajan suosituin puolue on perussuomalaiset, ja kokoomus on kolmantena. Neuvottelujen alla olevan hallituskokoonpanon pääpuolueet ovat Ylen kyselyssä vasta toisena ja neljäntenä.

Kun kansa säännönmukaisesti kyllästyy hallitukseen viimeistään sen loppuaikoina, voi oikeisto­puolueille povata reipasta vaali­voittoa neljän vuoden päästä. Sitäkin voi pitää historiallisena.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Oikaistu 16.5. klo 12: Ylen gallupissa Sdp ja keskusta olivat toisena ja neljäntenä, ei kolmantena ja neljäntenä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  4. 4

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää